Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Мікро денна 11-12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Контрольні завдання

  1. Доведіть, чому виробнича функція відіграє основну роль у процесі виробництва продукції.

  2. Обґрунтуйте, яким повинно бути сполучення ресурсів для максимізації прибутку з найменшими витратами.

  3. Визначте поняття граничного доходу праці та граничної цінності праці. Поясніть, чому обидві ці функції рано чи пізно починають зменшуватись.

  4. Покажіть, у чому різниця між змінами в попиті на ресурси і змінами в кількості ресурсів, на які є попит? Які конкретно фактори можуть викликати зміни у попиті на ресурси? Зміни у кількості ресурсів, на які є попит?

  5. Припустімо, що раніше конкуруючі фірми створювали об’єднання підприємців, що розуміли працю як монополісти. Покажіть вплив цього явища на ставки заробітної плати і зайнятості. Як це відобразити на графіку?

  6. Поясніть визначення заробітної плати на ринку праці, за умови, коли робітники не об’єднані в профспілку, а багато фірм активно конкурують за послуги праці. Зіставте криву пропозиції праці окремої фірми з кривою ринку і поясніть різницю.

  7. Доведіть доцільність поведінки монополіста, який, знижуючи ставку заробітної плати, наймає менше працівників.

  8. Обґрунтуйте за допомогою конкретних прикладів використання профспілками методів підвищення заробітної плати. Оцініть необхідність кожного з них з точки зору профспілки і суспільства в цілому.

9. Поясніть, чому для економіки в цілому економічна рента є надлишком, а для індивідуальних фірм і галузей виступає як витрати виробництва.

10. Доведіть, чому більш високий рівень процентної ставки може викликати скорочення інвестиційного попиту?

  1. Назвіть основні чинники, що визначають попит на гроші для угоди? Який попит на гроші з боку активів? Покажіть це графічно разом з кривою пропозиції грошей, щоб визначити рівноважну ставку процента. Поясніть вираз: ”Ставка процента є адміністративною ціною”.

Ключові терміни і поняття

Вартість граничного продукту фактора виробництва для підприємств недосконалих конкурентів представляє собою результат від множення величини граничного фізичного продукту та граничного доходу на одиницю випуску.

Вартість граничного продукту фактора виробництва у конкурентній галузі представляє собою добуток граничного продукту на ціну одиниці продукції.

Гранична доходність ресурсу - зміна доходу в результаті продажу продукції, виготовленої за допомогою додаткової одиниці ресурсу.

Заробітна плата - ціна використання праці найманого працівника.

Похідний попит - попит на виробничий ресурс, який залежить від попиту на продукт, при виробництві якого він використовується.

Теорія граничної продуктивності розподілу базується на теорії розподілу доходів, згідно з якою кожний фактор виробництва отримує плату, що є рівною його граничній доходності.

Теорія ефективної заробітної плати - теорія, яка стверджує, що збільшення заробітної плати до рівня, вищого ніж мінімум, необхідний для залучення кваліфікованого робітника, може призвести до зростання продуктивності праці.

Дисконтування - процедура розрахунку теперішнього аналога суми, яка виплачується через певний строк за певної норми відсотка, яка враховує нормальний прибуток на капітал та темп інфляції.

Диференційована рента - прибуток, отриманий за рахунок використання ресурсів різної якості в ситуації рентування останніх за їх продуктивністю.

Земля - фактор виробництва, до якого відносять землю, що використовується у сільськогосподарському або промисловому виробництві, а також всі природні ресурси землі.

Інфрамаржинальна рента - різниця між вартістю застосованих ресурсів і тим мінімумом, за якого виникає пропозиція даної одиниці.

Капіталізоване значення ренти - сумарне значення усіх майбутніх орендних платежів. Які, як очікується, здатна принести конкретна дільниця землі.

Людський капітал - капітал у вигляді розумових здібностей, отриманих шляхом формального навчання або освіти, а також шляхом набутого практичного досвіду.

Норма доходу на капітал - граничний продукт у натуральному виразі, віднесений до вкладеного капіталу та виражений у вигляді відсоткового відношення.

Ринок позичкового капіталу - загальна назва ряду фінансових ринків, на яких господарюючі суб'єкти та фізичні особи, виходячи з різних причин та мотивів, надають та отримують позикові кошти.