Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т-знавство прод.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

3Вимоги до якості капустяних овочів.

Головки капусти і стеблеплоди кольрабі повинні бути свіжими,цілимим,здоровими,чистими,без ознак псування і пошкоджень шкідниками,з формою і забарвленням, властивими ботанічному сорту. Якість і тов. сорт білоголової капусти визначають за зовн виглядом,смак, запах щільність головки,її зачищення. У головках ранньостиглої капусти розеткові загнилі,вялі ,жовті і забруднені листки повинні буи видалені. Тріснуті головки,загнилі,підморожені,пошкоджені на глибину більше від 5 листків для ранньостиглої і більше від 3 листків – для іншої капусти не допускається.

Капуста червоноголова- головки-щільні,може мати не більше від 4 прилеглих обгорткових листків. Маса головки не більше 0,6 кг-до 1 лютого, не менше 0,5 кг зь 1 лютого. Довжина качана не більше 3 см.

Капуста цвітна- гол розміром у діаметрі не менше 8 см ,щільні свіжі чисті цілі без пророслих внутрігшніх листків з 2 рядами покривних підрізних листків.

Капуста броколі- голов5ки розміром у діаметрі не менш як 4 см зх. Нещільного суцвіття у стадії початкової бутонізації з 21 рядком зелених листків на нездеревянілому стеблі до 20 см завдовжки.

Капуста савойська- головки не менш 0,4 кг середньої щільності або нещільні , качан не більш як 3 см.

Капуста кольрабі- стеблеплоди повинні бути 70-100мм у найбільшому діаметрі, у пізніх не більше 00, з качаном обрізаним на рівні стеблеплода,а листя з черепашкамит не більше як 20мм.

4 Чай чорний байховий: виробництво, хімічний склад, показники якості, торговельні сорти, зберігання.

Чай чорний байховий

Хім склад: вода до 7%, дубильні реч – 5-18, азотисті р.-до10;кофеїн-2-4;ефірні масла-0.006-0.021;віт. С-5-134 мг/100г;віт Р-20 мг%.орг.к-ти-1%(щавлева, лимон., яблучна); мін. реч-5-6%(Р,Са,Мg)екстакт. реч.-таніди, білки, цукри, пектин, кофеїн; комплекс дубильних реч.: танін(катехіни і їх галові ефіри) –найб. в зелен.чаї. Аромат завдяки: дубил.реч. і амінокислоти; колір-флобафени.Кофеїн вступ. в реакц. з таніном. Вміст розчин. Цукрів-3-4,7%-оберн.пропорц. вмісту дубил.реч.; при t° цукри перетв. в карамелени – надають смак, запах і колір. Барвні реч:теафлавіни, теарубігини.

Вир-во.: зав’ялювання;скручування(перше, 2-ге і 3-тє, після кожного-зелене сортуван.); ферментац.; сушіння; сортування; пакуван. Внаслід. ферментації втрач. катехіни і танін; при сушін.-зменш. ефір. олії. Фабричні сорти чорн.чаю:за родом листу: листковий-Л1-Orange Pekoe(брунька і 1 листок флеші);Л2-Pekoe (2-й листок флеші); Л3-Pekoe Souchong (3-й листок); ламаний М1- Broken Orange Pekoe (містить золотий типс), М2 Broken Pekoe (без типсу з вел., однор. чаїнками), М3 Broken Pekoe Souchong (ламаний, грубий).До дрібних чаїв віднос. крихти і висівки. У дрібн. чаї не пов. бути домішок листкового і навпаки. Грузин., Азербайдж., Краснодар-й поділ на сорти-букет, вищ. сорт 1 і 2 категорій; 1-й сорт4 2-й сорт 1, 2, 3-ї категорій; 3-сорт;крихти. По кожній групі чаї відрізн. за кольором та відтінком. Торгові сорти:одерж.купажуванням фабрич. сортів, не допуск. зміш. листков. і дрібн. чаїі, байх. і гранульов, введ. висівок або крихт; сорти-букет,вищий,1,2, 3-й. Імпортн. так само, але без букету. Якість чорн. чаю: за кольором-чорний з тим або ін. відтінк(червон., блискуч, оранж.); чим тугіше скруч. в трубочку – тим краще;кращим є листковий, цілий, непошкодж;золотаві типси з пушком-аромат, високі сорти.Існ. також націон-ні особливості оцінки Як. чаїв. Сорт визнач.тітестери а 10-бал. шкалою за пок-ми: зовн.вигл., забарвл. настою, аромат та смак, колір розвареного листя; фіз-хім-волог., мас частка дрібн.чаінок, загал. золи, метало-доміш., водорозч. екстракт-х реч-н. Не пов. бути цвілі, затхлості, огрубілого стебла, волокон, чайного пилу.Пакування: м’яке (вик. пергамент і спец. папір), напівжорстке-для вищих сортів(внутр. вкладиш, етикетирована коробка з паперу спец. марки);жорстке(папір, фольга, підперамент). Гарант. термін зберіг-5 міс;волог. приміщ.-70%.

№24