Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

3.4.3. Вивчати можливості зовнішньоекономічних зв'язків, вести пошук перспективних іноземних партнерів.

Вибір іноземного партнера доцільно здійснювати у два етапи. На першому з них за даними балансу і рахунку про прибутки та збитки аналізуються загальноекономічні показники інофірми. За одержаними результатами аналізу вітчизняний суб’єкт господарської діяльності може зразу ж істотно звузити коло потенційних партнерів для укладання угоди про зовнішньоекономічне співробітництво. До таких загальноекономічних показників відносяться платоспроможність фірми, норма прибутку на авансований капітал і коефіцієнт фінансового лівериджу. На другому етапі за широким колом показників здійснюється поглиблений аналіз діяльності тих потенційних партнерів, які мають задовільний рівень згаданих загальноекономічних показників. За результатами цього аналізу здійснюється остаточний вибір найбільш перспективного партнера.

Всі показники, за якими здійснюється всебічна оцінка діяльності фірми, можна об’єднати у чотири групи. Кожна з цих груп показників характеризує певний бік діяльності інофірми, а саме: фінансовий стан; рентабельність виробництва; конкурентоспроможність фірми; раціональність використання ресурсів. При експорті продукції найважливішого значення для українського партнера набувають показники платоспроможності і рентабельності інофірми та її ділова репутація. При імпорті товару українського учасника насамперед цікавлять показники конкурентоспроможності і раціональності використання ресурсів, достат­ність і надійність виробничої бази.

При виборі іноземного партнера доцільно проаналізувати і такий показник, як коефіцієнт орієнтації фірми, що розраховується  діленням передбачуваного обсягу продажу товару інофірмою українському партнеру на весь обсяг продажу даного товару. Цей показник дає змогу судити про те, наскільки потенційний партнер пов’язує свою виробничо-ринкову стратегію з українським учасником ЗЕД, якщо між ними уже склалися договірні відносини. За умови, що інофірма є новим контрагентом для українського контрагента, то даний показник свідчитиме про майбутню орієнтацію іноземної фірми. Чим вищий цей показник, тим легше, за однакових інших умов, українському партнеру відстоювати вигідніші для себе умови угоди, і навпаки.

3.4.4. Захищати інтереси підприємства в системі кор­поративного бізнесу.

Чинне законодавство виділяє такі форми захисту прав та інтересів господарюючих суб'єктів: 1. Нотаріальний захист прав суб'єктів господарювання. Цей вид захисту полягає утому, що окремі угоди потребують додаткових гарантій щодо захисту прав власника, що досягається нотаріальним посвідченням набуття та передачі прав власності. 2. Адміністративний захист. Адміністративний захист—це засіб адміністративного примусу, який застосовується як при наявності, такі при відсутності правопорушення, спрямований на запобігання правопорушенням та усуненню їх шкідливих наслідків. безоплатне вилучення прибутку;накладення штрафу; стягнення обов'язкових зборів;призупинення операцій за банківськими рахунками суб'єктів господарської діяльності;застосування антидемпінгових процедур;припинення експортно-імпортних операцій;застосування індивідуального режиму ліцензування;обмеження та зупинення діяльності суб'єктів господарювання;скасування державної реєстрації.

3. Претензійний порядок врегулювання спорів. Однією із умов захисту прав і законних інтересш суб'єктів господарювання є дотримання досудового претензійного порядку. Досудове врегулювання господарських спорів—це сукупність заходів, що підлягають здійсненню господарюючими суб'єктами, права яких порушені, для безпосереднього вирішення спорів, що виникли, з підприємствами та організаціями, які порушили майнові права та інтереси, до звернення з позовом до господарського суду.

4. Судовий захист прав суб'єктів господарювання. Звернення суб'єктів господарювання до суду з позовом про захист власних прав і законних інтересів є на сьогодні найбільш ефективною формою встановлення порушених прав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]