Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

3.4.2. Установлювати, підтримувати та розвивати ділові відносини із суб'єктами зовнішнього середовища.

Діловими відносинами є відносини між клієнтом та суб’єктом первинного фінансового моніторингу, що виникли на підставі договору про надання фінансових або інших послуг. Ділові відносини вважаються встановленими з моменту укладення договору про надання відповідних послуг як у письмовій формі, так і в усній формі. Управлінські відносини передбачають здійснення керівником, ділове (управлінське) спілкування.

Ділове (управлінське) спілкування — двосторонній або багатосторонній процес, зумовлений необхідністю здійснення управлінських функцій шляхом встановлення відносин, налагодження зворотного зв'язку. Управлінські відносини припускають тісну взаємодію учасників управлінського процесу. їх не можна розглядати як процес однобічного впливу (наприклад, керівника на підлеглого), оскільки будь-який суб'єкт управління одночасно є і об'єктом управління організації вищого рівня ієрархії.

Тип ділового спілкування перебуває у прямій залежності від стилю управлінської діяльності керівника. Менторський тип спілкування відповідає авторитарному стилю управління, ґрунтується на односторонньому управлінні та спілкуванні, зорієнтований на повчання, інструктаж. Керівнику часто доводиться використовувати “конфронтаційний” тип спілкування, який схиляє до дискусії, діалогу з опонентами. Ліберальний тип спілкування, що відповідає ліберальному стилю управління, характеризується невмінням керівника у процесі ділової взаємодії впливати на її результат.

Ефективність управлінського спілкування залежить від дотримання таких етико-психологічних принципів:1. Створення умов для реалізації комунікативного потенціалу співробітників, їхніх комунікативних знань, досвіду, здібностей. 2. Відповідальність за повідомлену інформацію.3. Готовність і вміння дотримуватися слова, за будь-яких обставин виконувати взяте на себе зобов'язання. 4. Раціональне використання часу, відведеного на спілкування, укладання інформації в певні часові межі.5. Порядність, переконаність у тому, що бути чесним у спілкуванні й взаємодії з партнерами — не тільки похвально, а й вигідно.

Види ділового спілкування. За характером і змістом спілкування буває формальним (ділове) і неформальним (світське, буденне, побутове). За способом обміну інформацією розрізняють усне і письмове ділове спілкування. За змістом спілкування може бути розділене на: · Матеріальне - обмін предметами і продуктами діяльності; Когнітивне - обмін знаннями; Мотиваційний - обмін спонуканнями, цілями, інтересами, мотивами, потребами; Деятельностное - обмін діями, операціями, уміннями, навичками. По засобах спілкування можливо розподіл на такі чотири види: Безпосереднє - здійснюване за допомогою природних органів, даних живій істоті: руки, голова, тулуб, голосові зв'язування і т.д.; Опосередковане - пов'язане з використанням спеціальних засобів і знарядь; Пряме - припускає особисті контакти і безпосереднє сприйняття один одним людей, у самому акті спілкування; Непряме - здійснюється через посередників, якими можуть виступати інші люди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]