Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

6.Навчально-методична функція

6.1. Самоосвіта і підвищення квалі­фікації

6.1.1. Об'єктивно оцінювати свій освітній і профе­сійний рівень, ділову кваліфікацію

Самоосвіта — це навчання, яке планується та здійснюється самостійно. Особливістю цього процесу у сьогоденні є протиріччя між нагальною потребою підвищення кваліфікації з одного боку, й браком часу на її здійснення — з іншого.

Стосовно самооцінки зазначимо, що в підсвідомості кожної людини існує ціла низка уявлень, еталонів, образів: ідеальний (найбільш узагальнений, важко досяжний) образ «Я»; нормативний образ «Я», тобто уявлення про те, якою має бути людина, щоб інші її сприймали й поважали; і, нарешті, реальний образ «Я», тобто відносно об’єктивна оцінка самого себе.

Оцінка кваліфікації (професійні знання, вміння, навички) відбувається покроково: Крок перший – аналіз діяльності на певній посаді, опис вимог до даної посади та прописання посадових інструкцій. Крок другий – проходження професійних тестів. Для цього виділяють теми, які є професійно важливими і на кожну з них пишуть не менше шести питань. Потім питання розділяють на 2-3 категорії за рівнем складності. Перша категорія запитань – мінімальний об’єм інформації, який повинен знати кожен працівник. Друга категорія – інформація, яка необхідна для виконання щоденної роботи. Третя – складні запитання, які вимагають високої професійної компетентності.

6.1.2. Стежити за спеціальними і періодичними ви­даннями фахового спрямування.

Одним з напрямів реалізації самоосвіти є підвищення рівня власної кваліфікації шляхом систематичного поглиблення знань з фахових дисциплін. Дієвим засобом у вирішення даного питання виступає ознайомлення з фаховими спеціальними та періодичними виданнями.

6.1.3. Вивчати і узагальнювати передовий досвід у сфері своєї професійної діяльності.

Одним з найбільш ефективних напрямів вдосконалення професійної діяльності виступає вивчення передевого досвіду у сфері професійної іяльності. Основними джерелами для вивчення передового досвіду можуть виступати: фахові періодичні та спеціальні видання, засоби масової інформації, дані органів державної влади, мережа Інтернет тощо. Отримана інформація слугує як базис для аналітичної діяльності, джерело ідей розвитку бізнесу, спосіб уникнення помилок тощо.

6.1.4. Ефективно використовувати організовані форми підвищення кваліфікації.

Підвищення кваліфікації - це навчання, яке спрямовано на отримання додаткових теоретичних знань і практичних навичок при наявності спеціальності (посади), обумовлено вимогами кон'юнктури ринку товарів і послуг, що постійно змінюється.

Розрізняють наступні форми підвищення кваліфікації: робота в проектних групах, куди працівники зараховуються для розробки спеціальних проектів незалежно від фактично займаємої посади; університетські курси - освіта дорослих, або безперервна освіта; рішення яких-небудь задач, працюючи самостійно або в комітеті компанії; “бокові пересування” - підвищення професійної кваліфікації без підвищення на посаді; завдання з консультування - для отримання практики рішення різних проблем; освоєння університетських програм (фіксується ступенем або свідоцтвом) для підвищення кваліфікації або отримання ступеня магістра; робота з працевлаштування - сприяння в забезпеченні іншої роботи після звільнення; стажування; консультування з профорієнтації і плануванню кар'єри - в компанії або в інших установах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]