Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

41. Взаємозаміна факторів виробництва. Гранична норма технологічного заміщення.

Виробнича функція з двома змінними факторами виробництва показує співвідношення між будь-якою комбінацією цих двох факторів і максимально можливим обсягом випуску продукції. Графічно цю залежність характеризує ізокванта.

Ізокванта (isoquant), або крива рівного продукту, відображає всі можливі комбінації двох факторів, які можуть бути використані для виробництва певного максимального обсягу продукту. Множина ізоквант, що відповідають різним обсягам випуску продукції, створює карту ізоквант (isoquant map). Ізокванти, що розташовані праворуч, відповідають більшому обсягу випуску продукту.

Кут нахилу ізокванти визначається у кожній точці співвідношенням граничних продуктів, факторів виробництва, певне сполучення яких характеризує дана ізокванта. Кут нахилу ізокванта дає змогу визначати можливості заміни одного виробничого фактора іншим у процесі їх використання, припустимо, капіталу (К) – працею (L) (рис. 4.3.3).

Рис. 4.3.3. Карта ізоквант (Q1<Q2<Q3)

Гранична норма технологічного заміщення, MRTS капіталу працею вимірюється співвідношенням зміни обсягу залучення капіталу до зміни обсягу використання праці, тобто показує, скільки треба додатково залучити у виробництво одиниць праці, щоб мати змогу відмовитися від використання однієї одиниці капіталу:

42.Особливості попиту на суспільні блага.Проблема заборгованості населення за жк послуги.

Суспільні блага – потреби, що виникають у процесі розвитку суспільства в цілому, окремих його членів, соціально-економічних групп населення. Вони випробують на собі вплив виробничих відносин соціально- економічної формації, в умовах якої складаються і розвиваються.

Особисті потреби носять активний характер, служать спонукальним мотивом діяльності людини. Остання в кінцевому рахунку завжди спрямована на

задоволення потреб: здійснюючи свою діяльність, людина прагне повніше задовольнити їх.

Суспільні блага мають дві характерні ознаки:

1. Неможливість виключення будь якого об’єкта із споживання (невинятковість). Благо невиняткове, якщо не можуть бути виключені із сфери

його споживання. Національна оборона є яскравим прикладом цього. Якщо нація забезпечила систему оборони, всі громадяни користуються її плодами. Маяк також є прикладом невиняткових товарів.

2. Відсутність суперництва у споживанні (неконкурентність). Блага неконкурентні, якщо при будь якому заданому рівні виробництва граничні

витрати для додаткового споживання дорівнюють нулю. Наприклад, використання маяка. Коли він вже збудований і введений в дію, додаткове судно нічого не додає до його експлуатаційних витрат. Більшість благ конкурентні в споживанні.

Попит на суспільні блага не у всьому ідентичний попиту на приватні блага. Перш за все, кожен споживач не може довільно змінювати кількість використовуваного ним суспільного блага, а змушений споживати дану кількість цілком. Наприклад, усі мешканці цієї країни користуються одним і тим же кількістю військових літаків, що захищають їх від зовнішнього нападу.

Заборгованість за житлово-комунальні послуги – це невиконане в строк зобов’язання з оплати спожитих житлово-комунальних послуг. Таке зобов’язання виникає у споживачів послуг перед підприємствами – надавачами житлово-комунальних послуг на підставі укладених договорів та факту споживання послуг.