Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse_varianty_vdumyvaemsya_v_to_chto_spisyvaem.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
429.57 Кб
Скачать

4. Правильні твердження

1. – ні?, 2. – так?, 3. – ні, 4. – ні, 5. - так

Варіант 7

1. Теоретичне питання

1.Економічна система. Типи економічних систем: традиційна, ринкова, командна, змішана.

Система – сукупність взаємопов’язаних і розміщених у належному порядку елементів певного цілісного утворення.

Економічна система – це система(зв’язок) продуктивних сил і економічних відносин.

Америк. економіст П.Самуельсон визначає будь-яку економічну систему, незалежно від її соц.-економ форми, як таку, що має відповідати на 3 питання:Що? Як? Для кого? Що? – що виробляти, щоб був попит на товар 7 Як? – як виробляти(товар) Для кого? – для кого буде вироблятися товар

Економічна система скл.з трьох основних ланок: продуктивних сил; економ.відносин і механізму господарювання.

Продуктивні сили – сукупність засобів праці, предметів праці і роб. сили.

Економічні відносини – відносини, які виникають в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання продукції.

Система економічних зв’язків:техніко-економ відносини, соц.-економ відносини, організаційно-економ відносини.

Соц-економ відносини – відносини пов'яз.і з розподілом, перерозп доходів.

Механізм господарювання є структурним елементом економ. системи , що скл з сукупності форм і методів регулювання економ. процесів та суспільних дій господарюючих суб’єктів на основі використання економ. законів та важелів, правових норм та інституційних утворень.

Типи економ систем: традиційна економ система, командна адміністративна економ система, ринкова та змішана економ.системи.

Традиційна економіка ґрунтується на традиціях, звичаєвому праві, обрядах, які віками визначали виробничу та інші види діяльності людей.

Ринкова економ система – система, яка базується на взаємодії попиту та пропозиції.

Командна економ система - на пануванні держ власності, одержавленні та монополізації народного господарства, централізованому директивному плануванні виробництва і розподілі ресурсів; не визнає реальних товарногрошових відносин, конкуренції і вільного ціноутворення, їй притаманні висока затратність виробництва, несприятливість до НТП, зрівняльний розподіл результатів виробництва, відсутність матеріальних стимулів до ефективної праці, хронічний дефіцит тощо.

Змішана економ.система є адекватною формою функціонування сучасних розвинених країн, і характеризується такими ознаками: - різноманітністю форм власності й рівноправним функціонуванням різних господарюючих суб’єктів(приватних,колективних,корпоративних, державних);

- поєднання ринкового механізму з державними методами регулювання економіки, які органічно переплітаються і доповнюють один одного.

2. Тести

1-3, 2-1, 3-1, 4-2, 5-4, 6-1, 7-1, 8-2, 9-1, 10-1, 11-1, 12-1, 13-3, 14-4, 15-2

3. Визначення

Монетаризм -- теорія, яка пропонує відмову від активного втручання держави в економіку і приписує грошовій масі, що перебуває в обігу, роль визначального фактора у формуванні економічної кон’юнктури, розвитку виробництва.

Середні витрати — витрати на одиницю продукції, що випускається. Розрізняють загальні середні витрати, рівні частці від ділення повних витрат на обсяг виробництва; змінні середні витрати, рівні частці від ділення змінних витрат на обсяг виробництва: постійні середні витрати, рівні частці від ділення постійних витрат на обсяг виробництва.

Розширене відтворення — це відновлення виробництва в кожно­му наступному циклі у зростаючому масштабі щодо кількості та якості виготовленого продукту.

Дохід - грошові та натуральні надходження до економічних суб’єктів.

Гроші – особливий товар, який виконує роль загального еквіваленту, витупає посередником в обміні товарів і послуг і виражає економічні відносини між людьми з приводу виробництва та обмінів товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]