Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STRAHUVANNYa.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
46.18 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спору України

Житомирський державний технологічний університет

Кафедра фінансів

Тематичне завдання

з курсу “Страхування”

на тему:

Страховий ринок

Авіаційного страхування”

Виконали: студенти

Інституту обліку і фінансів

групи ФК – 14

Савчук Анастасія

Сичевська Аліна

Совінський Олександр

Столярчук Катерина

Перевірила: викладач

Александрова Марія Михайлівна

Житомир 2011

Швидкість і комфорт переміщення коштує грошей, так як чималих грошей коштує і сам засіб переміщення. На жаль, як показує світова практика, втрати при експлуатації повітряних суден неминучі. І ці втрати не повинні стати фатальними для повітряного перевізника. Тому і страхування повітряних суден актуально завжди.

Роль і місце авіаційної галузі в країні обумовлює необхідність розвитку ринку страхових послуг для неї. Авіаційне страхування виникло на початку XX ст., у період Першої світової війни. Один із перших полісів страхування повітряного судна було видано у Лондоні. Нині Лондонський страховий ринок залишається одним із основних центрів авіаційного страхування і перестрахування.

Авіаційне страхування - це загальна назва комплексу майнового, особистого страхування та страхування відповідальності, яка випливає з експлуатації повітряного транспорту і захищає майнові інтереси юридичних та фізичних осіб у разі настання певних подій, визначених договором страхування або законодавством.

Розрізняють такі види авіаційного страхування, як: обов'язкове та добровільне авіаційне страхування(рис.1).

Авіаційне страхування

Обов'язкове Добровільне

Обов'язковість низки авіаційних видів страхування обумовлена міжнародними конвенціями з цивільної авіації, до яких приєдналася Україна, та внутрішніми законодавчими актами.

Широкий спектр в основному страхування майна та страхування відповідальності різних підприємств і організацій, котрі беруть участь у функціонуванні цивільної авіації.

Рис.1. Види авіаційного страхування

Обов'язковість низки авіаційних видів страхування обумовлені міжнародними конвенціями з цивільної авіації, до яких приєдналася Україна, та внутрішніми законодавчими актами. Поширюється на усіх авіа-експлуатантів України як на території України, так і за її межами.

Добровільні види авіаційного страхування – це широкий спектр в основному страхування майна та страхування відповідальності різних підприємств і організацій, котрі беруть участь у функціонуванні цивільної авіації.

Добровільні види авіаційного страхування – це перш за все види, передбачені Законом України “Про страхування” ст. 6, а саме п. 7 “Страхування повітряного транспорту” та п.13 “Страхування відповідальності власників повітряного транспорту (включаючи відповідальність перевізника)”. Поняття “повітряний транспорт” є широким і виходить за межі регламентації цивільної авіації. Якщо страхувальник бажає застрахувати, наприклад, військовий літак при виконанні ним показових виступів чи страхувальник страхує мотодельтоплан або повітряну кулю, то він укладає договір добровільного страхування. Але, крім того, договори добровільного страхування можуть укладатись і для страхового захисту різних ланок авіаційно-транспортної системи.

Функціонування авіаційно-транспортної системи цивільної авіації забезпечується дуже широким спектром робіт, без яких неможливо здійснити кінцевий результат-політ. Це - технічне обслуговування і ремонт літака та двигунів, підготовка пілотів та авіаційних техніків, забезпечення якісним паливом, утримання злітно-посадкової смуги у відповідному стані, аеронавігаційне забезпечення польоту та багато інших. Переважно це ризики, пов'язані з відповідальністю. Усі ці ризики можуть бути застрахованими, й у більшості розвинених країн світу так воно і є.

