Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

7.1.2. Складати календарний план досліджень.

Робочий план дослідження покликаний впорядкувати основні етапи дослідження у відповідності з його програмою, календарними термінами та витратами, необхідними для досягнення поставленої мети.

Особливості складання планів наукової роботи:

  1. Кожна підпроблема, тема має розпочинатися з розробки методики дослідження.

  2. Роботу слід планувати якомога детальніше, з визначенням термінів та очікуваних результатів.

  3. Оформлення проміжних та кінцевих результатів планується у формі конкретної літературної продукції (доповідь, звіт, стаття, пропозиції, навчальна програма, підручник, методичні рекомендації тощо).

  4. Робота планується так, щоб кожен член дослідницького колективу бачив своє місце і ту роботу, яку він повинен виконати персонально.

  5. Планування повинно забезпечити наступність у роботі відповідно до етапів та між виконавцями.

Орієнтовний календарний план наукової роботи

№ з/п

Опис роботи

Термін виконання

Очікуваний результат

7.1.3. Встановлювати джерела і форми збирання первинної інформації.

Як уже зазначалось, розрізняють внутрішні джерела інформації (у межах даної організації) та зовнішні джерела (офіційні публікації, статистичні звіти, думки людей за межами організації — див. розділ 7). Факти, що зберігаються у формі, яка придатна до зчитування, називаються записами. До них належать документи (файли, звіти, публікації), комп’ютерні файли, фільми, мікрофільми, магнітні стрічки, малюнки, фотографії, графіки. Факти з записів можна одержати шляхом пошуку. Інформацію можна отримати за допомогою подій і умов, які підвласні спостереженню та пам’яті. Інформація, що знаходиться у пам’яті людей, що працюють в організації-клієнті, пов’язані з нею чи просто можуть надати інформацію, корисну для консультанта (наприклад, для порівняння). Ця «енциклопедія знань» охоплює досвід, думки, переконання, враження та інше. Ці дані консультант отримає за допомогою опитування.

При виконанні деяких завдань інколи потрібні спеціальні дослідження відносин службовців. Ця необхідність може виникнути у тих випадках, коли передбачається зміна умов роботи і зайнятості, якщо консультанту необхідно визначити, як люди ставляться до існуючого стану справ і як — до змін. Ці дослідження частіше необхідні у великих організаціях, де є ймовірність існування різних поглядів на зміни.

Консультант може звернутися до спеціаліста з досліджень у галузі соціальних і поведінкових наук, якщо він сам не має досвіду у цій сфері. Основні методи, що використовуються для цього: бесіди і опитування, а також специфічні, що використовуються у соціометричних дослідженнях та при вивченні мотивації.

Ще один метод отримання інформації — оцінка. Її необхідно брати до уваги, якщо доведених фактів немає або їх важко здобути. Оцінки найкраще всього роблять самі виконавці. Тому консультант повинен проаналізувати оцінки з різних джерел та зробити власні висновки відносно даної проблеми.

Дані про події і тенденції, що не залежать від підприємства, яке вивчається, можуть бути отримані із компетентних спеціалізованих джерел, таких, як банки, науково-дослідні інститути та ін. Консультант повинен обережно обирати зовнішні джерела оцінок, тому що не всі вони мають рівну ступінь надійності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]