Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т-знавство прод.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

2 Товарознавча характеристика плодів персика, сливи, абрикосу, аличі, терну, тернослива, кизилу.

Кісточкові плоди відрізняються від насіннячкових великим внутрішньовидовим коливанням у вмісті води і основних харчових речовин.

Абрикоси- крупні і якісні вирощують у криму, пд.. областях,придністровї закарпатті. За використанням поділяють на столові консерви сушильні. За терміном дозрівання- ранні (збирають у червнві), середні(липень), пізні(серпень). За величиною - крупні,середні,дрібні. Забарвлення-помаранчеве, жовте,майже біле, всеі сорти можуть бути з рум’янцем або без. М’якоть може бути щільна,борошниста різного ступеня соковитості. Свіжі абрикоси поділяють на 2 помологічні групи, залежно від якості – 2 тов сорти перший та другий.

Абрикоси=-середньоазіатські(хурмаі,бабаі),-ірано-кавказькі(сатені,табаза), -європейсьі (ананасний,червонощокий,нікіський)

Персики- плоди персикового дерева, більш теплолюбові ніж абрикос, вирощується по всій україні, забарвлення шкірки від плодів-жотозеленого до червоного кольору, забарвл м’якоті від біло-жовтого до червоного. Помологічні сорти поділяються на опушені та не опушені не опушені-кісточка легко відокремлюється назив нектаринами. Якщо кісточка легко відокремлюється то вони мають соковиту м’якоть, а якщо кісточка не відокремлюється – хрящувата консистенція. По скоростиглості: ранні,середні, пізні. Рвнні- дозрівають в кінці липня, середні –середина серпня, початок вересня, пізні- по початку жовтня.

Сорти персиків поділяють на столові(пухнастий ранній, соковитий,турист,ветеран) консервні(нікітський грузинський) універсальні(успіх,золотистий). Свіжі персики поділ на 2 помологічні групи 1 і 2, залежно від якості на 3 тов сорти вищий,1,2.

Слива-предситавлені рядом видів кісточкових плодових рослин. Найбільш розповсюджені- слива садова, алича,терн, тернослива.

Садову сливу поділяють на наступні групи: угорки,ренклоди,яєчні сливи

Угорки-(італійська,крупна) подовжена,яйцеподібна формащільа шкірка синього кольору з фіолетовим відтінокомм,щвільна м’якоть зеленувато-бурштинового кольору з світлими прожилками. Ренклоди(ренклод ранній)- округла,іноді овальна форма,зелене до фіолетово-чевоного кольору і мілкий шов. Плоди солодкі на смак. Яєчні сливи(золота крапля,яєчна)-т крупн0,яйцевидної форми,жовте або помаранчеве забарвлення,щільну соковиту м’якоть жовтого кольору і дуже солодкий самак.сливу та аличу поділяють на 2 помологіні групии 1 та 2. свіжі сливу та аличу залежно від якості поділяють на 2 тов сорти: 1 та 2.

Алича- росте в усіх областях укр. забарвл шкірочки-жовте,зелена,світло-червона,темночервона,синьою,за розміром малі середні великі, округлої чи яйцеподібної форми, з кисло-солодкою м’якоттю. Сорти(пурпурова,десертна).використовують для желе

Терен- росте в кримку,карпатах. Малі полоди темно-синього кольору восковим нальотом. Вироб компоти,варення,маомеладів.

Терносив-(мірабель вереснева, мірабель нансі) дикорослий буває або культурний,плоди малі середні овальної чи круглої форми,жовтого і темносинього кольору ,солодко-кислого смаку. Вироб варення.

Кизил- крим карпати, плоди малі великі циліндричні овальні грушоподібні за формою,темночервоного кольору .