Важливими видами добровільного авіаційного страхування є:

♦ страхування відповідальності обслуговування повітряного простору. Польоти усіх літаків здійснюються під керуванням авіа-диспетчерів - співробітників відповідних аеронавігаційних організацій (в Україні така організація має назву Украерорух). Крім того, ця діяльність забезпечується шляхом безперебійної експлуатації дуже складного обладнання та апаратури (локаторів, приводів, комп'ютерів і т. ін.). Ризик відповідальності у даному разі - це і ризик “людського фактору”, тобто помилки авіадиспетчера, і ризик збоїв або відмов обладнання, із-за якого може статись помилка. Слід зазначити, що помилка в управлінні повітряним простором, як правило, коштує дуже дорого і страхові суми дуже великі (від 500 млн. до 3 млрд. дол.). Якщо в результаті такої помилки зіткнуться у повітрі два літаки і буде доведено, що таке зіткнення сталось саме з вини аеронавігаційної організації, то загальна сума відшкодування може сягати сотень мільйонів або навіть мільярдів доларів США. Тому страхування відповідальності при управлінні повітряним простором є важливого складовою авіаційного страхування;

♦ страхування відповідальності технічного обслуговування повітряних суден. Існує кілька форм технічного обслуговування повітряних суден та двигунів залежно від їх складності. Деякі форми, так звані легкі, виконуються технічним персоналом авіакомпанії, а "тяжкі" форми виконують авіатехнічні підприємства компаній, що мають відповідні сертифікати - дозволи на виконання таких робіт від конструкторських бюро та заводів - виготовлювачів авіатехніки. Якісне проведення технічних робіт впливає на безпеку польотів значною мірою, й підприємства страхують свою відповідальність.

До традиційних авіаційних ризиків можна віднести також страхування воєнних політичних ризиків при експлуатації повітряного транспорту; страхування запасних частин повітряного судна; страхування відповідальності за забруднення навколишнього середовища радіоактивними джерелами, що входять до комплекту штатного обладнання повітряного судна; ризик “порушення гарантій” авіатехніки (заводу-виготовлювача, конструкторського бюро або авіатехнічного підприємства); страхування франшизи і т. п;

♦ космічне страхування. Космічне страхування як вид є одним із наймолодших у світі і з кожним роком відіграє все більшу роль у забезпеченні економічного захисту космічної діяльності держав при реалізації космічних проектів, що здійснюються за участю як українських, так і закордонних інвесторів. Щорічно страхується більш як 15 космічних проектів.

Для кожного космічного проекту спеціально розробляється консолідована програма управління ризиками. Така програма є одним із необхідних елементів страхового обслуговування космічних ризиків і передує укладанню договору страхування. Така програма узгоджується з усіма учасниками космічного проекту.

Ризики, що виникають при реалізації космічних проектів, можна розділити на 4 види: технічні; відповідальності перед третіми особами; контрактні та фінансові; політичні та форс-мажорні. Проводиться комплексний аналіз, результатом котрого є матриця ризиків космічного проекту, в яку включається перелік ризиків, характерних для кожної стадії проекту, та прогнозні оцінки вірогідності їх настання. Коефіцієнти вірогідності служать базовою основою для розрахунку тарифів страхування відповідних ризиків космічного проекту, а величина прогнозного розміру збитків - для установлення величини страхових сум.

Перелік ризиків космічного проекту найчастіше включає такі ризики:

♦ страхування передпускових ризиків. (Страхова сума складається з вартості складових елементів ракетно-космічного носія (РКН), а тариф -0,5-0,7%);

♦ страхування ризику пуску РКН (тариф 5-18 %);

♦ страхування космічного апарата при введенні в льотну експлуатацію та при функціонуванні на орбіті (тариф 1 -5 %);

♦ страхування комплексу об'єктів наземної інфраструктури (при страховій сумі 75-80 млн. дол.; тариф 1 -2 %);

♦ страхування відповідальності за збитки, що можуть бути завдані третім особам (при ліміті відповідальності 100-500 млн. дол.; тариф 0,06-0,1%).

Страхувальниками у кожному космічному проекті є кілька юридичних осіб, серед яких: замовник проекту; головний розробник - виготовлювач космічного апарата; головна компанія з надання носія виведення космічного апарата на задану орбіту (“пускове агентство”); експлуатуюча організація, що володіє наземною космічною інфраструктурою.

Тому страхування може бути проведено принципово двома різними способами - або кожен учасник проекту страхує свої ризики самостійно, або учасники консолідуються й страхують свої ризики сумісно. Звичайно, найбільш оптимальним із технічного й економічного погляду є принцип консолідації.

