Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
WEB-дизайн.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 1 "Прикладне web-проектування в середовищі ms Office"

Мета роботи:

Засвоїти прийоми створення web-документів засобами інтегрованного офісного пакету MS Office™ використовуючи при цьому основні закони дизайну що стосуютсься загальної композиції web-документа, розміщенню його элементів, пропорціям, шрифтовому та колірному оформленню.

Практичне завдання:

    1. Створити електронну таблицю та виконати аналіз даних електронної таблиці з використанням майстра зведених таблиць та майстра діаграм.

    2. Підготувати створену робочу книгу для конвертації у web-документ.

    3. Створити web-документ.

    4. Підготувати реферат на визначену тему.

Інструментальні засоби:

  • операційна система Windows XP;

  • браузер Internet Explorer 6 aбо вище;

  • інтегрований пакет MS Office.

Необхідні передумови:

  • комп'ютер, що підключен до кафедральної інтрамережі;

  • знання основ роботи та захисту даних в локальних мережах;

  • вміння працювати з компонентами MS Office в рамках дисципліни "Економічна інформатика".

Кількість годин:

  • аудиторних - 2 години;

  • самостійно - 2 година.

Лабораторна робота є часткою загального лабораторного проекту, який виконується в рамках опанування данного курсу. Для успішного виконання етапів лабораторної роботи треба прослухати лекції та опрацювати першоджерела по наступним темам:

  • уведення в гіпертекстові технології;

  • основи композиції в веб-дизайні.

Пункт 4 лабораторного завдання виконується самостійно к началу лабораторної роботи №3 та убудовується у вигляді веб-сторінки в остаточний звіт про виконання лабораторного проекту. Для студентів заочної форми навчання, в залежності від кількості годин, можливі зміни в вимогах к захисту роботи.

Для захисту лабораторної роботи студент повинен в срок та в повоному обсязі відпрацювати всі пункти лабораторного завдання та подати викладачу результати у вигляді веб-документа.

Лабораторна робота виконується в учбових класах кафедри, які обладнані відповідними інструментальнмим засобами. У випадку виконання роботи (або окремих її частин) за межами кафедри, слід керуватися наступною таблицею відповідності інструментальних засобів:

Кафедральні засоби

Можливий еквівалент

MS Excel XP (2003)

MS Excel 2000, MS Excel 98 (частково)

MS Word XP (2003)

MS Word 2000, MS Word 98

Браузер Internet Explorer 6.0

Браузер Internet Explorer 5.5 та вище, Mozilla, FireFox

1.1. Загальні методичні вказівки

Сучасний стан ділового спілкування не можливий без використання стандартних засобів інформіційного обміну в єдиному придатному для розуміння усіма обчислювальними засобами форматі. Таким форматом в Інтернет являється html-документ. На даний момент практично усі відомі офісні пакети підтримують функції створення та обробки html-документів. Найбагаті та найразвинуті web-функції безперечно має інтегрований офісний пакет компанії Microsoft - MS Office ™. Практично кожна його компонента має здатність обробляти інформацію у html-форматі від тривіальної web-верстки (MS Word, PowerPoint) до створення динамічних web-сторінок (MS Access) та віддаленного імпортування даних (MS Excel). Але для ефективної роботи з web функціями в MS Office (рівно в будь-якому іншому офісному пакеті) треба володіти деякими правилами та принципами прикладного web-дизайну.

Прикладний (діловий) web-дизайн - це направлення web-дизайну, метою якого є швидке створення (або конвертація) ділових документів в форматі, придатном для їх публікації в Інтернет. При цьому єдиним засобом створення web-сторінок в цьому різновиді дизайну являється використання стандартних web-функцій офісних пакетів.

Правила, якими користуються при створенні web-документів ділового спрямування можна сформулювати наступним чином:

  1. Композиція ділового web-документа - необхідно максимально повторювати його паперовий еквівалент (наприклад, рахунок-фактура).

  2. Не допускається використання полувідтінків, тіней, та інших декоративних "оздоблювань".

  3. Якщо цвітове рішення грає важливу роль у такому документі, то треба передбачити його чорно-білу копію (для можлівого роздрукування на відповідному принтері).

  4. Графіка в діловому web-документі повинна мати інформативне навантаження.

  5. Шрифтове рішення такого документа повинно створювати комфортні умові для його аналізу, та роздруківки.

  6. Не вітається присутність в ділових web-документах скриптів, активних та COM-об'єктів .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]