Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

5.2. Підготовка та надання консультаційних послуг щодо діяльності підприємства

5.2.1. Оцінювати складність і обсяг консультаційних послуг та оформляти договірні матеріали на їх виконання із замовником.

Управлінське консультування — професійна діяльність, яка полягає у наданні незалежних і об'єктивних порад та технічної допомоги кваліфікованими спеціалістами фірмам, організаціям, окремим підприємцям (в подальшому — клієнтам) з метою сприяння останнім у визначенні та дослідженні управлінських проблем, пошуку їх оптимальних рішень, методології впровадження рекомендацій.

Управлінське консультування дозволяє:

  • ідентифікувати та аналізувати управлінські проблеми і можливості;

  • пропонувати альтернативні варіанти вирішення цих проблем;

  • надавати допомогу в реалізації рекомендацій та впровадженні конструктивних змін, що визнані доцільними.

Основним завданням управлінського консультування є надання допомоги клієнтам у вирішенні їх управлінських та ділових проблем, оптимізації їх бізнесу, підвищенні ефективності функціонування організації.

До основних типів консалтингових продуктів слід віднести:

дослідження та аналіз ринку, що охоплюють оцінку розміру, місткості, структури ринку, аналіз рівня конкурентного оточення

розробку стратегії, що передбачає дослідження політики та ділової активності, проведення стратегічного аналізу компанії

фінансовий менеджмент, що охоплює аналіз поточного фінансового стану компанії

підготовку та експертизу інвестиційних проектів, що забезпечують обгрунтування інституційної та технічної можливості здійснити проект

управління маркетингом, виробництвом, персоналом.

інформаційні технології, що включають надання допомоги у виборі, впровадженні та супроводженні програмних продуктів.

Договір про надання консалтингових послуг містить такі пункти:

1.реквізити сторін, 2.предмет договору 3. Права Замовника Замовник має право уточнювати предмет, визначати першочерговість отримання послуг. вимагати від Виконавця представляти його інтереси перед третіми особами, отримувати відомості про хід виконання Договору. 4. Обов'язки Замовника зобов'язаний оплатити послуги Виконавця, надати Виконавцю усі наявні у нього відомості та документи, необхідні для належного виконання даного Договору. надати Виконавцю необхідні повноваження в межах цього Договору, оплачувати витрати на відрядження на дорогу у разі виникнення в них необхідності для виконання послуг, передбачених даним Договором. 5. Права Виконавця 6. Обов'язки Виконавця 7. Порядок розрахунків 8. Умови конфіденційності. 9. Відповідальність Сторін. 10. Термін дії і порядок розірвання Договору. 11. Вирішення спорів 12. Інші умови 13. Юридичні адреси та банківські реквізити.

5.2.2. Організовувати роботу згідно з предметом консультаційної послуги.

Предмет договору

1.1. Замовник доручає, а Виконавець зобов'язується надавати Замовнику комплексні консалтингові послуги, які полягають в: • Створення концепції з реконструкції об'єкта; • Консультування з питань реконструкції будівництва нового об'єкта; • Консультування з приводу проектного фінансування об'єкту реконструкції; • Консультування з маркетингу, яке включає: розробку і впровадження ефективних методів роботи підприємства з ринком. • Організацію та здійснення рекламних та інформаційних заходів. 1.2. Замовник зобов'язується прийняти та оплатити комплексні послуги, встановлені в п.1.1. даного Договору.

Консультування малих фірм. Ділові проблеми малих фірм — технічне забезпечення та основні ділові операції. До функцій технічного забезпечення належить: обробка документів, фінансовий аналіз, інженерний аналіз, робота з масивами даних, обробка слів і списків. Основними діловими операціями є: ціноутворення, обслуговування клієнтів, постачання продукції, підвищення ефективності праці тощо. Особливості малих фірм не дають змоги використовувати стандартні пакети. Щоб знизити витрати на консультаційні послуги, консультант пропонує послуги групі клієнтів, зайнятих бізнесом одного типу. Може використовуватись вертикальний маркетинг: консультанти самі включаються в ланцюжок «виробник—споживач», ставши тією ланкою, якої не вистачає і місце якої вони визначають у певній галузі, ланкою маркетингу комп’ютерних послуг і систем, виходячи на ринок через спеціальні галузеві канали (ярмарок, професійні асоціації, журнали). Для консультантів високої кваліфікації у сфері використання ЕОМ вертикальний маркетинг є привабливим, але ризикованим.

Консультування великих підприємств.При вивченні проблем інформатизації великих підприємств виникають питання, які від неї не залежать: кадрова політика, управління, підвищення кваліфікації; для їх вирішення фахівець з інформатизації не потрібний. Консультант не завжди спроможний підвищити продуктивність відділу технічних систем з таких причин:

  • користувач, поступово усвідомлюючи проблему, постійно змінює вимоги;

  • сфери застосування ускладнюються, час на розроблення систем збільшується;

  • нові сфери застосування вступають у суперечність з існуючими сферами застосування і масивами даних;

  • знижується професіоналізм аналітиків і програмістів;

  • відсутні критерії для визначення ефективності роботи аналітиків і практиків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]