Страховик установлює поетапний порядок проведення страхування космічного проекту та надійно розміщує ризики на страховому ринку за участю міжнародних страхових брокерів.

Законом України “Про страхування” ст.7 передбачені такі види обов'язкового страхування космічних ризиків:

п. 22) страхування об'єктів космічної діяльності (наземна інфраструктура), перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Національного космічного агентства України;

п. 23) страхування цивільної відповідальності суб'єктів космічної діяльності;

п. 24) страхування об'єктів космічної діяльності (космічна інфраструктура), які є власністю України, щодо ризиків, пов'язаних з підготовкою до запуску космічної техніки на космодромі, запуском та експлуатацією її у космічному просторі;

п. 25) страхування відповідальності щодо ризиків, пов'язаних із підготовкою до запуску космічної техніки на космодромі, запуском та експлуатацією її у космічному просторі.

Умови та порядок здійснення кожного з перелічених видів регламентуються відповідними Постановами Кабінету Міністрів України.

Особливості проведення авіаційного страхування, порядок та умови проведення авіаційних видів страхування є специфічними і потребують докладного висвітлення. Це, зокрема, зумовлено такими чинниками:

  • авіаційне страхування має справу з особливими, відмінними від інших видів майна ризиками;

  • значний розмір страхових сум передбачає узгодження дій страховиків і перестраховиків;

  • авіаційні ризики можуть тягти за собою катастрофічні та кумулятивні збитки;

  • авіаційне страхування тісно пов'язане з міжнародним страховим ринком;

  • авіаційне страхування регулюється як національним, так і міжнародним правом;

  • для проведення операцій з авіаційного страхування потрібна розвинена спеціалізована інфраструктура;

  • авіаційні ризики висувають високі вимоги до професійної підготовки фахівців, які здійснюють їх страхування.

Отже, авіаційне страхування є досить складним за своєю суттю, а його реалізація потребує від страховика особливого підходу.

Можна виокремити такі особливості авіаційного страхування:

  • комплектність (майнове, особисте, відповідальності);

  • великі розміри страхових сум, визначених у валюті різних країн;

  • дія полісів за межами України;

  • значна акумуляція ризиків;

  • необхідність перестрахування ризиків на міжнародному страховому ринку.

Правове забезпечення авіаційного виду страхування дуже різноманітне. Воно містить норми міжнародних угод та конвенцій, до яких приєдналась наша держава; нормативні акти міжнародних організацій цивільної авіації, членом яких є Україна; норми внутрішніх законодавчих актів, що регулюють діяльність як цивільної авіації, так і страхування.

Авіаційне страхування регулюється міжнародними та національними правовими нормами. У разі настання страхового випадку стикаються закони багатьох держав: країни, на території якої сталася подія, країни — власника літака, та країн, громадяни яких постраждали в авіаційній катастрофі. Міжнародним правом і вітчизняним законодавством встановлений спеціальний порядок розслідування авіаційних інцидентів та катастроф, що виникають при здійсненні міжнародних авіаперевезень. Зокрема, єдиною міжнародно визнаною процедурою розслідування причин авіаційних подій є розслідування, що призначається державою, на території якої сталася відповідна подія. Держава реєстрації повітряного судна може бути представлена при розслідуванні лише спостерігачем.

Кожна держава світу встановлює ліміти відповідальності авіаційного перевізника під час виконання польотів на її території (наприклад, Німеччина — 75 млн. дол., Швейцарія — 42,5 млн. дол., Данія — 3 млн. дол. тощо).

Авіаційний перевізник зобов'язаний виконувати вимоги країн щодо мінімального страхового захисту, а страховик - забезпечити таке покриття. Як бачимо, ці страхові суми досить значні. Нерідко авіаперевізників, особливо з країн СНД, перевіряють інспектори цивільної авіації в аеропортах, зокрема у Німеччині та Швейцарії. При отриманні дозволу на політ авіаційна влада вимагає надання відповідного полісу страхування з достатнім (згідно з вимогами відповідної країни) страховим покриттям.

Щоб страхова компанія могла здійснювати авіаційне страхування, вона має задовольняти певні неодмінні умови (табл.1).

