Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

3.5.4. Передбачати інші форми морального й матеріального заохочення.

Мотивація являє собою процес спонукання себе та інших до певної діяльності, спрямованої на досягнення особистих цілей або ж цілей організації. Мотивована діяльність є цілеспрямованою. Вона пов’язана з прямим або непрямим задоволенням якоїсь потреби.

Моральне заохочення може приймати різноманітні форми, серед них найбільш розповсюдженими є такі:

особиста подяка керівника працівникам за добру роботу під час бесіди або ж у письмовій формі; періодичні зустрічі  з працівниками і вислуховування їх прохань, пропозицій, зауважень; забезпечення зворотного зв’язку за результатами діяльності співробітника; інформування працівників про стратегію організації, основні підсумки роботи і проблеми; залучення працівників до прийняття рішень; забезпечення того, щоби результати роботи стали головним критерієм оцінки, винагороди і просування людей по службі; Крім цього варто враховувати вплив на зацікавленість працівника в роботі таких чинників як престижність працювати у компанії, яка завоювала високий рейтинг на ринку; можливість надбання досвіду роботи у високваліфіковану колективі компанії. Визнання - це один з найбільш сильних спонукальних стимулів. Людям необхідно знати не тільки те, наскільки добре вони досягли своєї мети або виконали свою роботу, але також і те, що їх досягнення оцінені належним чином; створення необхідних умов високопродуктивної праці; можливість відходу від монотонного до цікавішого, творчому, змістовному трудового процессу; стимулювання вільним часом; просування по службі.

Матеріальні стимули: Заробітна плата (Номінальна) Оплата праці найманого працівника, що включає основну (відрядну, погодинну, окладного) та додаткову (премії, надбавки за профмайстерності, доплати за умови праці, сумісництво, підліткам, годуючим матерям, за роботу в святкові дні, за понаднормову роботу, за керівництво бригадою, оплата або компенсація за відпустку і т д.) заробітну плату.

Заробітна плата (Реальна) Забезпечення реальної заробітної плати шляхом: 1) підвищення тарифних ставок відповідно до встановлюваних державою мінімумом, 2) введення компенсаційних виплат; 3) індексація заробітної плати відповідно до інфляції.

Бонуси Разові виплати з прибутку підприємства (винагорода, премія, додаткове винагороду). Участь у прибутках Встановлюється частка прибутку, з якого формується заохочувальний фонд. Розповсюджується на категорії персоналу, здатні реально впливати на прибуток (найчастіше це управлінські кадри). Плани додаткових виплат Плани пов'язані найчастіше з працівниками збутових організацій і стимулюють пошук нових ринків збуту: подарунки фірми, субсидування ділових витрат, покриття особистих витрат, побічно пов'язаних з роботою (ділових відряджень не тільки працівника, але і її чоловіка або одного в поїздці). Оплата транспортних витрат або обслуговування власним транспортом. Ощадні фонди - Організація ощадних фондів для працівників підприємства з виплатою відсотків не нижче встановленого в Ощадбанку РФ. Пільгові режими накопичення коштів. Продаж товарів, що випускаються. Організація харчування. Стіпендіальние програми Виділення коштів на освіту (покриття витрат на освіту на стороні). Програми медичного обслуговування. Програми навчання персоналу. Програми житлового будівництва Виділення коштів на власне будівництво житла або будівництво на пайових умовах. Страхування життя Страхування за рахунок коштів компанії життя працівника і за символічне відрахування - членів його сім'ї. Відрахування до пенсійний фонд Такий альтернативний державному фонд додаткового пенсійного забезпечення може бути створений як на самому підприємстві, так і за договором з яких-небудь фондом на стороні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]