Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4,23,49.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
46.07 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Житомирський державний технологічний університет

Центр післядипломної освіти

Кафедра фінансів

Контрольна робота

з курсу

«Фінанси»

Виконала: студентка групи ЕПЗ – 18

Капустюк О.А.

номер залікової книжки: 00181110

Перевірила: Александрова М.М.

Житомир 2012

План

4. Поняття фінансових ресурсів, їх зміст, джерела створення

23. Функції державного бюджету та принципи його побудови

49. Класифікація податків

Список літератури

4. Поняття фінансових ресурсів, їх зміст, джерела створення       Вплив фінансів на процес розширеного відтворення починається з трансформації валового внутрішнього валового продукту у відповідні фонди. Саме тоді фінанси починають діяти як складова частина економічного механізму держави. Матеріальним носієм фінансових відносин виступають фінансові ресурси. І це виділяє фінанси із сукупності економічних категорій. Можна сказати, що фінанси як сукупність економічних відносин знаходять своє конкретне вираження у фінансових ресурсах, формою руху яких є фонди.       В економічній науковій та практичній літературі досі немає єдиної думки щодо визначення фінансових ресурсів, що подаються в словниках та науковій літературі, не відповідають сутності фінансових ресурсів або розкривають її не повністю. Так, фінансово-кредитний словник за часів СРСР визначає фінансові ресурси як сукупність фондів грошових засобів, що перебувають у розпорядженні держави, підприємств і організацій; створюються в процесі розподілу і перерозподілу сукупного суспільного продукту і національного доходу. Бірманю О.М. характеризує фінансові ресурси як виражену в грошах частину національного доходу, сконцентровану безпосередньо в державі чи підприємствах для використання на цілі розширеного відтворення і на загальнодержавні потреби. Сичов. М.Г. підкреслює, що фінансові ресурси як грошові нагромадження грошові фонди створюються підприємствами, об’єднаннями, організаціями, державою в порядку розподілу й перерозподілу суспільного продуту і національного доходу. Гуйда.Т.В, визначає фінансові ресурси як сукупність доходів, відрахувань та надходжень, що перебувають у розпорядженні підприємств, організацій та держави і спрямовуються на задоволення суспільних потреб з метою розширення виробництва і зростання матеріального добробуту суспільства.       Дані визначення фінансових ресурсів вказують на місце створення ресурсів і належність їх до суб'єктів фінансових відносин. Але не вказується джерело їх створення та призначення. Вітчизняний вчений Коробов. М.Я. визначає фінансові ресурси як централізовані й децентралізовані грошові фонди цільового призначення, які формуються в процесі розподілу й перерозподілу національного багатства, сукупного суспільного продукту і національного доходу й призначаються для використання відповідно із завданнями соціально-економічного розвитку суспільства та окремих підприємств. В цьому визначені чіткіше вказується цільове призначення фінансових ресурсів, але не визначається джерело їх створення. Щоб побудувати поняття "фінансові ресурси" необхідно виходити, перш за все, з поняття "ресурси". Слово "ресурси" походить від французького "ressource", що означає - допоміжний засіб, тобто щось таке, що може бути використане з певного джерела (запаси, кошти, матеріали тощо) на певні цілі. В економічній теорії ресурси прийнято поділяти на чотири групи РИС 1.2

      Економічна категорія «ресурси» має ряд основних особливостей:

* потреба в ресурсах пов’язана з процесом суспільного виробництва та створення споживчої вартості;

* структура ресурсів динамічна й залежить від розвитку продуктивних сил і виробничих відносин;

* використання будь-якого виду ресурсів передбачає їх вартісне відтворення (ресурси із матеріально-уречевленої форми переходять у вартісну або фінансову).       Природні, матеріальні, трудові ресурси властиві будь-якому виробництву. Вони називаються "базовими". Фінансові ресурси виникли на ринковому етапі розвитку суспільного виробництва. їх відносять до похідних. Тому, враховуючи специфічність категорії фінансів, для визначення поняття фінансових ресурсів можна навести ті критерії, яким воно повинно відповідати. А саме:

* джерело створення фінансових ресурсів;

* форма виявлення фінансових ресурсів;