Таблиця 1. Необхідні умови для страхової компанії, яка могла здійснювати авіаційне страхування

Умова

Характеристика

1

2

Наявність професійно підготовлених фахівців-експертів

Страхова компанія, котра здійснює авіаційне страхування, повинна мати фахівців, які володіють не лише економікою страхування, а й глибокими знаннями з питань технічної експлуатації повітряних суден, сертифікації в цивільній авіації, правил виконання польотів і, безперечно, міжнародного права. Такі фахівці, як правило, аналізують інформацію, надану страхувальником перед укладанням договору страхування, і виконують функції аварійного комісара в разі настання страхового випадку.

Наявність широкої системи перестрахування

За розміром страхових сум авіаційні ризики є одними з найбільших узагалі з усіх видів страхування (десятки, сотні мільйонів, а іноді й мільярди доларів). Звичайно, щоб розмістити такі ризики, потрібно не лише залучати фінансові можливості національного страхового ринку, а й вдаватися до послуг міжнародного страхового ринку. Таку роботу неможливо здійснити без наявності договорів перестрахування з національними страховиками та міжнародними страховими брокерами.

Наявність фахівців із міжнародного права або договорів з міжнародними юридичними компаніями

У разі настання страхового випадку в цивільній авіації, як правило, стикаються закони багатьох держав: країни, на території якої сталася подія, країни реєстрації авіаперевізника, країни - власника літака, та країн, громадяни яких постраждали в авіаційній події. Тому для врегулювання будь-якого серйозного страхового випадку з авіаційного страхування потрібні знання та грамотне застосування всіх цих законів.

У разі настання страхового випадку в цивільній авіації, як правило, стикаються закони багатьох держав: країни, на території якої сталася подія, країни реєстрації авіаперевізника, країни - власника літака, та країн, громадяни яких постраждали в авіаційній події. Тому для врегулювання будь-якого

Продовження табл.1.

серйозного страхового випадку з авіаційного страхування потрібні знання та грамотне застосування всіх цих законів.

Наявність актуарних розрахунків з акумуляції ризиків

Розрахунок власного утримання страховика з огляду на велику акумуляцію ризиків є необхідною умовою прийняття будь-якого ризику з авіаційного страхування.

Україна – велика авіаційна держава. Кількість авіаційних підприємств в Україні є найбільшою серед країн колишнього Радянського союзу, виключенням може бути лише Росія. Це і кількість повітряних суден, що знаходяться в експлуатації, і наявність закритого циклу виробництва, і величезна авіаремонтна база. Характерною рисою України є наявність широко розвинутої структури аеропортів по всій території країни, що дозволяє використовувати їх як транзитні по всьому світу.

Повітряний кодекс у ст. 103 та Постанова КМУ № 1083 визначають порядок та умови проведення обов'язкового авіаційного страхування і включають 5 Положень:

1. Положення про порядок і умови проведення обов'язкового страхування членів екіпажу й авіаційного персоналу.

2. Положення про порядок і умови проведення обов'язкового страхування авіаційних суден.

3. Про порядок та умови проведення обов'язкового страхування відповідальності повітряного перевізника й виконавця повітряних робіт щодо відшкодування збитків, заподіяних пасажирам, багажу, пошті, вантажу, прийнятим до перевезення, іншим користувачам повітряного транспорту та третім особам.

4. Положення про порядок і умови проведення обов'язкового страхування відповідальності експлуатанта повітряного судна за збитки, які можуть бути завдані ним при виконанні авіаційних робіт.

5. Положення про порядок і умови проведення обов'язкового страхування працівників замовника авіаційних робіт, осіб, пов'язаних із забезпеченням технологічного процесу при виконанні авіаційних робіт, та пасажирів, які перевозяться за його заявкою без придбання квитків.

Повітряний перевізник і виконавець повітряних робіт зобов'язані страхувати членів екіпажу і авіаційного персоналу, які перебувають на борту повітряного судна, власні, орендовані та передані їм в експлуатацію повітряні судна, а також свою відповідальність щодо відшкодування збитків, заподіяних пасажирам, багажу, пошті, вантажу, прийнятим для перевезення; іншим користувачам повітряного транспорту а усі експлуатанти - третім особам, не нижче за рівень, встановлений Урядом України.

