Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_pitannya_zibrane.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
425.47 Кб
Скачать

3.5.3. Розробляти систему участі працівників у прибутку підприємства.

Участь у  прибутках (доходах) або стимулювання персоналу через прибутки полягає у розподіленні певної їх частини між працівниками підприємства. Участь працівників у прибутках підприємств можна умовно поділити на дві групи систем:

1.за результатами загальної діяльності підприємства. Включає такі системи:

-оцінки заслуг (оцінка заслуг проходить за рядом факторів, для кожного з яких визначається система білів і для розрахунків оцінки на різних рівнях встановлюються відповідні норми). -стимулювання конкретних обсягів робіт, об'ємів продаж тощо . -в залежності від підродуктивності. -преміальних виплат (бонусів).

-система колективного стимулювання (застосовується тоді, коли заохочення працівників можливелише на груповій основі).

2. на основі відносин власності. Включає наступні системи: -система надання працівникам акцій "своїх" підприємств. -співволодіння активами підприємства за посередництвом інвестиційних фондів. -розповсюдження опціонів акцій.

Участь у прибутках (доходах) або стимулювання персоналу через прибутки полягає в розподіленні певної їхньої частини між працівниками підприємства. Справедливий, чіткий і зрозумілий для всіх розподіл частини прибутків між «економічними агентами» — власником, адміністрацією, спеціалістами, робітниками — усе більше стає визначальним не тільки для створення позитивного соціально-психологічного клімату, а й для процвітання будь-якого підприємства (фірми). Додаткові виплати з прибутків залежать від багатьох обставин, включаючи, зокрема, рівень витрат на виробництво і рівень цін, конкурентні позиції, фінансову ситуацію підприємства тощо, їхні розміри визначаються окремою угодою, що укладається між відповідними сторонами в рамках проведення колективних переговорів на підприємстві — під час укладання тарифних угод, як правило. Система оцінки заслуг передбачає оцінювання зусиль і поведінки працівника за низкою чинників. Для кожного чинника визначається система балів, а для розрахунків оцінки на різних рівнях встановлюються відповідні норми. Періодично розраховується показник ефективності діяльності працівника. Підсумкові результати показують відповідний рівень додаткової (понад заробітну плату за тарифом) винагороди. Системи стимулювання конкретних обсягів продукції, робіт, продажу тощо найуспішніше можна застосувати в більш-менш автономних структурах із завершеним виробничим циклом. Одна з найбільш відомих і водночас простих систем базується на визначенні так званого «загального коефіцієнта». Останній розраховують як співвідношення сукупних витрат на робочу силу та обсягу продукції, що реалізується. Участь у прибутках поширено, наприклад, у Японії. Саме вона є однією з причин високого рівня трудової мотивації працівників і конкурентоспроможності продукції, що виробляється.

З огляду на різні можливості участі в розподілі прибутків рекомендується встановити як основу "базис участі" [1, с. 92]. Треба вирішити, чи розрахунок частки прибутку працівників повинен орієнтуватися на виробіток (продуктивність праці), на дохід, чи на прибуток.

Участь у виробітку спирається на результати діяльності і надає працівникам, залежно від виконаної роботи, частку прибутку за досягнення чи перевиконання середньої продуктивності праці. Участь у виробітку підлягає оплаті тоді, коли перевиконується наперед визначена продуктивність.

Для участі в доходах характерним є те, що визначається середній дохід, якому потім протиставляється фактично досягнутий результат за певний період. На основі різниці між двома значеннями показників працівникам надається певна процентна частка.

Третьою складовою системи матеріальної участі у формуванні результатів діяльності виступає участь в прибутках, причому як основа вимірювання наводиться або балансовий прибуток, або прибуток, що оподатковується. На основі виміру слід розрізняти участь у балансовому розподілі прибутків, участь у виплаті дивідендів, участь у розподілі основного капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]