Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubizhna_Literatura_XVII_Stolittya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
195.07 Кб
Скачать

42. Основні особливості комедій Лопе де Веги

Лопе де Вега створив величезну кількість п'єс. Зухвалий в житті, Лопе підняв руку і на традиції іспанської драматургії : він відмовився від прийнятого тоді принципу єдності місця, часу і дії, зберіг лише останнє, і поєднав в своїх п'єсах елементи комічного і трагічного, створивши класичний тип іспанської драми.

П'єси де Веги торкаються різноманітних тем: соціально-політичні драми з вітчизняної та іноземної історії, історичні хроніки, історії кохання Основа п'єс — інтрига.

Лопе де Вега в своїх численних комедіях (« Собака на сіні») виявляє тонкий талант комічного письменника. Його комедії насичені яскравою. Особлива роль в них відводиться слугам, історія яких створює паралельну інтригу п'єс. Саме вони, — гострі на язик, лукаві, сиплять влучними прислів'ями та приказками,- виявляються осередком комічної стихії твору.

43. Особливості поезії бароко

Поєднання непоєднуваного. За допомогою літератури можна поєднати усе. Головне, щоб це поєднання вражало і було дотепним. Дотепність, парадоксальність, контрасність найбільше цінувались. Символізми, алегоризми, емблематизми. Ускладненість. За естетикою бароко твори мають бути тяжкими для сприйняття.

44. Особливості українського бароко та клосицизму XVII ст.

Українське бароко виникає на рубежі XVI–XVII століть і розвивається протягом двох віків. Найбільшими культурно-політичними успіхами, які відігравали велику роль в історії українського барокового письменства, були: відновлення православної ієрархії року та заснування київської школи року й її реформи, проведені Могилою та Мазепою. І нові ієрархи, і професори Академії були головними репрезентантами бароко». Бароко в Україні поширюється в усіх жанрах тодішньої літератури. В поезії українського бароко виникає силабічний вірш, поряд з яким існує також вірш народний. Найвідомішим жанром барокової поезії була духовна пісня. Чи не найбільш оригінальними творами українського бароко були так звані «віршові іграшки». Поширені були такі форми, як акростих і мезостих (у першому початкові літери кожного рядка утворювали ім’я автора, у другому — потрібні слова складалися з літер, що знаходилися посередині вірша), фігурні вірші (друкувались у формі хреста, яйця, чарки тощо). І. Величковський створює «раки літеральні» — вірші, рядки яких можна читати однаково як справа наліво, так і зліва направо, алфавітний вірш, слова якого починаються з літер алфавіту тощо. Розвивається й українська барокова прозаповісті й оповідання як релігійного характеру так і світського. Набув розквіту й український бароковий театр. Народжується принесена із Заходу шкільна драма, у творах якої використані мотиви та образи як християнства, так і античності. Поширюються великодні й різдвяні драми, п’єси типу європейських міраклю та мораліте. У XVIII столітті з’являються й чисто світські драматичні твори на сюжети з української та всесвітньої історії. З комедійних жанрів драми в українському бароко існували інтермедії. Значення бароко в українській літературі XVII–XVIII століть важко переоцінити. Будучи першим загальноєвропейським літературним напрямом в Україні, бароко взяло на себе такі важливі ренесансні функції, як гуманізація духовної культури, зокрема літератури. Адже в Україні доби Відродження не існувало. Риси класицизму в літературі України. В Україні класицизм не зміг у силу несприятливих історичних обставин розвинутися як цілісна структурована система, переважно орієнтувався на низькі жанри (очевидно, під впливом бароко).. З «високих» жанрів на зламі XVIII—XIX століть була поширена ода. У другій половині XVIII століття, коли Україна стає російською провінцією і втрачає національні літературні й культурні центри, бароко зникає саме собою. Український класицизм, незважаючи на свій не вельми різноманітний прояв, знаменує собою перехід до єдиної літературної мови. Класицизм в Україні, на відміну від інших національ них літератур, народився та існував без боротьби з барок-ковою літературою.

17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]