Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_makro2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
644.1 Кб
Скачать

41. Кейнсіанська модель макроек. Рівноваги (домалюй графіки сам)

Кейнсіанська модель макр. рівноваги. суттєво відрізняється від класичної. Зокрема:

а) у кейнс. моделі вирішальний вплив на кінцевий продук має попит, тоді як у класичній - пропозиція.

б)сукупний попит, котрий існує в економіці сам ще не гарантує повної зайнятості, тобто рівновага за кейнс. моделлю може встанов. і за умов неповної зайнятості.

Кейнс.модель припускає, що розгляд. закрита економіка, а ціни, зарплата і %-ставка є незмінними (жорсткими). Графічне зображ. цієї моделі має назву "Кейнсіанський хрест". Якщо відкласти на горизонт. осі реальний ВВП, а на вертикальній - споживання та інвестиції, можемо отримати такий графік. ГРАФІК 7(ст.86, 5.10). Лінія сукупних видатків (AD) є вихідною оскільки вищий рівень доходу зумовлює вищий рівень споживання. Нахил цієї лінії (AD) визначаеться граничню схильністю до споживання С. Нац. економіка перебуватиме у стані рівноваги, якщо фактичні видатки будуть дорівнювати запланованим: Y=AD.

Якщо обсяг виробництва встанов. на рівні YB, то заплановані видатки С+І є меншими, ніж обсяг виробництва.У такому разі підприємства будуть змушені формувати запаси і одночасно зменшувати обсяг випуску доти, поки він не сягне значення Y0.

Якщо обсяг нац. виробництва становитиме Y2, то заплановані видатки будуть більшими, ніж фактичний обсяг виробництва, тобто в економіці буде дефіцит. З метою його ліквідації підприємства використають раніше накопичені запаси і паралельно будуть нарощувати обсяги випуску Y0.

Існує усклад модель "Кейнсіанського хреста", в якій присутні держ видатки.ГРАФІК 8(ст. 87, 5.12) Модель "Кейнсіанського хреста" використ. Для з'ясування впливу бюджетно-податкової політики на обсяг ВВП.

42. Економічне зростання: типи, джерела, фактори (домалюй графіки сам).

Економічнне зростання - основний показник розвитку і добробуту будь-якої країни - є однією з головних макроеконом. цілей, досягнення якої зумовлене необхідністю випереджаючого зростання національного доходу в порівнянні із зростанням чисельності населення для підвищення рівня життя в країні.

Найбільш розповсюдженим визначенням економічного зростання є:

1) реальний приріст обсягу нац продукту в результаті збільшення кількості факторів виробництва або удосконалення техніки та технології;

2) збільшення реального обсягу ВНП або реального доходу на душу населення.

Типи економічного зростання:

1) Інтенсивний - збільшення виробничого потенціалу шляхом вдосконалення техніки та технології.

2) Змішаний (реальний) - збільшення виробничих потужностей внаслідок збільшення кількості використовуваних факторів виробництва і вдосконалення техніки і технології.

3) Екстенсивний - збільшення виробничих потужностей внаслідок збільшення кількості використовуваних фак-ів виробництва.

Найважливіші фактори економічного зростання:

Ёфактори попиту;

Ёфактори пропозиції: - кількість і якість природних ресурсів;

- кількість і якість труд ресурсів;

- обсяг основного капіталу

- технологія.

Ёфактори розподілу.

Джерела економічного зростання:

и Приріст обсягу виробництва(DQ)може бути досягнутий за рахунок 3-х окремих джерел:

®приросту праці (DL);

®приросту капіталу (DК);

®технічних нововведень (Т.Н.).

Відповідно приріст обсягу виробництва за рік визначається таким фундаментальним рівнянням: DQ=aDL+(1-a)DK+ТП,

де ТП - технічний прогрес;

а,(1-а) - відносні внески кожного ффактора виробництва в ек. зростання відповідно до їхніх відносних часток у НД, які можуть змінитись з часом

Економічне зростання визначається переміщенням кривої виробничих можливостей праворуч,тобто від АВ до CD. ГРАФІК 9(ст.105,6.2) Приріст кількості і якості ресурсів і вдосконалення технології забезпечує можливість такого переміщення. Повна зайнятість і оптимальний розподіл ресурсів мають суттєве значення для його реалізації.

Показник темпу зростання: Темп зростання ВНП=(ВНП1/ВНП0)*100%.

ВНП1 - звітнього року;

ВНП0 - базового року;

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК = ек. зростання (характер використання продуктивних сил суспільства) + еволюція економ сис-ми в цілому.

Моделі економічного зростання:

- неокласична модель;

- модель Р.Солоу;

- неокейнсіанська модель.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]