За бажанням пасажира чи іншого користувача повітряного транспорту можливе добровільне страхування шляхом укладання відповідного договору.

Страхування каско повітряних суден (Aviation Hull). Цей вид страхування здійснюється з метою захисту майнових інтересів власника повітряного судна. Оскільки в Україні власником більшості повітряних суден є держава, то цей вид є обов'язковим. Страхова сума має бути не меншою за залишкову балансову вартість літака. Страхування повітряного судна, або каско (Hull), можна здійснити за двома основними умовами:

  • тільки від повної загибелі (Total loss only);

  • повної загибелі та пошкодження (Hull all risks).

Повна загибель повітряного судна означає:

  • повну втрату повітряним судном здатності здійснювати політ у зв'язку з руйнуванням основних елементів несучих конструкцій (планера) або в разі, коли компетентною комісією встановлено, що аварійний ремонт цього повітряного судна технічно неможливий чи економічно недоцільний (вартість ремонту буде більшою за страхову суму);

  • зникнення повітряного судна безвісти, коли воно після планового польоту, здійснюваного в період дії договору обов'язкового страхування, не прибуло до місця призначення і заходи щодо його розшуку протягом 60 діб не дали наслідків або його розшук офіційно припинено до закінчення зазначеного терміну;

  • втрата повітряного судна у зв'язку з вимушеною посадкою на важкодоступну та не придатну для евакуації цього повітряного судна місцевість.

Страхування повітряних суден є саме тим видом авіаційного страхування, за яким зафіксовано найбільше страхових випадків і здійснюється найбільше страхових виплат, оскільки поломів та пошкоджень літаків буває чимало.

Авіаційному страхуванню притаманні ризики, які можуть мати катастрофічні наслідки. Так, у разі катастрофи літака, як правило, необхідно здійснювати виплати за сам літак як пошкоджене майно, за загиблих членів екіпажу, за загиблих пасажирів, вантаж, прийнятий до перевезення, і за пошкодження уламками літака майна на землі. Тому цим видом страхування можуть займатися лише великі страхові компанії.

Договір страхування має комбінований характер у переважній більшості випадків, оскільки містить страхування не лише повітряних суден, але й різні види відповідальності. Договір авіаційного страхування діє за межами України.

Укладання договорів перестрахування з національними страховиками та міжнародними страховими брокерами. Така процедура в українській практиці є досить тривалою і складною: авіакомпанія перераховує її страхову премію українській страховій компанії, яка, своєю чергою, перераховує представництву міжнародного брокера в Україні.

Динаміка страхових премій за мінусом частки страхових премій сплачених перестраховикам-резидентам, за І квартал 2010-2011 рр. представлена в таблиці 2.

Таблиця 2. Динаміка страхових премій за мінусом частки страхових премій сплачених перестраховикам-резидентам, за І квартал 2010-2011 рр.

Види страхування

І кв. 2010 р.

І кв. 2011 р.

Темпи приросту

млн. грн.

млн. грн.

%

Aвтострахування

(КАСКО, ОСЦПВ, "Зелена картка")

