Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_informatika.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

11. Типи даних Excel, форматування клітинок робочого аркушу Excel.

Клітинка може бути порожньою або містити один з таких типів даних:

· числовий, включаючи дату і час;

· текст;

· формула.

Числовий тип.

Можливі такі основні форми числа: ціле, дійсне, з експонентою, дробове. Для цілого числа допустимо використовувати цифри 0 . 9, а також знаки + і -. Дійсне число включає додатково крапку, яка розділяє цілу і дробову частини. Число з експонентою складається з мантиси і порядку, розділених латинською літерою е або Е.

При індикації чисел у полі клітинки форма їх представлення залежить від ширини стовпця. У стандартному форматі в клітинці розміщується вісім символів. Цілі числа Excel виводить у формі цілого, навіть якщо вони введені у формі з експонентою. Якщо зображення числа містить більше ніж вісім символів, то воно округлюється. Якщо і це не допомогає, то число виводиться у формі з експонентою.

Текстовий тип.

Якщо введений у клітинку текст довший, ніж ширина клітинки, то він розповсюдиться вправо на сусідні клітинки, якщо вони порожні. Якщо сусідні справа клітинки не порожні, то текст на екрані урізається, однак у пам'яті комп'ютера цей текст зберігається повністю. При встановленні прапорця Переносить по словам вкладки Вьіравнивание вікна діалогу Формат ячеек (це вікно викликається командою Формат/ячейки) текст буде переноситись, займаючи в клітинці декілька рядків.

Формула.

Формула починається із символу ''=''і являє собою сукупність операндів, з'єднаних знаками операцій і круглих дужок. Операндом може бути число, текст, логічне значення, адреса клітинки (посилання на клітинку), функція. В полі клітинки після введення формули може відображатись або формула, або значення, обчислене за формулою. Вид відображення залежить від того, чи включена опція Формула на вкладці Вид вікна діалогу Параметри. Це вікно викликається комадною Сервис/Параметрн..

24 Типи даних у access

Типи даних SQL ядра бази даних Microsoft Access налічують 13 основних типів даних, які визначено ядром бази даних Microsoft Access, і кілька допустимих синонімів для цих типів даних.

Символи в полях, визначених як TEXT (також відомих як MEMO) або CHAR (також відомих як TEXT(n) із указаною довжиною), зберігаються у форматі відображення Юнікод. Для збереження символу у форматі Юнікод зазвичай потрібно два байти. Для наявних баз даних Microsoft Access, які переважно містять символьні дані, це означатиме збільшення розміру файлу бази даних майже вдвічі під час перетворення на формат Microsoft Access. Однак, відображення у форматі Юнікод наборів символів, які раніше називали SBCS (однобайтними наборами символів), можна легко стиснути до одного байта. Якщо стовпець CHAR визначено атрибутом COMPRESSION, дані автоматично стискатимуться під час збереження та розпаковуватимуться під час отримання зі стовпця.

44 Створення звіту за допомогою “Мастера отчетов”

Процес створення звіту за допомогою “Мастера отчетов” багато в чому схожий із процесом створення форми. Перевага використання “Мастера отчетов” для знайомства з засобами розробки звітів полягає в тому, що етапи цього процесу співпадають з тими етапами, які потрібно виконати, якщо розпочинати з незаповненого, прийнятого за замовчуванням звіту.

Для створення звіту за допомогою “Мастера отчетов” потрібно:

1. Відкрити вкладку “Отчеты” у вікні бази даних, а потім натиснути кнопку “Создать”. З’явиться діалогове вікно “Новый отчет”.

2. Виділіть потрібну таблицю у випадаючому списку діалогового вікна “Новый отчет”. Із списку у верхньому правому кутку діалогового вікна виділіть “Мастер отчетов” і натиснть кнопку ОК. На екрані з’явиться початкове вікно “Мастера отчетов”.

