Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Мікро денна 11-12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Практичні завдання Завдання 1

Фірма-монополіст на регіональному ринку праці реалізує готову продукцію на конкурентному зовнішньому ринку. Виробнича функція фірми в короткотерміновому періоді має вигляд Q(L)=300L – L2 (випуск – тис. шт., обсяг використання праці – тис. людино-годин). Функція пропонування праці на регіональному ринку L3=2W – 160. Ціна готової продукції на світовому ринку дорівнює 0,5 грош. од. Визначте, яку кількість праці буде використовувати монополія і яку ставку заробітної плати вона встановить, скільки продукції буде реалізовувати і яку виручку одержувати?

Завдання 2

Функція витрат монополіста має вигляд: ТС=50 + Q2 (тобто постійні витрати FC складають 50 грн., а змінні - Q2). Попит на продукцію монополіста задано як P=40 – Q. Знайти, яку кількість товару буде виробляти монополіст, щоб максимізувати прибуток.

Завдання 3

Фірма монополізувала виробництво самоварів. Скільки продукції буде впущеною фірмою і за якою ціною реалізовано, якщо MR=1000 – 20Q; TK=1000Q – 10Q2; MC=100 + 10Q, де P – ціна одного самовару, Q - обсяг випуску?

Завдання 4

Фірма випускає товар в умовах чистої монополії. Функція попиту на даний товар: H=144 – 3Q, а функція середніх витрат AC=(25:Q) + Q. При якому обсязі випуску (Q) прибуток фірми буде максимальним?

Завдання 5

Функція витрат монополіста має вигляд: ТС = 50+Q2 (тобто постійні витрати ТFС становлять 50 грош. од., а змінні Q2). Попит на продукцію монополіста задано як Р = 40 – Q. Знайдіть, яку кількість товару буде виробляти монополіст, щоб максимізувати прибуток.

Контрольні завдання

              1. Визначте, у чому перевага і недоліки монопольної організації ринку над організацією типу досконалої конкуренції.

              2. Обґрунтуйте, як крива попиту, з якою стикається продавець, що діє в умовах чистої монополії, відрізняється від кривої чисто конкурентної фірми? Чому вона відрізняється?

              3. Поясніть наступне твердження: “ Чистий монополіст прагне до такого обсягу виробництва, який принесе найбільший прибуток на одиницю продукції”.

              4. Припустімо, що крива попиту лежить нижче від кривої її середніх сукупних витрат на всіх рівнях виробництва. Чи можете Ви назвати яку-небудь умову, при якій виробництво було б прибутковим?

Ключові терміни і поняття

Антимонопольна політика - комплекс заходів, які призначені забезпечити ефективний механізм функціонування ринку та запобігання проявів недобросовісної конкуренції.

Відкрита монополія - монополія, за якої на деякий час одне з підприємств стає єдиним постачальником продукту, але дане підприємство не має спеціального захисту від конкуренції.

Влада монопольна - важелі впливу підприємства на ринкову ситуацію, які дозволяють останньому самостійно визначити ціну на товари власного виробництва, регулюючи власні обсяги виробництва

Закрита монополія - монополія, що має спеціальний захист від конкурентів у вигляді певних юридичних обмежень (патентні, авторські права, та ін.).

Монополія - тип ринкової структури, за якої на ринку функціонує лише один виробник (постачальник) продукції за великої кількості споживачів останньої.

Монопсонія - тип ринкової структури, за якої на ринку функціонує лише одне підприємство, що діє як споживач-монополіст.

Природна монополія - монополія, яка існує у галузях, де існує значна економія ресурсів за рахунок зростання масштабу виробництва

Чиста монополія - різновид монополії, за якої на ринку діє лише один виробник (продавець), що реалізує товар, у якого немає близьких замінників.

Бібліографічний список до практичного заняття

3; 4; 5; 7; 18; 19; 20.

Практичне заняття 11