1 113,2

1 166,2

4,8

Страхування майна

330,7

333,5

0,8

Страхування від вогневих ризиків

212,9

235,4

10,5

Страхування фінансових ризиків

151,9

212,3

39,8

Страхування вантажів та багажу

130,8

156,5

19,7

Cтрахування відповідальності перед третіми особами

77,3

74,1

-4,2

Страхування життя

164,5

249,1

51,4

Медичне страхування

241,1

288,3

19,6

Страхування кредитів

35,8

64,6

80,3

Страхування від нещасних випадків

58,4

77,7

32,9

Авіаційне страхування

62,2

56,3

-9,5

Страхування медичних витрат

44,2

48,9

10,7

Страхування від нещасних випадків на транспорті

25,9

28,1

8,6

Інші види страхування

100,1

74,0

-26,1

Всього

2 749,0

3 064,9

11,5

Як можна помітити, що у структурі страхових премій за мінусом частки страхових премій сплачених перестраховикам-резидентам, за видами страхування станом на 31.03.2011 найбільша питома вага належить таким видам страхування, як: автострахування (КАСКО, ОСЦПВ, "Зелена картка") – 1 166,2 млн. грн. (або 38%) (станом на 31.03.2010 даний показник становив 1 113,2 млн. грн. (або 41%)); страхування майна – 333,5 млн. грн. (або 11%) (станом на 31.03.2010 – 330,7 млн. грн. (або 12%)); медичне страхування – 288,3 млн. грн. (або 9%) (станом на 31.03.2010 – 241,1 млн. грн. (або 9%)); страхування життя – 249,1 млн. грн. (або 8%) (станом на 31.03.2010 – 164,5 млн. грн. (або 6%)); страхування від вогневих ризиків – 235,4 млн. грн. (або 8%) (станом на 31.03.2010 – 212,9 млн. грн. (або 8%)); страхування фінансових ризиків – 212,3 млн. грн. (або 7%) (станом на 31.03.2010 – 151,9 млн. грн. (або 6%)). Можна також і помітити, що у даній структурі авіаційне страхування займає одне з останніх місць – 56,3 млн. грн. (або 2%) (станом на 31.03.2010 даний показник становив 62,4млн. грн.) .

Рівень чистих страхових виплат (відношення чистих страхових виплат до чистих страхових премій) станом на 31.03.2011 за усіма видами страхування становив 36,9% (станом на 31.03.2010 – 45,0%).

Так, рівень страхових виплат із страхування цивільної авіації станом на 31.03.2011 зменшився на 1,6 в. п. до рівня 1,6%; рівень страхових виплат з страхування повітряного транспорту станом на 31.03.2011 зменшився на 41,2 в. п. до рівня -36,4%;.

При укладенні договорів авіаційного страхування застосовуються єдині правила та умови страхування, зокрема, єдина термінологія.

Страхувальниками можуть бути:

  • українські експлуатанти повітряних суден;

  • повітряні перевізники, які мають право здійснювати пасажирські та вантажні перевезення;

  • особи, які мають право власності на повітряне судно;

  • особи, які є замовниками авіаційних робіт.

Найбільшими гравцями на вітчизняному ринку авіа-страхування є ACT “Бусин”, СК “Кредо-класик”, СК “АСКА”. Здійснює координацію діяльності страховиків у галузі страхування авіаційних ризиків та представляє їх інтереси в міжнародних об'єднаннях страховиків Авіаційне страхове бюро України ( АСБ ). Основними завданнями АСБ є: дослідження та прогнозування національного ринку страхових послуг у галузі авіації; підготовка та внесення на розгляд державних органів пропозицій стосовно законодавчих та інших нормативних актів з обов'язкового авіаційного страхування, розроблення рекомендацій з методології здійснення відповідних видів авіаційного страхування; сприяння впровадженню прийнятих у міжнародній практиці умов авіаційного страхування та форм уніфікованих полісів тощо(табл.3).

Таблиця 3. Рейтинг страхових компаній по обов’язковому авіаційному страхуванні за перший квартал 2011 року

Організація

Премії, тис. грн..

Виплати, тис. грн..

Рівень виплат, %

1

2

3

4

5

1

Воєнно-страхова компанія

30193,8

4998

16,55

2

Бусін

25598,7

0,0

0,00

3

Уніка

18349,0

5026,6

27,39

4

Кремень

12373,9

0,0

0,00

5

Універсальна

6072,9

0

6

Аска

5186,9

2,8

0,05

7

Оранта

2590,3

50

1,93

8

Українська страхова група

1877,0

0

9

Іллічивське

1222,8

0,0

0,00

10

Лемма

1113,0

0

11

УПСК

764,9

0,0

0,00

12

Брокбізнес

712,6

65,4

9,18

13

Нова

670,9

0

14

ТАС СГ

525,8

20

3,8

15

Гарант-система

377,0

0

16

Інго Україна

354,4

257,5

72,66

17

Омега

308,8

0

18

Кредо

184,5

0

19

Гарантія СОсДО

170,1

0

20

Альфа-страхування

125,7

0

21

UTICO

95,0

0

22

Гарант-авто

51,6

0

23

Провідна

25,1

0

24

Арма

22,2

0

25

Інтертрансполіс

8,5

0

Для отримання страхової виплати страхувальник зобов'язаний надати страховику оригінали або нотаріально засвідчені копії документів, передбачених відповідним договором обов'язкового страхування.