3. Виберіть за допомогою кнопки “>” потрібні поля зі списку “Доступные поля”. Коли поле добавляється у список “Выбранные поля”, Access автоматично забирає його ім’я зі списку “Доступные поля”. Можна також подвійно натиснути на ліву клавішу миші на імені поля у списку “Доступные поля” і воно переміститься у поле “Выбранные поля”. У звіті поля з’являються зліва направо, у відповідності з послідовністю їх появи зверху вниз у списку “Выбранные поля”.

4. За допомогою кнопки “Группировка” встановіть бажаний інтервал групування. Змінюючи інтервал групування, можна впливати на те, як Access групує дані у звіті. Для числових полів можна задати групування по десятках, півсотнях, сотнях тощо. Для текстових полів можливе групування по першій букві, першим трьом буквам тощо.

5. По замовчуванню прийнятий порядок сортування за зростанням, якщо потрібно вибрати порядок сортування за спаданням, то нажміть кнопку справа від списку, що розкривається

6. У вікні у лівій частині діалогового вікна майстра показаний вигляд вибраного стилю макета.

7.Наступне вікно “Мастера отчетов” призначене для вибору одного з визначеного стилів. У лівій частині діалогового вікна показаний вигляд звіту вибраного стилю. Можна настроїти стандартний стиль або створити власний.

8.Після переходу в наступне вікно “Мастера отчетов” натисніть кнопку “Готово”. Access згенерує звіт.

Реляційна база даних це база даних, побудована на основі реляційної моделі, тобто БД, що має табличний спосіб вистави даних, а на зовнішньому рівні, що задається набором однорідних таблиць. Кожний об'єкт записується рядком у таблиці. Рядок називається записом. Запис складається з полів  різного типу.Реляційна база даних створюється й потім управляється за допомогою спеціальних засобів — реляційних систем керування базами дани

На реляційної моделі даних будуються реляційні бази даних.

Реляційна модель даних включає такі компоненти:

  • Структурний аспект (складова) - дані в базі даних є набором відносин.

  • Аспект (складова) цілісності - відносини (таблиці) відповідають певним умовам цілісності. РМД підтримує декларативні обмеження цілісності рівня домену (типу даних), рівня відносини і рівня бази даних.

  • Аспект (складова) обробки (маніпулювання) - РМД підтримує оператори маніпулювання відносинами ( реляційна алгебрареляційне числення).Крім того, до складу реляційної моделі даних включають теорію нормалізації.

Термін "реляційний" означає, що теорія заснована на математичному понятті ставлення (relation). Як неформального синоніма терміну"відношення" часто зустрічається слово таблиця. Необхідно пам'ятати, що "таблиця" є поняття нестроге і неформальне і часто означає не "ставлення" як абстрактне поняття, а візуальне уявлення відносини на папері або екрані. Некоректне і нестрогое використання терміну "таблиця" замість терміна "ставлення" нерідко призводить до нерозуміння. Найбільш часта помилка полягає в міркуваннях про те, що РМД має справу з "плоскими", або "двовимірними" таблицями, тоді як такими можуть бути тільки візуальні представлення таблиць. Відносини ж є абстракціями, і не можуть бути ні "плоскими", ні "неплоским".

Для кращого розуміння РМД слід відзначити три важливі обставини:

  • модель є логічною, тобто відносини є логічними (абстрактними), а не фізичними (збереженими) структурами;

  • для реляційних баз даних вірний інформаційний принцип : все інформаційне наповнення бази даних представлено одним і тільки одним способом, а саме - явним завданням значень атрибутів у кортежі відносин; зокрема, немає ніяких покажчиків (адрес), що зв'язують одне значення з іншим;

  • наявність реляційної алгебри дозволяє реалізувати декларативне програмування і декларативне опис обмежень цілісності, на додаток до навігаційного (процедурним) програмування і процедурної перевірці умов.

Принципи реляційної моделі були сформульовані в 1969 - 1970 роках Е. Ф. Коддом (

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]