Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_prod.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
358.91 Кб
Скачать

17. Ліпідний склад риби, його вплив на харч. Ціність та товарні власт-сті.

До ліпідів, що містяться урибі, віднос. жири і ліпоїди, які виконують енергетичну та структурну функції. Займають 1 – 15% м'яса риби.Вміст насичених ж. к. від 17 до 30%, ненасичених – 70-83%. У рибі переважають ненасичені ж.к-ти та містяться високоненасичені ж.к-ти, які в жирах тварин відсутні. Рибій жир, на відм. від твар. містить насичену пальмітинову к-ту в 3-4 рази менше, насичену стеаринову в 10 раз менше, лінолеву, лінолеву містить 5 – 10%. до високоненасичених належ.клупадонова, ейкозопентаєнова, нізинова, докозогексаїнова (2,7 – 22,1%), докозопентаєнова (0,7 – 3, 2%). Останні дві мають значення при регул. осмотичного тиску кровносних судин. Всі кислоти жиру мають велике фізіологічне зхначення. Лінолева, ліноленова, арахідонова хар-ся високою біологічною активністю, нормалізують жировий обмін, сприяють виведенню холестерину, захищ. від дії ультрафіол. променів, надають еластичяності кровеносним судинам.

Рибний жир нестійкий при зберіганні. Фактори, що впливають на стійкість:

  • заг-ний вміст жиру. Нежирні риби (до 2%) – окуневі тріскові, зберіг. найдовше; середньо жирні (3-8%) – коропові; жирні (8 – 20%) - оселедці; особливо жирні (20% і більше) – білорибиця, мінога.

  • характером розміщенням жиру в тканині. Під шкірою міститься найменше жиру.

Ліпоїди – біологічно цінні реч-ни. До них відносяться фосфатиди (лецитин, кефалін, сфінгомієлін). Вони сприяють кращому засвоєнню жиру. Холестерин - має важливе значення при утвор. вітаміну групи Д.

18. Харчова цінність, асортимент, вимоги до якості сосисок і сардельок.

Сосиски і сардельки – різновидність варених ковбас і складають 15% загального обєму виробництва ковбас. Фарш сосисок і сардельок однорідний, не містить кусочків жиру. Сосискидіалетром 14-32 мм і довжиною 13-13 см відділені однв від одної перекручуванням; сардельки- діаметром 32-44 мм і довжиною 7-9 см відокремлені перевязкою тонким шпагатом або ниткою.Сосиски – води – 55-60%, білків 12-13%, жирів 20-31%, мінеральних речовин 1,8-2,0%. Енергетична цінність 100 г продукту – 620-1356 ккал.Сосиски і сардельки бувають вищого і І сорту. До сосис вищого сорту – Вершкові, їх готують з яловичини молодняка або телятини, напівжирної свинини, вершків 20%-ї жирності; Молочні- з яловичини, жирної свинини, сухого молока, яєць; Свинячі – з напівжирної свинини, Любительські- в рівних кількостях яловичина, напівжирна свинина і мякого шпику; Особливі- в рівних кількостях яловичина вищого сорту і жирної свинини. Сосиски І сорту –Російські – готують в рівних кількостях яловичина І сорту і жирної свинини, Яловичі - - яловичини і жиру -сирцю(20%).

Якість сосисок і сардельок визначають органолептично і за хімічними ознаками – вміст вологи, повареної солі, нітрату і крохмалю.Зовнішній вигляд- батончикиз сухою, чіткою поверхнею, без пошкоджень оболонки, без нальотів цвілі, щільно прилягаючі до фаршу. Консистенція – ніжна, соковита.

Вид фаршу в розрізі – рожевий або світло – рожевий фарш, однорідний, рівномірно перемішаний.Запах і смак – властивий даному виду про-ту з ароматом прянощей, в міру сольоний, без стороннього присмаку і запаху. Форма і розміри – 9-13 см в оболонці 18-27 мм, не більше 8 см – в оболонці d- 14-18мм. Маса штучки сосиски в г – 10;35;40;45;50.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]