Отже, для ринку страхових послуг в авіації характерними є значні страхові суми та ліміти відповідальності, можливості виникнення катастрофічних збитків, потреба у перестрахуванні.

Страхування авіаційних ризиків стало для українських компаній невигідним. Цим видом бізнесу готові зайнятися зарубіжні страховики.

Загроза втратити вагомий сегмент страхування виникла після зміни системи оподаткування. За словами віце-президента Ліги страхових організацій України, йдеться про зміни до Закону “Про оподаткування прибутку підприємств”, які торкнулися оподаткування операцій перестрахування. Передусім змінилося визначення бази оподаткування страхової компанії. Тепер СК мають оподатковувати за більшою ставкою валового доходу без вирахування перестрахування у “не рейтингового” нерезидента. Крім того, операції, які проводяться через страхового брокера (незалежно від його рейтингу), також обкладаються податком. Фактично це означає подвійне оподаткування таких операцій.

Така жорстка фіскальна політика негативно позначилася на обов’язкових видах страхування, які передбачають розміщення великих ризиків на міжнародних страхових ринках через брокерів: авіаційне, морське страхування, страхування небезпечних вантажів.

Як приклад страхової компанії, що займається авіаційним страхуванням ми розглянули АТ СК “БУСІН”.

Незважаючи на негативний вплив фінансової кризи на страховий ринок компанія залишається лідером авіаційного страхування в Україні та водночас активно працює над розробкою нових продуктів. Впроваджуються послуги з комплексного страхування банків та відповідальності директорів, збільшуються обсяги продажів за агентськими договорами полісів цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

АТ СК “БУСІН” також посідає провідні позиції по вхідному перестрахуванню на українському страховому ринку, приймаючи на власне утримання. Договорами перестрахування ризики провідних вітчизняних та закордонних страховиків.

Продовжується реалізація стратегії інтеграції до міжнародного страхового ринку. Договори перестрахування, керівництво та менеджери приймають активну участь в профільних конференціях та семінарах по всьому світу. Достовірність фінансових результатів у 2010 році підтверджено аудиторською компанією BDO LLC згідно міжнародних стандартів фінансової звітності (IFRS).

Рейтингове агентство “Експерт-Рейтинг” у 2010 році підтвердило рейтинг надійності страхової компанії “БУСІН” за власною шкалою на рівні аа (еквівалент в національній шкалі - uaAА). Рейтинг надійності страховика за міжнародною шкалою складає ВВВ (хороший рівень надійності).

У травні 2011 року Верховною Радою України прийнято новий Повітряний Кодекс. АТ СК “БУСІН” прийматиме безпосередню участь в обговорені та розробці змін до діючих нормативних актів, які стосуються обов'язкового авіаційного страхування.

Страхова компанія "БУСІН" була заснована 17 лютого 1993 р. Сьогодні АТ СК “БУСІН” є організаційно і фінансово міцною структурою, що на протязі багатьох років займає провідне місце серед лідерів страхового ринку України. Надійність, фінансова стабільність та високий професіоналізм співробітників АТ СК “БУСІН” відомі в Україні та далеко за її межами протягом багатьох років.

Стратегія АТ СК “БУСІН” направлена на надання повного спектру послуг корпоративним клієнтам на рівні міжнародних стандартів зі страхування повітряного, наземного транспорту, нерухомого майна, вантажів, відповідальності, фінансових ризиків та інших видів обов'язково та добровільного страхування. В компанії створені всі необхідні умови для ефективної та творчої праці висококваліфікованого дружнього колективу спеціалістів.

Компанія ставить на меті інтегрування до міжнародного страхового ринку та має надійні партнерські відносини з провідними закордонними перестраховиками та брокерами - лідерами міжнародного перестрахувального ринку -Willis, Marsh, AON, перестрахувальними синдикатами Lloyds а також взаємовигідно співпрацює за факультативними та облігаторними договорами перестрахування з кращими вітчизняними та російськими страховими компаніями.

