Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

1.Аналітична функція

1.1. Вибір методології аналізу підприємства як системи, розроблення та опрацювання його процедур

1.1.1. Установлювати мету і завдання аналізу, вибирати адекватні їм методики

В широкому розумінні аналіз – це метод пізнання дійсності, що полягає в уявному розподілі явища на складові та виділенні тих частин або тієї основи, яка повязує явище в єдине ціле і побудова на цій основі закономірностей розвитку явища.Економічний аналіз – це система спеціальних знань для дослідження зміни та розвитку економічних явищ і процесів, в їх взаємозвязку з метою цільового управління цими процесами.

Мета економічного аналізу — сприяння виконанню планів підприємств і їх підрозділів, а також інших господарських формувань, сприяння дальшому розвитку і поліпшенню економічної роботи завдяки підготовці проектів оптимальних управлінських рішень.

Основними завданнями економічного аналізу є:

1.об’єктивна оцінка роботи підприємства і його підрозділів через порівняння результатів з витратами;

2.виявлення впливу відповідних факторів на показники, які аналізуються, і вивчення причинних зв’язків;

3.пошук наявних резервів підвищення ефективності виробництва;

4.опрацювання конкретних заходів щодо використання виявлених резервів та здійснення контролю за їх виконанням;

5.узагальнення результатів аналізу для прийняття раціональних управлінських рішень.

Методика Е.А. – це сукупність прийомів, способів, засобів, що застосовуються в проведенні аналітичного дослідження в раніше визначеній послідовності для досягнення поставлених завдань. Методичні прийоми Е.А. – це порівняння в аналітичних дослідженнях; використання абсолютних, відносних та середніх величин; прийом балансового узагальнення, методика факторного аналізу.

1.1.2. Опрацювати процедури аналізу з урахуванням конкретних умов

Аналітичні процедури по суті, полягають у виявленні, аналізі і оцінці співвідношень між фінансово - економічними показниками діяльності економічногос уб'єкта, що перевіряється. 

Застосування аналітичних процедур засноване на існуванні  причинно-наслідкового   зв'язку між аналізованими показниками.

  Цілями аналітичних процедур є: вивчення діяльності економічного суб'єкта; оцінка фінансового  положення економічного суб'єкта  і перспектив безперервності його діяльності; виявлення фактів спотворення бухгалтерської звітності; забезпечення тестування в цілях отримання відповідей  на виниклі питання.

Вид аналітичних процедур залежить від мети їх проведення, доступності і адекватності інформації, необхідної для їх проведення, виду діяльності економічного суб'єкта. В процесі проведення аналізу дослідник застосовує наступні аналітичні процедури: порівняння фактичних показників д-сті п-ства з плановими показниками,  визначеними економічним суб'єктом; порівняння фактичних показників д-сті п-ства з прогнозними показниками; порівняння показників д-сті п-ства і пов'язаних з ними відносних коефіцієнтів звітного періоду з нормативними значеннями, що встановлюються чинним законодавством або самим економічним суб'єктом; порівняння показників д-сті п-ства з середньогалузевими даними; аналіз змін з часом показників д-сті п-ства і відносних коефіцієнтів, пов'язаних з ними;  інші види аналітичних процедур, зокрема що враховують індивідуальні особливості організаційної структури економічного суб'єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]