Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_gos-ekzamen.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
633.76 Кб
Скачать

15 Оптимізація структури потенціалу підприємств

Ефективність роботи п-ва в значній мірі залежить від рівня його забезпеченості мат, фін, труд. ресурсами. Проте забезпечення п-ва всіма видами ресурсів не є 100 % запорукою успішної діяльності п-ва, постає питання раціональної управлінської орієнтації в їх використанні.

Потенціал п-ва – це сукупні можливості п-ва визначати, формувати й максимально задовольняти запити споживачів в товарах та послугах в процесі оптимального впливу з зовн. середовищем і раціон. використання ресурсів.

Ек. потенціал є х-кою вн. можливостей п-ва в вир-ві товарів (послуг) отриманні відповідного прибутку. Його величина залежить від кількості та якості ек. ресурсів, котрими розподіляє п-ва, від спроможності адекватно реагувати на зміну ринкової ситуації та адаптуватися до неї.

Отож керівництво п-ва повинно створити таку структуру потенціалу, яка б функціонувала якомога ефективніше і разом з тим витрати на її утримання були мінімальними.

Припустимо на п-ва в металорізальному цеху є 10 верстатів, проте їх обслуговує один працівник. Чи оптимальним є таке співвідношення? Для того, щоб відповісти на це питання необхідно знати норму обслуговування верстатів. Якщо норма обслуговування більше фактично наявної кількості обслуговуючих працівників, то це призведе до неефективного використання наявного на підприємстві, що відіб’ється на собівартості продукції.

Якщо розглядати оптимізацію в середини окремих елементів економічного потенціалу підприємства, то прикладом може слугувати визначення оптимального співвідношення між окремими групами обладнання, категоріями персоналі і ін. Так якщо на підприємстві не має узгодженості між виробничими потужностями наявного обладнання, то це може призвести до виникнення “вузьких місць”, що в свою чергу призведе до простоїв обладнання, його неповного використання і кінцевому результаті відіб’ється на собівартості виготовляємої продукції. Тобто при потребі в основних засобах необхідно враховувати їх виробничі потужності і узгоджувати їх між собою.

Стосовно оптимізації структури персоналу п-ва, при цьому необхідно враховувати норму керованості персоналу, тобто на одного керівника повинна припадати певна к-сть працівників, для того щоб процес уп-ння приносив заплановані результати. Якщо на п-ві норми керованості не визначені і не враховані при плануванні, то це може призвести до: 1)перевантаження керівників п-ва, результатом чого може стати невиконання упр. рішень і як наслідок зниження ефективності д-сті п-ва;

2) наявності надлишкової кількості управлінського персоналу і відповідно зростання адмін. витрат п-ва.

Таким чином ми бачимо, що особливого значення набуває правильне значення структури потенціалу п-ва, яке дозволить скороти витрати на його утриманні і призведе до підвищення ефективності діяльності п-ва.

16 Аналіз динаміки і структури активу і пасиву балансу

Баланс підприємства містить числові дані, які знаходяться у тісному взаємозв’язку

Перед читанням балансу аналітик повинен: 1) переконатись, що зміст, який вкладається в одноіменні рахунки, однаковий у всіх балансах, які порівнюються. Тотожність змісту в різних балансах рахунків однієї й тієї ж назви важлива навіть не тільки для цілей порівняння цих балансів (тому що, як сказано вище, рахунки часто зводяться в групи), але й для подальшого, більш поглибленого, аналізу окремих майнових груп; 2) переглянути номенклатуру рахунків і встановити, які рахунки введені, а які замінені; 3) перевірити правильність виділення позабалансових статей; 4) перевірити правильність розташування регулюючих статей балансу.

Показники бухгалтерського балансу під-ства досліджуються шляхом горизонтального та вертикального аналізу.

При проведенні вертикального аналізу балансу необхідно звернути увагу на наступне:

– аналізують майно підприємства, досліджуючи абсолютні показники, порівнюючи вартість майна на початок та кінець звітного періоду, з даними минулих періодів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]