Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

6.2. Навчання персоналу

6.2.1. Заохочувати працівників до навчання і підвищення кваліфікації та створювати їм для цього належні умови.

Виділяють такі види мотивації: матеріальна - прагнення достатку, певного рівня добробуту, матеріального стандарту життя. Прагнення людини до поліпшення свого добробуту зумовлює необхідність збільшення трудового внеску, а отже, і збільшення кількості, якості та результативності праці; трудова - породжується самою роботою, тобто її змістом, умовами, організацією трудового процесу, режимом праці тощо; статусна - внутрішня рушійна сила поведінки, пов’язана з прагненням людини посісти вищу посаду, виконувати складнішу, відповідальнішу роботу, працювати у сфері діяльності (організації), яка вважається престижною, суспільно значущою.

6.2.2. Вибирати оптимальні форми навчання, їх профіль і тривалість.

Форми навчання класифікуються залежно від методів професійного розвитку (навчання на робочому місці, поза робочим місцем). На робочому місці навчання проводять за такими формами: копіювання (працівника закріплюють за іншим працівником); наставництво (групове або індивідуальне навчання, при якому здійснюється інструктаж); ускладнення робіт (поступове ускладнення виконання операцій); ротація (переведенн працівників через певний проміжок часу на інші види робіт).

Навчання поза робочим місцем включає: ділові організації; ділові ігри (рольові ігри), тренінги, аналіз конкретних ситуацій (кейс-стадіз).

6.2.3. Оцінювати ефективність навчання персоналу.

Оцінювати результати навчання можна на основі тестів, спостереження за поведінкою працівників, їхньою реакцією в ході навчання, анкетування.При цьому оцінки можуть бути як разовими, так і регулярними, їхнікритерії повинні бути визначені і доведені до працівників перед початком програми; корисні також, як показує практика, і повторні оцінки. Конкретними методами оцінки можуть виступати: атестація. Метод стандарнтих оцінок, оцінка за результатами; метод експертів, метод вимушеного вибору, метод інтерв’ю, метод незалежних суддів.

6.3. Викладання економічних дисциплін у навчальних закладах

6.3.1. Розробляти робочі програми дисциплін.

Робоча навчальна програма дисципліни (РНПД) як нормативний документ є стандартом ВНЗ і розроблюється вищим навчальним закладом для кожної дисципліни навчального плану певного напряму підготовки та освітньо-кваліфікаційного рівня. Складається РНПД на основі галузевого стандарту освіти для ліцензованого у ВНЗ напряму підготовки: освітньо-професійної програми, в якій відображені змістові модулі дисциплін та освітньо-кваліфікаційної характеристики, в якій зазначені вимоги до знань та уміння студентів. У робочій навчальній програмі дисципліни (додаток А) вказується

загальний обсяг навчальних занять (для денної та заочної форм навчання) та обсяги за формами занять і самостійної роботи; приводиться зміст теоретичного матеріалу дисципліни, перелік практичних та лабораторних занять, форм і термінів проведення контролю самостійної роботи студентів (тестування, контрольних та розрахунково-графічних робіт, курсових проектів і робіт), модульного та підсумкового контролю; приводяться критерії оцінювання знань та контрольні запитання. Приводиться інформація, на базі яких нормативних документів розроблена програма.Робоча програма містить: зміст РНПД; оформлення титульного аркуша РНПД; анотація дисципліни; модульна структура дисципліни; зміст навчального матеріалу дисципліни; тематика індивідуальних завдань для самостійної роботи; критерії модульного контролю та оцінювання знань; питання до модульного тестування; контрольні питання до іспиту з дисципліни; рекомендована література.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]