Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_gos-ekzamen.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
633.76 Кб
Скачать

32 Аналіз показників ліквід. І платоспром-сті п-ва

Ліквід.(платоспр.) – показник фін. стану, показує, як швидко п-во може безперешкодно продати свої активи, одержати гроші і повернути борги по настанню строку. можливость п-ва швидко розрахув. майном(актив),що на балансі за зобов’яз.(пасив). Від рівня ліквід. активів залежить платоспром. п-ва.

Платоспром. – можливість п-ва своєчасно задовольняти платіжні вимоги постач., повертати кредити і позики, видавати зпл, вносити платежі до бюджету. П-во вваж. Платоспром., якщо сума поточних активів (грош. коштів, ви-х запасів, деб. заборгованості) більша або = його зов. Поточ. зобов’яз. Про неплатоспром. П-ва свідчити відсутність грошей на рр, непогашеної в строк заборгованості, порушення строків виплати опл. праці.

Найліквід. актив.- готівка та безготівкові кошти на рахунках в банку. Ліквідний – деб.заборгованість. Найменш ліквід. – запаси.

. Коеф. ліквід. визнач. віднош. величини ліквідного майна(засобів, які можуть бути використані для оплати боргів) до поточних зобов’язань. Ліквідність визначається мірою покриття зобов’язань п-ва його активами, строк для перетворення яких в гроші відповідає строку погашення зобов’язань.Дивлячись, якими платіжними засобами (активами) п-во має можливість здійснити оплату своїх зобов’язань, розраховують декілька рівнів платоспромож. Загальний коефіцієнт покриття – співвід. усіх поточних активів до поточних зобов’язань і хар-є достатність об.активів п-тва для погашення боргів.Показує, скільки грош. одиниць об. активів припадає на кожну грошову одиницю поточних зобов’яз. Критич. значення коеф.= 1. При коеф.покриття < 1 п-во має неліквідний баланс, межі 1 – 1,5 – п-во може своєч. ліквідувати борги.

Коефіцієнт швидкої ліквідності - покриття зобов’язань мобілізуючи оборотні активи в частині грошових коштів і коштів в розрахунках. Він дорівнює частці від ділення цієї частини оборотних активів на суму поточних зобов’язань п-ва. Норматив коеф. 0,5–1,0.

Коефіцієнтом абсолютної ліквідності - оборотні активи в грошах готові до платежу й розрахунків негайно до поточних зобов’язань підприємства. Норматив – понад 0,2. 

Оцінку ліквідності п-ва можливо здійснити за наявністю незалежних засобів платежу. Якщо можливість використання для погашення поточних зобов’язань виробничих запасів залежить від здійснення процесу виготовлення продукції, а дебіторської заборгованості – від повернення її боржниками, то використання таких активів як готова продукція, товари та грошові кошти не залежить від внутрішніх і зовнішніх факторів. Ці активи завжди готові для оплати зобов’язань.

Оцінка надійності визначених коеф. ліквідності здійснюється в процесі вивчення питомої ваги об. активів та їх окремих видів в складі майна п-ва. Частка об. активів в активах визнач.- ділення об. активів на валюту балансу показує їх п. в. в майні п-ва.

Наявність ви-х запасів п-ва хар-є його можливість продовжувати госп. діяльність. Частка ви-х запасів в поточних активах – віднош. ви-х запасів до об. активів і показує їх питому вагу в майні об. капіталу.

Іншим методом визначення ліквідності балансу є порівняння окремих видів його активів і зобов’язань (пасивів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]