Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse_varianty_vdumyvaemsya_v_to_chto_spisyvaem.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
429.57 Кб
Скачать

4. Правильне твердження

1-так, 2-ні, 3-так, 4-так, 5-ні

Варіант 8

1. Теоретичне питання

Здійснюючи перехід від однієї економічної системи до іншої, кожне суспіль. діє в напрямі формування відповідних виробничих відносин. Економічна система розвинених країн являє собою змішану економіку, тобто економіку з поєднанням приватної і державної власності, планових та ринкових механізмів господарювання, регулювання соціальних проблем та ін. Причому співвідношення названих елементів змішаної економіки в різних країнах різне, що дає підстави говорити про багатоманітність моделей змішаної економіки: американську, японську, західноєвропейську та ін. У цьому зв'язку перед кожною постсоціалістичною країною стояла і стоїть проблема вибору такої моделі, яка була б найбільш прийнятна для неї. Інакше кажучи, кожна країна перед тим як починати здійснення заходів щодо ринкової трансформації планової економіки, мала визначитися з моделлю змішаної економіки. Ідеальною формою переходу до змішаної економіки є послідовна заміна планових виробничих відносин ринковими, при якій виключені руйнування продуктивних сил і зниження життєвого рівня населення. Такою ідеальною формою ринкової трансформації екон., на думку окремих авторів, є модель жорсткого регулювання переходу до ринку, має місце в Білорусі та Китаї. Формою переходу постсоціалістичних країн до ринку була так звана "шокова терапія". Вона передбачає швидку заміну планових економічних відносин ринковими. Досвід країн, які використовували метод "шокової терапії" переконливо показав, що він успішно лише руйнує планову економічну систему і неминуче призводить до руйнування продуктивних сил та спаду виробництва, різкого погіршення життя населення, зростання безробіття і т.ін. А чим більше руйнувань відбувається у перехідний період, тим більше часу потрібно для формування сучасних ринкових відносин. "шокова терапія" здатна породити дикий капіталізм, для перетворення якого в капіталізм змішаної економіки потрібні будуть десятиліття.

2. Тести

1.1;, 2.4; 3.2; 4.1; 5.3; 6.1; 7.1; 8.1; 9.1; 10.1; 11.1; 12.3; 13.1; 14.3; 15.2

3.Визначення

Економічна категорія — узагальнююче поняття, яке виражає істотні сторони економічних явищ і процесів, відбиває глибинні процеси економічного розвитку.

Товарне виробництво - виробництво, в якому продукти праці призначаються не для власного споживання, а для обміну через ринок шляхом купівлі-продажу.

Інфляція попиту (demand-pull inflation) — функціональний тип інфляції, що характеризується зростанням рівня сукупних ринкових цін внаслідок зростання грошового попиту на товари та послуги сукупного споживача (сукупного покупця) і його (попиту) відповідного відриву від обсягів сукупної пропозиції.

Предмети праці — речі, на які спрямована праця і засоби праці з метою створення життєвих благ, тобто йдеться про речовину природи, сировину, напівфабрикати.

Закон Оукена - емпірична залежність між темпом зростання безробіття і темпом зростання ВНП

4. Правильні твердження 1.ні;2.так; 3.так; 4.так; 5.ні

Варіант 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]