Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мотивація нові шпори gen.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
350.21 Кб
Скачать

26.Характеристика макро- і мікроекономічних чинників, що впливають на рівень матеріальної мотивації

Матеріальну мотивацію трудової діяльності слід розглядати як похідну від комплексної дії низки макро- та мікроекономічних чинників, у тому числі: а) рівня заробітної плати та її динаміки; б) наявності прямої залежності рівня заробітної плати від кількості, якості й результатів праці; в) диференціації заробітної плати на підприємстві та в суспільстві в цілому; г) структури особистого доходу; д) ма­теріального забезпечення наявних грошових доходів тощо.

Одним із основних чинників впливу на стан матеріальної мотивації є розмір заробітної плати. Низький розмір заробітної плати, який не забезпечує розширеного відтворення робочої сили, виступає значним демотиваційним чинником, не спонукає до покращення результатів праці, не закріплює персонал в організації, призводить до втрати інтересу у працівників до трудової діяльності як способу отримання доходів. Відмінності в рівнях заробітної плати працівників зумовлені низкою чинників. Серед головних чинників диференціації заробітної плати назвемо: стан ринку праці (попит і пропозиція на робочу силу); галузеві та регіональні чинники; складність праці, відповідальність; умови праці; цінність посади; рівень кваліфікації (рівень освіти, досвід роботи); індивідуальні

характеристики працівників (знання, навички, особистісні якості, мотивація); колективні й індивідуальні результати праці; результати діяльності підприємства; законодавчі норми у сфері оплати праці тощо.Необхідно зазначити, що чинники диференціації впливають на

розмір різних складових заробітної плати і зумовлюють існування різних видів диференціації. Можна виокремити галузеву, регіональну та професійну (кваліфікаційну, посадову) диференціацію.

27. Механізм взаємозв'язку високої заробітної плати, ефективності і зростання доходів

Вплив високої заробітної плати на мотивацію трудової діяльності та підвищення ефективності виробництва багатоплановий і виявляється насамперед у такому. По-перше, вищий рівень заробітної плати (проти середньоринкового її значення) сприяє зниженню плинності кадрів, а отже, забезпечує формування стабільного трудового колективу. У разі зниження плинності персоналу роботодавець має можливість скоротити витрати на його найм і навчання, спрямувавши вивільнені кошти на розвиток виробництва, що, у свою чергу, забезпечить підвищення конкурентоспроможності продукції. По-друге, проведення політики високої заробітної плати дає змогу відібрати на ринку праці найбільш підготовлених, досвідчених, ініціативних, орієнтованих на успіх працівників, продуктивність праці яких потенційно вища за серед­ній рівень. У цьому разі досягається також економія коштів на навчання, перекваліфікацію щойно прийнятих на роботу. По-третє, висока заробітна плата є чинником підвищення старанного, відповідального ставлення до праці, її інтенсифікації. До цього спонукає як намагання «відпрацювати» винагороду, що є вищою за середньоринкову, так і побоювання бути звільненим та втратити вигідні умови продажу своїх робочих послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]