Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_gos-ekzamen.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
633.76 Кб
Скачать

4. Аналіз показників фінансової стійкості.

Узагаль. показ-ком є лишок або недостача джерел коштів для формува-ння запасів затрат одержа-них як різниця у величині джерел коштів (490-070), при цьому мають на увазі забезп-сть певними видами джерел-власними, кредитними і позичко-вими, при цьму визна-ть вартість мобільних коштів (150+320-750). Винач-мо долю покриття цих коштів короткотермін-ми кредитами банків. Рядок 600. Кр+Вл.об к.\гот. п-ція + незав. в-во. При цьому відмічають стан п-ва. Кризовн становище відмічається тоді, коли гот. п-ція +ЦП+ДЗ<кредтити і позики непогашені в строк+КЗ.

Показ-ки фін стійкості:

1).Коеф співвіднош-ня залучених і власних коштів(КЗ), який х-є розмір залучених коштів на 1 грн.

КЗ=розділ 2поасву+розділ 3пасиву\ розділ 1 пасиву

Теорет. значення не більше 1,0

2) Коеф фін незалежності(КН), який свідчить про питому вагу власних коштів в заг. сумі забор-сті.

КН=розділ1 пасиву\розділ 2 пасиву+ розділ 3 пасиву

Теорет значення не менше 0.2

3)Коеф автономії(КА), який свідчить про питому вагу коштів власних джерел в загальних джерелах:

КА=розділ1 пасиву\підсумок пасиву балансу. Теорет значення не <0,5

4)Коеф маневреності власних коштів, що х-є ступінь мобільності викор-ня власних коштів:

КМ=розділ 1 пасиву-р. 1 активу\ р.1 пасиву.

Фін. стабільність п-ва є найваж. хар-кою фін. стану п-ва. Вона залеж від стр-ри зобов’яз. п-ва і хар-ся співвід. власн. і залуч. кап.Фін.стійкість–співв. власн. і залуч. кап.Оцінку фін. стану п-ва визнач за типами фін.стійкості:1)абсолют. фін. стійкість (трапл.-ся рідко) – влас. об.акт. повністю забезпеч. запаси п-ва;2)нормал. стійкий фін.стан –запаси забезпечуються сумою влас. об.активів та довго строк. зобов’яз;3)нестійкий фін.стан –запаси забезпечуються за рах. власн. об. активів довго строк. і короткості.кредитів і позик, за рахунок осн. джерел формув. запасів;4)кризовий фін.стан –запаси не забезпеч. різними джерелами їх формування і п-во стає на межі банкрутства.Аналіз фін.стійкості п-ва здійсн. за показниками :

Коеф. фін. незалежності “автономії” обчис.- віднош заг.суми власн. кап до підсумку балансу.Коеф. хар-є частку активів власників п-ва в заг. сумі активів, авансованих у його д-ть. Заг. сума заборг. не повинна перевищ суму влас. джерел фін-ння, критичне значення=0,5. Чим більше знач.”+” .Маневреність роб кап хар-є частку запасів у його заг сумі, визнач. віднош їх вартості до розміру роб кап. Коеф. фін. залежності показує, яка сума заг. вартості активів п-ва припадає на 1 грн. влас. коштів. Чим менше знач. коеф., чим ближче він до 1,0, тим менша фін. залежність п-ва від зов. джерел.Коеф. маневреності власного капіталу –частка від ділення власн. об. активів на всю суму власн. кап. Свідчить про мобільн викор власн. коштів п-ва.Госп. діяль. п-ва і роз-к відбув. за рах самофінанс, а при недостатності влас фін рес-сів –позич коштів. Ступінь залежності п-ва від кредиторів визнач. коеф. концентрації залуч. кап - частку залуч майна в активах п-ва.При аналізу фін стійкості важливим є стр-ра необ активів відображ в балансі за джерел. їх формування, можна встановити частку необор. активів, джерелом фін. яких були залуч.кошти – коеф. залуч. джерел в необ активи- віднош. суми довгострок. кредитів і позик до суми не об активів.Залежність п-ва від довгострок і поточ зобов’язань в заг. сумі залуч. коштів –коеф. Стр-ри залуч кап-частка довгострок. і поточ. зобов’яз. в залуч. джерелах формув майна .Коеф. співвід. позич. і влас. коштів- частка від ділення всієї суми зобов’яз. по залуч. коштах на суму влас. коштів.Показує, скільки позич. коштів залуч. п-во на 1 грн. вкладених у активи влас. коштів. Якщо він більший за 1 фін. автоном. і стійкість п-ва = критич. точки. Коеф забезп влас коштами – віднош. різниці між влас. капіталом і не оборот. активами до фактич. вартості об. Активів п-ва. Норматив більше 0,1.Коеф фін стабільності –співв. влас. та позик. коштів та обчисл.- ділення влас. на залуч. капітал. Норматив більшим 1,якщо менш. 1,причини: падіння продажу, змен. прибут., необґр. збіл. матеріал. запасів.Показник фін лівериджу хар-є залежність п-ва від довгостр. зобов’яз.,- віднош. довгостр. зобов’яз. до влас. капіталу. Зростання коеф.= фін. ризику= втрати платоспром.. Якщо незадовільний фін.стан п-ва - стабільність відновлена при:прискор. об-ті об. активів, дотримання залишків запасів, збільшення робочого капіталу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]