Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

3.1.2. Оптимізувати матеріальні потоки підприємства, обґрунтовувати форми організації виробництва і праці

Оптимізація матеріальних потоків являє собою процес вибору найкращих форм їх організації на підприємстві з урахуванням умов та особливостей здійснення технологічного циклу його операційної діяльності. Основною метою оптимізації матеріальних потоків підприємства є забезпечення своєчасної доставки різних матеріальних активів в необхідній кількості в потрібні пункти з мінімумом витрат на здійснення цього процесу. Методологічну основу оптимізації матеріальних потоків капіталу складають концепції, методи та прийоми логістики. Залежно від рівня формування логістичних систем вони поділяються на макро-і мікрологістичних системи.

Макрологістична система вирішує питання оптимізації матеріальних потоків у рамках окремих регіонів, галузей економіки і країни в цілому. Мікрологістична система формується для вирішення питань оптимізації матеріальних потоків у рамках окремих підприємств. Процес оптимізації матеріальних потоків капіталу здійснюється на підприємстві за наступними основними етапами: 1. Дослідження основних факторів, що впливають на організацію матеріальних потоків підприємства. 2.Інтеграція різних видів матеріальних потоків підприємства. 3. Оптимізація логістичного ланцюга матеріальних потоків підприємства.4. Забезпечення збалансованості обсягів окремих видів матеріальних потоків.5. Синхронізація окремих видів матеріальних потоків у часі. 6. Оптимізація розподілу запасів матеріальних оборотних активів підприємства в розрізі окремих ланок логістичного ланцюга. 7. Оцінка ефективності оптимізації матеріальних потоків підприємства. Інтегральна економічна ефективність оптимізації матеріальних потоків підприємства, у% = ((Фактична сума повних витрат на організацію матеріальних потоків до проведення їх оптимізації в певному періоді - Очікувана сума повних витрат на організацію матеріального потоку аналогічного обсягу після проведення його оптимізації, в аналогічному періоді) / Планований обсяг матеріального потоку в аналогічному періоді)  100.

Форма організації виробництва являє собою певне поєднання в часі і в просторі елементів виробничого процесу при відповідному рівні його інтеграції, виражене системою стійких зв'язків. Різні часові та просторові структурні побудови утворюють сукупність основних форм організації виробництва. По виду тимчасової структури розрізняють форми організації з послідовною, паралельної і паралельно-послідовною передачею предметів праці у виробництві.

Форма організації виробництва з послідовною передачею предметів праці представляє собою таке поєднання елементів виробничого процесу, при якому предмети праці на кожну наступну операцію передаються лише після закінчення обробки всієї партії на попередній операції. Форма організації виробництва з паралельною передачею предметів праці заснована на такому поєднанні елементів виробничого процесу, що дозволяє запускати, обробляти і передавати предмети праці з операції на операцію поштучно і без очікування. Форма організації виробництва з паралельно-послідовною передачею предметів праці вироби з операції на операцію передаються транспортними партіями. При цьому забезпечується безперервність використання обладнання і робочої сили, можливо частково паралельне проходження партії деталей по операціях технологічного процесу.

Організація праці — сукупність технічних, організаційних, санітарно-гігієнічних заходів, що забезпечують ефективніше використання робочого часу, устаткування, виробничих навичок і творчих здібностей кожного члена колективу, усунення важкої ручної праці і здійснення сприятливих впливів на організм людини. Є такі форми поділу праці на підприємстві: операційна, функціональна, технологічна, професійно-кваліфікаційна. Операційний поділ праці передбачає закріплення певної операції за кожним виконавцем, що підвищує спеціалізацію праці, її продуктивність і якість. Функціональний поділ праці здійснюється на основі виокремлення виробничих функцій з метою професійної спеціалізації працівників. Колективна форма праці. Трудовий колектив являє собою об’єднання всіх працівників, які здійснюють спільну трудову діяльність на підприємстві. Серед колективних форм організації праці провідне місце належить виробничій бригаді, де досягається найбільш тісна кооперація працівників, яка притаманна внутрішньодільничній кооперації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]