Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_na_menedzhment.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
121.95 Кб
Скачать

47) Які логічні методи використовуються для обґрунтування управлінських рішень і за яких умов їх доцільно використовувати:

Класифікація. Розподіл предметів будь-якого ряду на взаємозалежні класи за певними ознаками, а кожного класу на підкласи.

Індукція. Умовивід за якого на підставі знання про окреме робиться висновок про загальне. З окремих явищ формуються загальні правила.

Дедукція. Передбачає хід мислення, за яким окреме пізнання на основі знання загального(нова думка формулюється суто логічно на підставі попередніх).

Аналіз. Вивчаються події, умови, що сприяли появі проблемної ситуації, досліджуються процеси і обставини, що відбуваються в зовнішньому та внутрішньому середовищі, здатні вплинути на прийняття управлінськимх рішень і його наслідки, явищ дійсності в цілісності, єдності їх частин.

Доказ. Логічна процедура встановлення будь-якого твердження за допомогою інших тверджень, істинність яких уже встановлена.

Рефлексія. Самоаналіз, роздуми людини над власним душевним станом, здатність відображати у власному мисленні розмірковування конкурента і формувати уявлення про його цілі та можливі дії для вирішення проблемних ситуацій.

Інверсія. Свідоме подолання психологічних інерцій мислення, відмова від попередньої точки зору на проблему для того, щоб розглянути її з іншого погляду.

Абстрагування. Навмисне відкидання неістотних деталей з одночасним посиленням уваги до найбільш значимих елементів проблеми.

48) Які формалізовані методи використовуються для обґрунтування управлінських рішень і за яких умов їх доцільно використовувати:

Це група методів передбачає використання моделювання з метою оптимізації рішення

Логіко-формалізовані методи прийняття рішень. Найчастіше їх використовують для обґрунтування рі-шень, пов'язаних з інвестуванням коштів у певний проект, що може мати різні альтернативи технічного чи організаційного вирішення. До них належать метод побудови «дерева рішень», платіжна матриця, аналіз чутливості, метод Монте-Карло та ін. [10]

Метод побудови «дерева рішень». Ефективний для типових управлінських завдань, коли відомі умови реа-лізації та прогнозні результати. Дає змогу охопити всі можливі варіанти вирішення проблеми. Його доцільно поєднувати з експертними методами, оскільки деякі йо-го етапи потребують оцінювання фахівцями у відповід-них галузях. В основі методу -- модель процесу, що мо-же розгалужуватися залежно від умов реалізації. Добудову «дерева рішень» здійснюють у такій послідовності:

Визначають усі можливі альтернативи (напрями дій або стратегію, вибрану особою, що приймає рішення, наприклад, освоєння нового продукту) та стани природи (ситуації, на які особа, яка приймає рішення, не може впливати, наприклад, рівень попиту).

Визначають вузли рішень (з яких може бути вибрана одна чи кілька альтернатив) та вузли стану природи (у яких можуть мати місце певні умови, що впливатимуть на реалізацію рішення). Символ вузла рішень -- квадрат, символ вузла природи -- коло.

Будують «дерево рішень» за його розгалуженнями у вузлах рішень та вузлах стану природи. Всі можливі виходи та альтернативи на ньому показують за їх логічною послідовністю.

4. Розраховують очікувану грошову віддачу (ОГВ) для кожної гілки «дерева рішень» з урахуванням ймо-вірності настання певного стану природи і вибирають найприйнятніший варіант рішення.

Аналіз чутливості. Це техніка аналізу проектного ризику, яка показує, як зміниться значення чистого дис-контованого доходу (або чистої теперішньої вартості -- ЧТВ) при заданій зміні вхідної змінної за інших умов. Використовується, коли рішення приймають в умовах невизначеності та ризику. Метод передбачає:

  • визначення ключових змінних, які впливають на значення ЧТВ;

  • встановлення аналітичної залежності ЧТВ від ключових змінних;

  • розрахунок базової ситуації -- встановлення очікуваного значення ЧТВ при очікуваних значеннях ключових змінних;

  • зміну однієї із вхідних змінних на потрібну величину; при цьому всі інші значення фіксовані; проводиться послідовно для всіх вхідних змінних;

  • розрахунок нового значення та його зміни в % ;

  • розрахунок критичних значень змінних проекту та визначення найчутливіших з них; критичне значення показника -- це значення, при якому чиста теперішня вартість дорівнює нулю (ЧТВ = 0);

  • аналіз отриманих результатів і визначення чутливості ЧТВ до зміни вхідних параметрів.

Метод Монте-Карло. Це метод імітаційного моде-лювання. Сутність його полягає у поєднанні аналізу чутливості та ймовірності розподілу факторів моделі. ЕОМ генерує множину можливих комбінацій факто-рів з урахуванням їх імовірного розподілу. Кожна комбінація приймається як значення ЧТВ, і в сукуп-ності керівник отримує імовірний розподіл результа-тів проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]