Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Мікро денна 11-12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Практичні завдання Завдання 1

Сучасні “корифеї” економічної теорії наполягають на всевизначаючому характері концепції “обмеженості ресурсів”, згідно з якою суспільство не має можливості виробляти і споживати стільки продукту, скільки бажає. Як ви вважаєте, чи може існувати інший підхід до проблеми забезпечення потреб суспільства?

Завдання 2

Набір споживача складається з двох товарів: м’яса і морозива. Загальна корисність характеризується наступними даними:

М’ясо,

кг

Загальна

корисність м’яса

Морозиво,

шт.

Загальна

корисність морозива

1

10

10

7

2

18

20

13

3

24

30

18

4

28

40

22

5

31

50

25

6

33

60

27

Ціна 1 кг м’яса – 10 грн., ціна одного морозива – 50 коп. Загальний дохід споживача, який він може витратити на ці товари – 25 грн. Яку кількість м’яса та морозива він купує у стані рівноваги?

Контрольні завдання

  1. Поясніть, які взаємозв’язки існують між економічними фактами, теорією і економічною політикою.

  2. Дайте критичну оцінку наступному висловлюванню: “Біда економіки полягає в тому, що вона не є практичною наукою. Їй доводиться дуже багато уваги приділяти теорії і недостатньо уваги фактам”.

  3. Покажіть відмінність граничної корисності товару від загальної корисності та обґрунтуйте на конкретних прикладах дію закону спадної граничної корисності.

  4. Оцініть правильність висловлювання: “Покупець досягає споживчої рівноваги між двома товарами, якщо він витрачає увесь дохід і здійснює свій вибір таким чином, що гранична норма заміщення між цими товарами дорівнює співвідношенню цих цін”.

Ключові терміни і поняття

Активний ринок - ринок, якому притаманні такі умови: предмети, що продаються та купуються на цьому ринку, є однорідними; у будь-який час можна знайти зацікавлених продавців і покупців; інформація про ринкові ціни є загальнодоступною.

Альтернативна вартість - цінність найкращого варіанту, від якого мусили відмовитись в процесі економічного вибору.

Альтернативні витрати - витрати на виробництво товару, оцінені з погляду втраченої можливості їхнього використання в інших цілях.

Гранична корисність - корисність кожної наступної одиниці блага, що споживається.

Загальна корисність - сукупна корисність від споживання всієї кількості благ.

Економіка - наука про те, як використовуються обмежені ресурси для задоволення потреб і бажань людей.

Економічна модель - спрощене уявлення про складну економічну дійсність.

Економічний вибір - вибір найкращого серед альтернативних варіантів, за якого досягається максимізація корисності в результаті використання обмежених ресурсів.

Економічні блага - будь-які предмети, здатні задовольнити потреби споживачів, або які можуть бути використаними для відповідних цілей виробниками.

Економічні потреби - нестача чогось необхідного для підтримки життєдіяльності та розвитку особи, підприємства та суспільства в цілому.

Економічні ресурси - елементи, необхідні для виробництва економічних благ.

Ефективність - поняття, що характеризує співвідношення результатів та витрат; виробництво певної кількості виробничих благ з мінімальною кількістю ресурсів; виробництво максимального обсягу благ з певною кількістю ресурсів.

Корисність - здатність блага задовольняти людські потреби.

Межа виробничих можливостей - непряма лінія, що показує різні комбінації двох благ, що можуть бути виготовлені за умов повного використання певного обсягу ресурсів та даної технології.

Мікроекономіка - підрозділ економічної науки, що вивчає економічну діяльність людей, пов’язану з вибором та прийняттям рішень відносно того, що виробляти, як виробляти та на кого розраховувати виробництво; частина економіки, пов'язана з поводженням окремих економічних суб'єктів (виробників і споживачів) на окремих ринках.

Нормативний аналіз - аналіз, спрямований на вироблення рекомендацій, які сприяють досягненню певної мети.

Об'єкт мікроекономіки - економічна діяльність людей, яка спрямована на задоволення їх потреб.

Позитивний аналіз - аналіз, спрямований на вивчення розвитку об'єктивних економічних явищ і процесів та зв'язків між ними.

Предмет мікроекономіки - прийняття економічними суб'єктами економічних рішень відносно виробництва економічних благ та надання послуг.

Ринкова економіка - система організації виробництва та розподілу товарів, яка заснована на приватній власності, на чинниках виробництва й на рішеннях, прийнятих приватними особами та підприємствами самостійно й незалежно один від одного.

Ринок - інститут, або механізм, що зводить разом покупців і продавців окремих товарів чи послуг.

Суб'єкти мікроекономіки - будь-які окремі, самостійно діючі в економіці одиниці.

Умова рівноваги споживача в кардиналістській концепції - споживач при заданих цінах та бюджеті максимізує функцію корисності, якщо відношення граничної корисності блага до його ціни однакове для всіх благ та дорівнює граничній корисності грошей.

Функція граничної корисності - функція, що показує зворотну залежність граничної корисності блага від його кількості.

Ютіль - умовна одиниця виміру індивідуальної корисності в кардиналістській концепції.

Бібліографічний список до практичного заняття

2; 3; 5; 10; 12; 14.

Практичне заняття 2