АТ СК “БУСІН” є активним учасником професійних та галузевих об'єднань: Ліги страхових організацій України, Міжнародного Об'єднання Авіаційних Страховиків, Українського Ядерного Страхового Пулу, Американської Торгівельної Палати в Україні, Британського Бізнес Клубу.

Високі рейтингові оцінки національного рейтингового агентства “Експерт-Рейтинг”, а також подібні дослідження українських економічних видань та рейтингових агентств підтверджують провідні позиції компанії на українському страховому ринку.

Страхова компанія “БУСІН” посіла 12 місце в групі лідерів (Рі) –рейтингу стійкості страхових компаній України, який щорічно проводить Рейтингове агенство “Експерт-Рейтинг”. В рейтингу приймали участь 51 страхова компанія, які зібрали більше 7 млрд. грн. валових страхових премій у 2010 р. Переважна більшість страховиків, що ввійшли до групи лідерів, це компанії з іноземним капіталом.

Основні страхові послуги АТ СК “БУСІН”:

  • Авіаційне страхування

  • Страхування майна

  • Страхування автотранспортних засобів

  • Страхування вантажів

  • Страхування від нещасних випадків

  • Страхування відповідальності

  • Страхування будівельних та монтажних ризиків (CAR-EAR)

  • Страхування фінансових ризиків

  • Страхування відповідальності власників зброї

  • Туристичне страхування

АТ СК “БУСІН” на протязі багатьох років є лідером українського ринку страхування авіаційних ризиків. Компанія здійснює обов'язкове страхування авіаційних ризиків згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2002 р. № 1535 “Про порядок і правила проведення обов'язкового авіаційного страхування цивільної авіації”, а також надає повний спектр послуг з добровільного страхування цивільної авіації.

Членство компанії в Міжнародному Об'єднанні Авіаційних Страховиків (International Union of Aviation Insurers), активна участь у вирішенні актуальних проблем в галузі авіаційного страхування, наявність надійних облігаторних перестрахових програм, досвід та професійність персоналу дозволяють АТ СК “БУСІН” надавати якісні послуги з авіаційного страхування, надійність яких відповідає міжнародним вимогам.

Основні страхові продукти компанії:

  • Страхування відповідальності авіаперевізника:

- перед третіми особами

- перед пасажирами, за багаж та ручну поклажу

- перед вантажовласником

- комбінована відповідальність

  • Страхування КАСКО повітряного судна:

- від повної загибелі

- від загибелі та пошкоджень

  • Страхування членів екіпажу та іншого авіа персоналу від нещасних випадків

  • Спеціальні пропозиції (додаткові послуги):

- страхування окремих агрегатів повітряних суден, встановлених на ПС

- страхування авіаційних ризиків при виконанні польотів в місіях ООН, за Світовою Продовольчою Програмою (WFP), в регіонах з підвищеною небезпекою

- страхування авіаційних ризиків під час виконання демонстраційних та технічних польотів

- страхування військових та пов`язаних з ними ризиків

- страхування членів екіпажу від втрати ліцензії (loss of licence)

- страхування відповідальності авіаремонтних підприємств

- страхування відповідальності аеропортів

З усього вище сказаного можна зробити висновки, що авіаційне страхування відіграє не останню роль в економічному житті, а також і в нашому. Дуже радує те, що цей вид страхування розвивається і все більше страхових компаній орієнтуються на нього. Розвиток компаній також збільшує інвестування, що є позитивним для економіки.

Але все ж таки в нашій країні авіаційне страхування не має такого розвитку як за кордоном. Це дуже просто пояснюється. Наша законодавча база є недосконалою. Не існує достатньої кількості законопроектів і кодексів. Наша влада не приділяє належної уваги вирішенню цієї проблеми.

З іншого боку Україна не має стабільного положення на зовнішньоекономічному щаблі, що ускладнює страхування при зовнішніх перевезеннях.

Все ж таки маємо надію, що наша країна вийде на світовий ринок, подолавши всі перепони і наша економіка вийде на світовий рівень, і страхування відіграє не останню роль в цьому процесі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]