Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

7.2. Проведення наукових досліджень

7.2.1. Опрацьовувати інформацію, аналізувати й уза­гальнювати її.

Мета опрацювання й аналізу зібраної первинної інформації полягає в кількісній оцінці впливу різних чинників на розвиток соціально-економічних процесів у різних сферах суспільства. Первинну інформацію можна опрацьовувати вручну і за допомогою ЕОМ з використанням різних методів економіко-математичної статистики: простих і комбінаційних групувань, розрахунків середніх величин, регресивного, кореляційного і факторного аналізу. Опрацьована інформація може бути подана в таблицях, графіках, діаграмах, рисунках, схемах, які дають змогу інтерпретувати зібрані дані, аналізувати й виявляти певні залежності, робити висновки, розробляти рекомендації.

Методи аналізу - це прийоми обробки зібраної інформації. Методи аналізу можна умовно розділити на: емпіричні; логічні; евристичні. Або: прості (історичний, реферування, діаграма зв'язків і т.п.); формальні (чітко формалізовані - кількісні, напівкількісні, лінгвістичні тощо); нетрадиційні (аналіз можливостей, оцінка альтернативних сценаріїв, метод послідовних ітерацій). Найбільш поширеними і часто використовуваними у сфері бізнесу є: історичний метод; структурування інформації; реферування; побудова діаграми зв'язків та аналіз сили зв'язків; діаграма розвитку подій; діаграма впливу; мозковий штурм.

Узага́льнення інформа́ції (Information generalisation) — перетворення інформації про наявність розмаїття простих поодиноких подій в інформацію про наявність певної події більш високого рівня, в яку ці поодинокі події входять як окремі її елементи.

7.2.2. Робити наукові висновки із досліджень, належним способом оформляти їх результати.

У висновку формулюється основний умовивід автора, зміст висновків і рекомендацій, їх значення для теорії і практики, суспільна значущість; коротко накреслюються перспективи подальших розвідок з теми. Висновок має відповідати таким вимогам: чіткість, послідовність та логічність викладеного матеріалу, лаконічність, зрозумілість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]