Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_na_menedzhment.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
121.95 Кб
Скачать

49) Поняття ефекту і результату, їх збалансування

Результативність. «Робляться правильні справи». Тобто вибирається ціль, яка відповідє конкретним важливим потребам, що існують в суспільстві. Результат – досягнення поставлених цілей

Ефект. «Справи робляться правильно». Тобто належної якості, за витрат що забезпечують конкурентну ціну.

Ефективність – співвідношення між досягенням цілей і витраченими ресурсами.

2 аспекти збалансування:

- сструктурний – знайти пріоритетні напрями д-сті. Важливим інструментом менеджменту виступає стратегічний менеджмент.

- функціональний аспект – пов'язаний з раціональним поєднанням у поточній діяльності прагнення будь-якою ціною досягти обраної цілі і потрібними для цього ресурсами.

Баланс:

1. Відсутній наголос і на результат і на ефективність(робота не зроблена, обмежені ресурси використані непродуктивно. Причини такого становища: відсутність організаційних цілей. З одного боку ресурси перевитрачаються, тобто нераціонально. З іншого за умов відсутності організаційних цілей кожен виконавець, користуючись ресурсами орг.-ії досягають власних цілей, які не мають відношення до орг.-ії.

2. Надмірний наголос на результат(обмежені ресурси використані марно, непродуктивно). «Успіх за будь-яку ціну». Орг-ія діє результативно, але неефективно.

3. Надмірний наголос на ефективність(наявні ресурси не ьули використані). Занадто економні меренджери, що прагнуть заощадити ресурси орг.-ії, часто не виконують зобов’язань перед виконавцями.

Орг-ія діє ефективно, але з недостатньою результативністю.

4. Збалансований наголос на результат і продуктивність. За участю виконавців попередньо розроблений, затверджений і оприлюднений бюджет ресурсів.

50) Загальне поняття ефективності менеджменту організації, критерії і методи її оцінювання

Особливості результатів управління праці:

  • їх важко оцінити кількісно

  • неможливо виміряти прямо(натуральними показниками)

  • мають комплексний соц.-екон. Характер

  • практично невіддільні від кінцевих рез-ів д-сті всієї системи

  • між досягненням кінцевих рез-тів і моментом докладання праці існує значний проміжок часу.

  • Рез-ти віддалені у просторі від місця витрат праці.

В цілому д-сть індивідума може бути оцінена за 2 критеріями:

  • Періодом впливу( період від початку д-сті до отримання кінцевого рез-ту або до моменту припинення д-сті)

  • Обсягом витрат, який використав. Для досягнення кінцевого рез-ту.

Осн. Рез-т діяльності – прибуток.

Критерій ефективності менеджменту:

Ступінь відповіднсоіт факт. Параметрів системи управління сукупності стандартиз. Вимог до них. Показник ефективності – відношення ефекта до витрат Кв=Е/В.

51) Оцінка ефективності діяльності структурних підрозділів менеджменту організації

Побудована на нормативно-цільових засадах система показників ефективності процесів менеджменту складається із показників статичної оцінки ефективності системи менеджменту і показників оцінки ефективності діяльності складових цієї системи (ефективності організації управлінської праці).

До показників статичного оцінювання ефективності системи менеджменту належать: структура керуючої системи, ступінь централізації функцій менеджменту, діапазони управління, чисельність працівників виробничого персоналу, що приходиться на одного працівника менеджменту, частка витрат на управління в структурі собівартості продукції та ін. Оскільки нормативної бази для розрахунку цих показників недостатньо, то їх можна розраховувати як коефіцієнти для порівняння з ідентичними показниками минулого періоду або з показниками аналогічних організацій.

В аналітичних цілях можна сконструювати показники оцінки ефективності діяльності окремих служб: планово-економічної, матеріально-технічного постачання, кадрової, маркетингової, обліку і контролю і т. д.

Процес підвищення ефективності управлінської діяльності спрямований на поліпшення використання потенційних можливостей, що має своїм наслідком зростання результативності функціонування виробничо-господарської організації. З цих позицій управлінська діяльність є не тільки чинником зростання ефективності виробництва, а й об'єктом удосконалення, корисний ефект якого полягає в:

— постійному розробленні, вдосконаленні й практичному застосуванні методів та інструментів управління;

— раціональній організації управлінської діяльності;

— розробленні і запровадженні ефективних організаційних форм і структур управління;

— скороченні тривалості управлінського циклу і відносному скороченні витрат на управління.

Підвищення результативності діяльності організації і ефективності управління нею тісно взаємопов'язані. Якісно розвиваючись, вони взаємозумовлюються і взаємодоповнюються. Ефективність управлінської діяльності слід розглядати, вимірювати і оцінювати у прямому зв'язку з безпосередньо отримуваними в процесі виробництва товарів (послуг) ефектами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]