Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_gos-ekzamen.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
633.76 Кб
Скачать

26 Аналіз Звіту про фінансові результати п-ва.

Загальні вимоги до розкриття статей Звіту про фінансові результати, а також зміст і форма звіту визначаються П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати ”. Метою складання звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період.

Для малsих підприємств може передбачатися спрощена форма звіту про фінансові результати.

За умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена, доход у звіті про фінансові результати відображається в момент надходження активу або погашення зобов’язання, які призводять до збільшення власного капіталу підприємства (крім зростання капіталу за рахунок внесків учасників).

За умови, що оцінка витрат може бути достовірно визначена, витрати відображаються у звіті про фінансові результати в момент вибуття активу або збільшення зобов’язання, які призводять до зменшення власного капіталу підприємства (крім зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Якщо актив забезпечує економічні вигоди протягом кількох звітних періодів, то витрати відображаються у звіті про фінансові результати на основі систематичного та раціонального їх розподілу протягом тих звітних періодів, коли надходять відповідні економічні вигоди.

Витрати необхідно відображати у звіті про фінансові результати, якщо економічні вигоди не відповідають або перестають відповідати такому стану, за якого вони визнаються активами підприємства.

Згортання доходів і витрат не дозволяється, крім випадків, передбачених відповідними положеннями (стандартами).

Доходи і витрати, які відповідають критеріям, викладеним вище, наводять у звіті про фінансові результати з метою визначення чистого прибутку або збитку звітного періоду

27 Фінансова діагностика підприємства

Ефект. г-кої і ф-ї д-сті п-а в ринкових умовах господ. визнач.його фін. станом. Саме фін.стан п-ва найповніше хар.його успіх як у вир. сфері, так і у відносинах з партнерами, кредиторами та інвесторами. Він безпос. впливає на ефект. підпр. д-ті госп. суб’єкта, проте і сам прямо залежить від результатів підприємн.д-сті.Фін. стан п-ва може бути задов.або незадов..Задов.фін.стан – це стійка ліквідність, платоспром. та фін.стійкість п-ва, його забезпеч.власними ОЗ та ефективне викор.ресурсів п-ва. Незад. фін.стан хар.неефект.розміщ. ресурсів та неефект.їх викор., незад. платоспр. п-ва, наявністю простроч. заборгов.перед бюджетом, з з/п, недостатньою фін. стійкістю у зв’язку з несприятл. тенденціями розвитку в-ва та збуту п-ії п-ва.Фін.діаг-ка – це комплексний аналіз і оцінка фін.показників д-сті п-ва, з метою визнач.тепер. і майб. Фін.стану п-ва на їх основі.В ході провед.ф-вої діаг-ки розрах.ряд фін.коеф.– показники ліквід., фін.стійкості і ефектив.госп.д-ті п-ва.

Показники ліквід.п-ва хар.чи спроможне п-во розрахув.за своїми поточн.зоб-ми і в як швидко воно може це зробити. При оцінці ліквід. п-ва розрах.наступні пок. ліквідності: Коеф.заг. ліквід.,Коефшвидкої лікв., Коеф. миттєвої лікв.Коеф.заг. лікв. показує наскільки всі наявні у п-аОА. Коеф. швидкої лікв.показує в якій мірі найб.ліквідні активи покрив.поточ. зоб.п-а. Коеф.абсол.ліквід.показує, яку частку своїх поточ.зоб. п-во спроможне сплатити за першою ж вимогою кредитора. Наступна група коеф. – показники фін.стійкості.Фін.стійкість – це такий стан активів п-ва, що гарантує йому постійну платоспр.Коеф. фін.автономії показує, яка частка активів п-ва профін. за рах.власних коштів.Коеф.фін.залеж.є зворотнім коеф. фін.автон.і показує скільки гривень активів п-ва припадає на 1 грн. ВК.Коеф. концентр.залуч. капіталу показує яка частка активів п-ва профін.за рах.ЗК. Коеф фін.стійк.визнач. як віднош. власних і прирівн. до них коштів до заг.розміру пасивів. Цей коеф.є показником структури – вказує на те, яку частку займають власні та прир. до них кошти в загальній структурі пасивів п-ва.Коеф. співвід. Залуч.і власних коштів вказує на те, скільки грошових од. залуч. коштів припадає на 1 грн. власних коштів.

Коеф.маневр.власного капіталу знах. як частка від ділення власних ОА на всю суму ВК..Коеф. фін.лівериджу хар. залеж. п-ва від довгостр. зоб..Останньою групою пок. є пок. ефек.гос.д-ті п-ва-пок. рентаб., які дозвол. оцінити рентаб. різного роду витрат, що несе п-о в ході своєї д-ті, а також рентаб. п-ії, що виготов.Рента розрах. як віднош.прибутку до витрат.

Екон. зміст показника рентаб.полягає в тому, що він показує скільки грн прибутку приносить 1 грн витрат п-а.Основним пок. р.-і, які викор.при діагностиці витрат п-а:

валова рентаб.вир.витрат розрах. як віднош. ВП(З) до ВС., показує скільки гривень приб. приносить 1 грн. витрачена на вигот. п-ї;рентаб. активів, розрах. як віднош.ЧПдо СРВА, і показує скільки грн ЧП приносить 1грн витрач. на придб. активів п-а;рентаб.ВК, розрах.як віднош. ЧПдо СВВК, показує скільки грн ЧП приносить 1 грн. вкладена в ВК.

Саме показники ліквідності, фінансової стійкості, ефектив.госп.д-сті п-ва дозвол. в повній мірі діагностувати фін. стан п-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]