Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_makro2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
644.1 Кб
Скачать

1.Предмет та методи макроекономічного аналізу. Економічне моделювання.

Макроекономіка вивчає результати і наслідки спільної економічної діяльності всіх народногосподарських суб’єктів.(((досліджує економічні явища і процеси на рівні нац. економіки))).

Макроеконом. аналіз має два рівні:

ex post (аналіз базується на визначенні макроеконом. параметрів минулого періоду з метою отримання інформації про те, як нац. економіка функціонувала і які результати досягла)

ex ante (це прогнозне моделювання економ. явищ та процесів на основі певних теоретичних концепцій). Макроекономіка викор. загальнонаук. методи пізнання економ. явищ і процесів:

●аналіз; ●синтез; ●індукція; ●дедукція; ●наукова абстракція та ін.

У макроекономіці широко застосовують метод наук. абстракціі, з його двома основними прийомами- індукцією та дедукцією. Суть цього методу полягає в тому, що досліджуючи певний економ. факт або процес виділяють його випадкові, швидкоплинні чи другорядні ознаки від усталених і типових. Виведення теорії з фактів назив. індукцією або індуктивним методом дослідження. Нагромадження фактів, їх систематизація та аналіз дають змогу сформулювата закон чи теорію, які відбивають закономірності функціонування нац. економіки. Узагальнення у макроек-ці також можна вивести за доп. дедуктивного методу. Використовуючи логіку чи інтуїцію, дослідник може сформулювати попередньо неперевірну теорію, тобто гіпотезу. Одним з основних методів, що викор. макроек. є економіко-матем. моделювання. Цей метод реалізується шляхом побудови різном. моделей

Макроеконом модель - це вираження певних економ. процесів та явищ у дещо спрощеному та абстрактному вимірі. У макроеконом. моделях використовують два види змінних: ендогенні (це змінні, які модель намагається пояснити (належать: обсяг нац. вир-ва, рівень зайнятості, рівень інфляції, рівень цін та ін.)) та

екзогенні (це змінні, які модель бере як дані, це велечини, що знаходяться поза моделлю (відносяться: держ. видатки, ставки оподаткування, величини пропозиції грошей)).

Метою моделі є з’ясування того, як екзогенні змінні впливають на ендогенні. Інакше кажучи, значення екзогенних змінних вводяті іззовні, тоді як ендогенні змінні визначаються всередені моделі. Вони є результатом побудови моделі.

Всі макроек. моделі поділ. на: статичні (фіксують економ процес на початку і вкінці певного періоду і не зображають перехід від одного стану до ін), динамічні (зображають економ процеси з урахуванням фактору часу). Усі моделі класифікують за періодами часу, стосовно якіх їх викор., і відносять до тьорх часових груп - ► короткострокового періоду (це період в якому ціни є негнучкими, і тому ресурси можуть не повністю викор. у вир-ві); ►довгострокового періоду (це період в якому ціни є гнучкими, а ресурси повністю викор у вир-ві); ►дуже тривалого періоду (- у продовж якого обсяги ресурсів і наявна технологія змінюються).

2.Динамiка основних макроекономiчних показників в Україні.

Основні макроекономічні показники: національний обсяг виробництва, загальний рівень цін, зайнятість.

Національний обсяг виробництва призначений для того, щоб встановити обсяг продукції та послуг, вироблених у суспільстві за певний період часу. За методикою, яка використовується в більшості країн, виготовлену національну продукцію чисельно визначають показником ВВП. ВВП визначають як сумарну ринкову вартість всіх кінцевих товарів та послуг, вироблених у країні за рік. Приріст валового внутрішнього продукту на 2001 рік склав 9%, у 2002 році становив 107,2 млн. грн., що складає 5,2%, у 2003 році склав – 9,3%. Кабінет Міністрів у програмі своєї діяльності на 2004 рік , затвердженій Верховною Радою, прогнозує прискорення росту реального ВВП у поточному році до 9,5% порівняно з минулим роком, за прогнозами незалежних експертів – 7,8%.

Загальний рівень цін визначає середній рівень цін певної групи товарів, який обчислюється за допомогою індексу цін. Під рівнем цін розуміють грошову оцінку блага або сукупності благ, яке служить масштабом цін. Індекс цін показує відносну зміну середнього рівня цін за певний період. Індекс цін виробників промислової продукції за 2002 рік склав – 101,2%, у 2003 році – 104,5%. Індекс споживчих ціну 2002 році – 102,6%, у 2003 році-101,8% до попереднього.

Зайнятість відображає співвідношення між чисельністю дорослого працездатного населення і чисельністю безробітних у даній країні. Основним показником для обчислення безробіття і оцінки зайнятості є норма безробіття: =кількість безробітних / чисельність працездатного населення х 100%. Зареєстровано безробітних на кінець 2003 року 938,6 тис. осіб, що відображає темп зростання на 95,0%, на січень 2004 року темп зростання досяг – 104,2 тис. осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]