Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

6.3.2. Опрацьовувати форми і зміст занять.

Основними формами організації навчання є: навчальні заняття, самостійна робота студентів, практична підготовка і контрольні заходи. Основні види навчальних (аудіторних) занять: лекція; лабораторне, практичне, семінарське, індивідуальне заняття; консультація.

Зміст заняття має відповідати вимогам:

- відбір змісту навчального матеріалу здійснюється відповідно до теми, поставленої мети і навчальної програми;

- сприяє стимулювання інтересу учнів до змісту, усвідомлення його значущості для розвитку особистості;

– інтегрування змісту навчального матеріалу з іншими темами, розділами, предметами;

- послідовність та логічність структурування змісту за етапами навчального заняття відповідно до його структури.

6.3.3. Методично забезпечувати вивчення визначених дисциплін (готувати кейси, виробничі ситуації, задачі, передбачати форми контролю і атестації).

Відповідно до змісту та форми проведення заняття має бути підготовлене відповідне методичне забезпечення, що забезпечить високий рівень наочності, сприйняття та зрозумілості матеріалу. Форми контролю та аттестації мають проводитись у відповідності до вказівок робочої програми навчальної дисципліни.

6.3.4. Планувати заняття і раціонально їх проводити.

Метою планування занять є полегшення праці викладача, адже зробивши планування він буде бачити, що і коли йому потрібно зробити. Початковим етапом планування являється аналіз попереднього уроку: встановлення, наскільки повно були досягнуті його навчально-виховні цілі і виконаний план, що проведено вдало і які залишились проблеми в знаннях і вміннях учнів. На основі аналізу уточнюються тема і мета наступного уроку. Наступним етапом є визначення структури уроку і продумування методики його проведення. Структура залежить від змісту і дидактичної мети уроку. Останнім етапом є визначення змісту, послідовності і методів викладання нового матеріалу, підготовка наочність і демонстрації, які будуть використовуватися.

7. Науково-дослідна функція

7.1. Обґрунтування тематики і планів (проектів) наукових дослі­джень

7.1.1. Визначати проблеми і тематику наукових досліджень.

Вибір теми наукового дослідження є одним з відповідальних етапів. Тема, яку обирає для дослідження студент, повинна бути пов´язана з основними напрямками розвитку галузі та науковими дослідженнями, які проводяться у вузі.

Кожна наукова проблема складається з ряду тем. Тема - це наукове завдання, яке охоплює певну галузь наукового дослідження. Вона базується на численних наукових питаннях. Під науковими питаннями розуміють дрібніші наукові завдання, які належать до конкретної галузі наукового дослідження. Дослідження з окремих тем можуть бути індивідуальними або проводитись групою наукових працівників протягом одного або ряду років.

У кожній темі виділяються наукові питання, які вирішуються одним або кількома дослідниками.

Вибір тієї чи іншої теми для індивідуального чи колективного дослідження здійснюється студентами самостійно за затвердженою тематикою кафедри на підставі таких критеріїв: актуальність теми, новизна теми, перспективність.

Під актуальністю теми розуміють її народногосподарську цінність, тобто необхідність і невідкладність її вирішення для потреб розвитку народного господарства.

Важливою вимогою до вибору теми дослідження є її перспективність або стабільність: дослідник має усвідомлювати тенденції розвитку явищ і процесів, які він збирається досліджувати. Вимоги перспективності визначають параметри для вибору об´єкту обстеження, добору відповідних методів дослідження, а також характеристики умов, для яких буде здійснюватися впровадження результатів наукової роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]