* цільове призначення фінансових ресурсів.       Найбільш повне визначення фінансових ресурсів надає Павлюк К.В., характеризуючи їх як грошові нагромадження і доходи, які створюються в процесі розподілу й перерозподілу валового внутрішнього продукту і зосереджуються у відповідних фондах для забезпечення безперервності розширеного відтворення та задоволення інших суспільних потреб. В цьому визначенні виражені економічна основа, зв'язок фінансових ресурсів з відтворювальними процесами, форми їх виявлення. В економічній літературі зустрічаються різні визначення межі функціонування фінансових ресурсів. Поняття "грошові засоби" значно ширше ніж "фінансові ресурси". Фінансові ресурси завжди виступають у грошовій формі. А грошові засоби стають фінансовими ресурсами тоді, коли вони акумулюються у відповідних фондах, які мають певний порядок створення і використання. Характерною рисою фінансових ресурсів є те, що вони, на відміну від грошових засобів, виражають не зміну форм вартості, а фінансовий результат процесу відтворення. Фінансові ресурси свідчать про наявні можливості економічного і соціального розвитку. 

23. Функції державного бюджету та принципи його побудови

Державний бюджет починає функціонувати майже з ви­никненням держави. Уперше появу бюджету та процес його затвердження можемо спостерігати у Великій Британії. Слово бюджет запозичене з англійської (Ьиа§еі), що перекладається як "шкіряний мішок, торба, гаманець". Наприкінці XIX — на початку XX ст. бюджетні відносини фактично вирізнялися в окремих галузях науки та практичної діяльності.

Бюджет — фінансові відносини держави з суб'єктами гос­подарювання, а також населенням згідно з формуванням і ви­користанням централізованого фонду грошових ресурсів з ме­тою забезпечення функцій держави, передбачених у Консти­туції. За допомогою державного бюджету держава організовує перерозподіл створеного національного доходу між виробни­чими і невиробничими сферами, галузями і регіонами дер­жави.

За формою державний бюджет є розписом доходів і видат­ків держави на визначений термін (як правило на рік), затвер­джений у законодавчому порядку.

За рахунок доходів шляхом установлення норми податків, зборів, відрахувань формується фінансова база діяльності дер-

жави, а за рахунок видатків забезпечуються державне управ­ління, економічні та соціальні потреби членів суспільства. Державний бюджет виконує такі функції:

— акумулює кошти, необхідні для фінансування держав­них заходів;

— перерозподіляє валовий внутрішній продукт з метою за­безпечення соціальної справедливості;

— держава впливає на економічні, соціальні, національні та регіональні процеси;

— макроекономічна стабілізація й економічне зростання. На формування і використання бюджету впливає низка

факторів, які можна поділити на політичні, економічні та со­ціальні.

Політичні фактори відображають політичну ситуацію в країні, що може істотно вплинути на формування бюджету та використання бюджетних коштів. До них належать адмініс­тративна та регіональна структури управління державою, ви­конання нею регулювальної, оборонної та правозахисної функ­цій держави, політична стабільність у суспільстві.

Економічні фактори пов'язані з макроекономічними про­цесами, що відбуваються в державі. До них належать обсяги вироблених ВВП і національного доходу, економічне зростан­ня або зменшення обсягу виробництва, рівень розвитку еконо­міки країни, продуктивність суспільної праці, пріоритетні на­прями виконання державою економічних і соціальних завдань, рівень інфляції та рівень безробіття в країні, модель податко­вої політики, рівень НТП, масштаби структурних зрушень в економічних і галузевих пропорціях розвитку, методи госпо­дарювання на підприємствах усіх форм власності.

Соціальні фактори формування та використання бюджету зумовлені соціальними та демографічними обставинами, зо­крема, це соціальний захист і соціальне забезпечення населен­ня, обсяг фінансових коштів, спрямованих на освіту й охорону здоров'я, обсяг реальних доходів населення, розмір мінімаль­ної заробітної плати та споживчого копійка, природний при­ріст (скорочення) населення та міграційний приріст (зменшен­ня) населення.

Кошти, сконцентровані в бюджеті, є елементом регулюван­ня, стимулювання і гарантії фінансової системи держави, створення сприятливого фінансового середовища з метою швидко­го розвитку ринкових відносин.