Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.2.Геодезичне забезпечення(ОРИГИНАЛ).docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
427.9 Кб
Скачать

3. Геодезичне забезпечення підприємства

3.1. Загальні відомості про топографо-геодезичні роботи виконані на території підприємства

3.1.1. Характеристика виконаних робіт у попередні періоди

У 1991 році на території Овруцького гранітного кар’єру і прилягаючих землях були виконані топографо-геодезичні роботи по створенню опорних маркшейдерських лінійно-кутових мереж 1-го і 2-го розрядів, прокладені по цим мережам ходи нівелювання ІV класу, і проведена тахеометрична зйомка кар’єру і прикар’єрної території масштабу 1:1000.

У зв’язку з тим, що площа зйомки Овруцького кар’єра і прилеглих земель склала 200 га топографо-геодезичні роботи виконані в місцевій системі координат і Балтійської 1977 року системі висот, у відповідності з нормативними документами.

Для виконання топографічних робіт на об’єкті розвинена мережа пунктів полігонометрії в місцевій системі координат з прив’язкою її до державної геодезичної мережі.

Опорна планова мережа представлена 9 пунктами полігонометрії 1-го розряду (15 пунктів закріплені постійними знаками, решта - тимчасовими металевими штирями довжиною 30 см, забитими в землю) і 18 пунктами полігонометрії 2-го розряду.

Нівелірні ходи IV класу прокладені по пунктах полігонометрії 1-го розряду.

По пунктах опорної мережі 2-го розряду прокладені ходу технічного нівелювання.

Вихідними для мережі нівелювання IV класу є позначки стінного репера №346 в будівлі їдальні кар’єру с. Красносілка.

Топографічна зйомка кар’єру виконана в масштабі 1:1000 з перерізом рельєфу через 0,5 м методами горизонтальної і вертикальної зйомки на планшетах на жорсткій основі. При зйомці використовували теодоліт 2Т5К.

Топографо-геодезичні роботи на кар’єрі і прикар’єрних землях були ускладнені вибуховими роботами і значними змінами рельєфу в результаті активної діяльності по розробці граніту.

Тривалість несприятливого періоду для здійснення топографо-геодезичних робіт складає 5 місяців на рік (з 15 листопада по 15 квітня).

3.1.2. Сучасний стан геодезичної мережі

Станом на 01.01.2015 р на об’єкті наявні 9 центрів по типу 6 ГР без ковпаків. Всі перевірені пункти забезпечують їх надійне збереження і зручність виконання топографічних зйомок.

Абриси розташування пунктів в більшості випадків забезпечують надійне їх відшукання на місцевості. Контрольні проміри до місцевих предметів не відрізнялися від первісних більше 3 см.

Якість польових вимірювань контролюють шляхом визначення координат верхівки труби котельні, освітлювальної і сигнальної вишок з шести пунктів опорної мережі. Відхилення координат визначених з різними комбінаціями засічок не перевищують 5 см, що підтверджує високу якість опорної геодезичної мережі.

Правильність зйомки контурів і рельєфу перевіряли шляхом звірення плану з місцевістю і шляхом контрольних промірів з точок опорної і знімальної мережі до контурів і між контурами. Середні відхилення контрольних промірів від промірів на плані не перевищували 0,5 мм.

Середні помилки знімання рельєфу відносно знімальної основи не перевищують 1/3 перерізу рельєфу. Вихідні оригінали масштабів 1:1000 і 1:2000 задовольняють вимоги нормативних документів.

При перевірці топографічних планів виявлені такі недоліки:

  • не завжди по абрисам надійно розшукуються пункти тріангуляції в місцях з відсутніми близькими прив’язками;

  • не завжди чітко простежуються переходи від скельних виробок до м’яких і відвалів розкривної породи від розробок корисних копалин;

  • не чітко простежується транспортна система в самому кар’єрі (порядок заїзду та виїзду).