Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse_varianty_vdumyvaemsya_v_to_chto_spisyvaem.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
429.57 Кб
Скачать

1. Теоретичне питання

Світове господарство: причини виникнення, сутність, структура. Світове господарство — внутрішньо суперечлива єдність національних економік, пов'язаних міжнародним поділом праці, торговельно-виробничими, фінансовими та науково-технічними зв'язками. Суб'єкти світового господарства: 1. Національні держави (національні господарства)  2. Суб'єкти світового господарства  3. Міжнародні і транснаціональні корпорації, транснаціональні банки  4. Регіональні об'єднання і союзи держав  5. Міжнародні організації та інститути Причини виникнення світового господарства: • Міжнародний поділ праці  • Інтернаціоналізація економіки  • Міжнародна конкуренція Форми міжнародних економічних відносин: a) Світова торгівля  b) Міжнародні валютно-фінансові відносини  c) Міжнародний рух капіталів  d) Міграція робочої сили  e) Науково-технічне співробітництво Світова торгівля — форма МЕВ, що ґрунтується на глибокому МПП, спеціалізації певних країн на виробництві окремих товарів та послуг згідно з їхнім техніко-економічним рівнем, природними, географічними та іншими умовами. 

2. Тести

1. – 1,3?, 2. – 3, 3. – 2?, 4. – 1, 5. – 4, 6. – 2, 7. – 4, 8. – 1, 9. - 4

10. – 2, 11. – 4, 12. – 2, 13. – 1, 14. – 1, 15. - 3

3. Визначення

Мінова вартість товару - це кількісна пропорція, в якій один товар обмінюється на другий.

Олігополія (oligopoly) — тип ринкової структури, за якої кілька великих фірм виробляють (продають) усю чи більшу частину

певного товару або послуги на конкретному ринку.

Споживчий кредит – це кошти, що надаються кредитодавцем (банком або іншою фінансовою установою) споживачеві на придбання продукції.

Конкуренція (від лат. concurrentia — змагання, суперництво)— економічне суперництво за найвигідніші умови виробництва і

реалізації та привласнення найбільших доходів.

Рівень безробіття (unemployment rate) — процентне відношення кількості офіційно зареєстрованих безробітних до чисельності економічно активного населення.

4. Правильні твердження

1. – ні, 2. – ні, 3. – так, 4. – ні?, 5. – так?

Білет № 14

Попит і фактори, впливаючи на попит. Закон попиту.

Попит — це запит фактичного або потенційного покупця, споживача на придбання товару за наявних у нього коштів, що призначені для цієї покупки. Попит відображає, з одного боку, потребу покупця в деяких товарах або послугах, бажання придбати ці товари або послуги в певній кількості і, з іншого боку, можливість сплатити за покупку по цінах, що знаходяться в межах «доступного» діапазону.

Разом з цими узагальненими визначеннями попит характеризується рядом властивостей і кількісних параметрів, з яких перш за все слід виділити об'єм або величину попиту. З позицій кількісного виміру попит на товар, розуміється як об'єм попиту, означає кількість даного товару, яку покупці (споживачі) бажають, готові і мають грошову можливість придбати за деякий період за певними цінами. Іншими словами — попит як об'ємний показник характеризує кількість продукту, яку покупці здатні, мають намір, будуть, купувати по різних можливих цінах.

Але окрім ціни на величину попиту впливає і ряд інших чинників, які іноді називають неціновими. Це перш за все споживчі смаки, мода, величина доходів (купівельна спроможність), величина цін на інші товари, можливість заміщення даного товару іншими.

Закон попиту — величина (об'єм) попиту зменшується у міру збільшення ціни товару. Математично це означає, що між величиною попиту і ціною існує обернено пропорційна залежність (проте не обов'язково у вигляді гіперболічно представлено формулою y=a/x).

Природа закону попиту не складна. Якщо у покупця є певна сума грошей на придбання даного товару, то він зможе купити тим менше товару, що більша ціна і навпаки. Звичайно, реальна картина набагато складніша, оскільки покупець може залучити додаткові кошти, придбати замість даного товару інший — товар субститут. Але в цілому закон попиту відображає головну тенденцію — згортання об'єму закупівель зі зростанням цін на товар в умовах, коли грошові можливості покупця обмежені певною межею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]