Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse_varianty_vdumyvaemsya_v_to_chto_spisyvaem.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
429.57 Кб
Скачать

2. Тести

1. – 1, 2. – 3, 3. – 2, 4. – 3,4?, 5. – 1, 6. – 1, 7. – 3, 8. – 1, 9. - 1

10. – 1, 11. – 1, 12. – 2,4?, 13. – 1?, 14. – 2?, 15. – 4

3. Визначення

Клас політ економія. Засновники: Сміт, Рікардо, Петті. Вони зосередж увагу на аналізі економ явищ і закономірностей розв всіх сфер виробн. Вони започатков трудову теорію вартості. Ринок розгл як саморегул систему.

Потре́би — це необхідність для людини таких умов, що забезпечують її існування і самозабезпечення. Потреби поділяють на групи: фізіологічні; екзістенціальні; престижні; особистісні; духовні.

Економічна модель кожної країни – це результат тривалого історичного процесу, протягом якого шикується співвідношення елементів моделі і формується механізм їх взаємодії. Саме тому кожна національна економічна система унікальна, і механічне запозичення її досягнень неможливе. ???

Монопсонія (monopsony) — тип ринкової структури, де діє єдиний покупець.

4. Правильні твердження

1. – так?, 2. – ні, 3. – так, 4. – ні, 5. – ні

Варіант 17

1. Теоретичне питання

1. Конкуренція і монополізм як основоположні атрибути ринкової економіки. Методи конкурентної боротьби.

Конкуренція - процес суперництва між товаровиробниками, постачальниками і покупцями товарів за найвигідніших умов їх виробництва та реалізації.

У ринковій економіці конкуренція виконує такі функції:

  • стимулювання технічного прогресу

  • забезпечення тотожності приватних і суспільних інтересів

  • регулювання макроекономічних пропорцій виробництва

  • збалансування попиту і пропозиції товарів

  • диференціації товаровиробників

Залежно від режиму конкурентної боротьби розрізняють досконалу(чисту) і недосконалу конкуренцію.

Досконала конкуренція означає, що на ринку діють багато покупців і продавців, вільний доступ фірм на ринок тощо. Жоден продавець або покупець за цих умов не в змозі якимось чином серйозно вплинути на ринкову ціну товару.

Цей вид конкуренції є найсприятливішим для оптимального функціонування ринкового механізму. Досконала конкуренція поділ. на внутрішньогалузеву та міжгалузеву конкуренцію.

Недосконала конкуренція виступає у формах монополістичної та олігополістичної конкуренції.

Види конкуренції за методами здійснення конкурентної боротьби поділ на цінову, нецінову та нечесну конкуренцію.

Методи конкурентної боротьби – це передусім поліпшення якості товарів і послуг, швидке оновлення асортименту продукції, дизайн, надання гарантій і після продажних послуг, тимчасове зниження цін, умов оплати тощо. Цінова конкуренція означає, що головними методами боротьби конкурентів є ціна. ЇЇ використання ґрунтується на різноманітних методах і способах. У такій боротьбі перемагає той, хто домагається нижчої, ніж ринкова ціна вартості своєї продукції. Це по суті боротьба за скорочення витрат виробництва завдяки використанню досягнень науково – технічного прогресу, наукової організації праці, підвищення її продуктивності. Нецінова конкуреція застосовує такі способи. 1. Поліпшення якості продукції. Відомо, що одна продукція може мати різну якість на різних підприємствах. Причиною цього є в основному порушення технології виробництва. Крім технологічної дисципліни, тут можливе використання технічних новинок, які становлять комерційну таємницю. 2. Використання реклами. Усі рекламні заходи розраховані на те, щоб привернути увагу покупців, надати їм відповідну інформацію про споживчі властивості товару, спонукати споживача зробити покупку, нагадати споживачеві про існування того чи іншого товару. Реклама формує уявлення про особливості якості товару, хоча його споживна вартість при цьому часто залишається без змін. У рекламі акцентується увага на торговельних знаках і фірмових клеймах. 3. Умови, що пов’язані з продажем товару. Фірма зобов’язується здійснювати ремонт виробу, надавати запасні частини, проводити безоплатні консультації щодо використання свого товару. Нечесна конкуренція – це діяльність господарського суб’єкта, що спрямована на одержання комерційної вигоди і забезпечення домінуючого становища на ринку, обманом споживачів, партнерів, інших господарських суб’єктів і державних органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]