Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_gos-ekzamen.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
633.76 Кб
Скачать

31. Управління формуванням прибутку підприємства

Прибуток – найважл.екон. категорія. Він є показником, що відображ.фін. результат госп.д-сті п-ва, хар.ефектив. в-тва, обсяг і якість вир.п-ї, стан ПП, рівень собів.. одночасно прибуток вплив.на зміцнення комерц.розрахунку, інтенсифік. в-тва при будь-якій формі власності. Він є не лише джерелом забезпеч. внутрішньогоспод. потреб п-тв, а й джерелом формув. бюдж. ресурсів держави.Прибуток як кінц. фін. результат д-ті п-ва представляє собою різницю між заг. сумою доходів і витратами на в-во і реаліз. п-ї.Під доходами розум. збільш.екон.вигод у вигляді надходж. активів або зменш. зоб., які призв. до зрост.ВК.З метою визнання доходу розрізн. доход від:реаліз.тов., п-ії, ін. активів, придбаних з метою перепродажу, крім інвестицій у ц.п.;надання послуг; викор. активів п-ва ін.фіз. та юр.особами, результатом яких є отрим.%, дивідендів, роялті.В залеж.від виду д-ті розріз.доходи:

від звич.д-ті;від надзвич.д-ті.Крім того, дох.можуть виникати від інвест.,операц. та фін. д-ті.ЧД(В) від реаліз.п-ії, який розрахов. шляхом вирах. з доходу (В) від реаліз.п-ї ,ПДВ,АЗ, ін.зборів або податків з обороту та ін.вирах. з доходу.ЧП(З) форм. поступово протягом фін.-госп.року від усіх видів звич.та надзвич.д-ті та включає:ЧД(В) від реал.п-ї;ВП(З);фін. рез. від опер. д-ті;П(З) від звич. д-ті до опод.;П(З) від звич.д-ті;П(З) від надзв. д-ті.Різниця між ЧД і Сб реаліз. п-ії –ВП(З)Фін.рез.від опер.д-ті визнач.як алгебр. сума ВП(З) та ін.опер.дох.за мінусом АВ, В на З та ін. опер. витрат.Фін. рез. від звич.д-ті до опод. визн.як алгебр. сума П(З) від опер. д-сті фін.та ін.дох., фін. та ін. витрат.Різниця між П від звич.д-ті до опод.та сумою ПДВ дає кінц.фін.рез. від звич. д-і.Остаточ. фін. рез. д-і п-ва – ЧП(З) ) визнач. як різниця між різними видами доходів та витрат п-ва за зв.період.

Для підвищення ефективності роботи підприємств першочергове значення має виявлення резервів збільшення обсягів виробництва і реалізації, зниження собівартості продукції, зростання прибутку.

Для визначення основних напрямів пошуку резервів збільшення прибутку визначають фактори, які впливають на його отримання і класифікуються за різними ознаками: внутрішні,зовнішні.До зовнішніх факторів відносяться природні умови, державне регулювання цін, тарифів, відсотків, податкових ставок і пільг, штрафних санкцій та інше. Ці фактори не залежать від діяльності підприємств, але можуть спричинити значний вплив на величину прибутку.Внутрішні фактори поділяються на виробничі і позавиробничі. Виробничі фактори характеризують наявність і використання засобів і предметів праці, трудових і фінансових ресурсів і, в свою чергу, поділяються на екстенсивні і інтенсивні.

Екстенсивні фактори впливають на процес одержання прибутку через кількісні зміни: обсягів засобів і предметів праці, фінансових ресурсів, часу роботи обладнання, чисельності персоналу, фонду робочого часу тощо.

Інтенсивні фактори впливають на процес отримання прибутку через якісні зміни: підвищення продуктивності обладнання і його якості, застосування прогресивних видів матеріалів і удосконалення технології їх обробки, прискорення обертання оборотних засобів, підвищення кваліфікації і продуктивності праці персоналу, зниження матеріалоємності продукції, удосконалення організації праці і більш ефективне використання фінансових ресурсів тощо.

До позавиробничих факторів належать, наприклад, постачальницько-збутова і природоохоронна діяльність, соціальні умови праці і побуту тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]