Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mini_Gos (1).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
500.74 Кб
Скачать

45. Виховання як фоктор розвитку та формування особистості. Самовиховання.

вопросы развития личности рассматривали такие педагоги как: Блонский, Макаренко, Гончаров, Сухомлинский и др. В развитии человека наблюдается 2 взаимосвязанные линии: вначале человек появляется как индивид(биологическая),и в понятие «человек» входят только биологические свойства и качества. А понятие личность включает в себя социальные свойства и качества.

Философ Тугаринов выделил такие признаки личности: разумность, ответственность, личное достоинство, общественная активность и твердость взглядов и убеждений.

Критерии личности связаны с возросной и психической зрелостью. Личностью не может быть новорожденный и психически не здоровый человек. Развитие личности – это процесс становления и формирования личности под влиянием внутренних и внешних, управляемых и не управляемых факторов, а также это процесс, который охватывает все количественные и качественные изменения. Движущими силами развития личности являются противоречия между потребностями человека и возможностями их удовлетворения.

46 Вплив спадковості,середовища та виховання на розвиток та формування особистості.Роль діяльності та спілкування у формуванні особистості.

Розвиток особистісті-це процес становлення й формування особистості під впливом внутрішніх і зовнішніх,керованих і некерованих факторів,а також це процес,що охоплює всі кількісні і якісні зміни.Питання розвитку особистості розглядали такі педагоги як:Блонський, Макаренко, Шацький, Гончаров, Сухомлинський.

На розвиток і формування особистості впливають 3 основних фактори: спадковість,середовище й виховання.

Спадковість - це відтворення в нащадків біологічної подібності з батьками ,це передача від батьків до дітей певних якостей й особливостей. У спадщину передаються: анатомо-фізіологічна подібність із батьками(колір очей,волосся,шкіри,особливості н.с.),а також видові задатки людини(мова,мислення,здатність до праці й т.д.) . Передаються деякі задатки до певних здатностей, але якщо ці здатності не виховувати й не розвивати...Передаються деякі види хвороб(гемофілія,поріг серця,цукровий діабет,СНІД,деякі види венеричних хвороб.

СЕРЕДОВИЩЕ. На розвиток особистості також впливає соціальне середовище.У це поняття входять: матеріальні умови життя суспільства,державний і суспільний лад,система виробничих і суспільних відносин,зміни умов життя(міграційні,демографічні процеси, урбанізація,культурно-географічне середовище,родина,ЗМІ.

Провідним фактором у розвитку особистості є виховання. Самий головний й основний прояв виховання- це формування загальної спрямованості особистості, розвиток її духовних потреб й інтересів, а також не мала роль приділяється й власній активності людини, що є не тільки об`єктом, а й суб`єктом виховання.

47Видатні педагоги м. О. Корф, п. Ф Лесгафт про ф/в в системі виховання і освіти

Лесгафт Петро Францович народився у 1837 р. в м. Петербурзі. Закінчив медико - хірургічну академію. Узагальнив досвід гімнастичних знань. Написав працю „Основи природної гімнастики". Тривалий час працював консультантом з питань правильної постановки фізичної підготовки у військове - навчальних закладах та армії. Сприяв відкриттю курсів виховательк та керівниць з фізичної освіти -1-ий жіночий освітній заклад, що готував спеціалістів по фізичному вихованню. Стержень педагогічної концепції є його вчення про фізичну освіту та виховання. Демократизм, зв'язок з педагогічною практикою, прогресивний характер - головні риси цієї системи.

Корф, Николай Александрович, барон - общественньга деятель й публицист. Родился в Харькове в 1834 году. Ему в значительной мере принадлежит заслуга устройства в России правильно организованной начальной школьї, с 3 ставленнями в одном классе. Корф напечатал пять учебников й руководств для народной школьг. "Руководство к обучению грамоте по звуковому способу"; "Русская начальная школа", как "руководство для земских гласньгх й учителей сельских школ" - первьій в России труд по училищеведению (разошелся в количестве 32 тисяч зкземпляров); "Наш друг" - книга для чтения в народной школе; "Малютка" -первая после азбуки книга для народной школьї й семьи. вошедшая затем в состав "Нашего друга"; "Наше школьное дело" - собрание статей по вопросам, касающимся народного образования вообше й народной школьї в частностн

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]