Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Мікро денна 11-12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Практичні завдання Завдання 1

На регіональному ринку ділових чоловічих костюмів діють 3 підприємства, приблизно однакові за розміром. Граничні витрати кожного підприємництва незмінні, однакові та дорівнюють 300 грош. од.

Ринковий попит на продукцію галузі представлено у таблиці:

Ціна, за одиницю, грош. од.

1200

900

600

300

Обсяг випуску, тис. од.

300

600

900

1200

Якщо підприємства створять картель і розподілять ринок порівну, якою буде рівноважна ціна та яку кількість продукції стане виробляти кожне підприємництво?

Завдання 2

На олігополістичному ринку діють два підприємства, що випускають однорідний товар. Обидва підприємства володіють рівними частками ринку і встановлюють однакові ціни на товар. Інформацію про попит на товар і витрати кожного підприємства наведено у таблиці:

Ціна,

грош. од.

Обсяг попиту, од.

Обсяг випуску, од.

Загальні витрати, грош. од.

10

5

5

45

9

6

6

47

8

7

7

50

7

8

8

55

6

9

9

65

Використовуючи моделі дуополії Курно, визначте:

а) Яка ціна на товар буде встановлена на рику за припущенням, що кожне підприємництво впевнене у тому, що конкурент вибере таку ж ціну;

б) Який обсяг випуску вибере кожне підприємство?

в) Чи з’являться на ринку в довгостроковий перспективі нові підприємства?

г) Чи є у кожного підприємства стимул встановити на свій товар ціну нижчу, ніж у конкурента? Який це стимул?

Завдання 3

В галузі функціонують 10 фірм. Граничні витрати кожної фірми описуються формулою МС = 100-30Q+Q2. Попит на продукцію в галузі дорівнює Р = 100 - Q, де Q –обсяг виробництва галузі, тис. шт.; Р – ціна одиниці товару, грн. Який повинен бути обсяг виробництва кожної фірми, щоб галузь в довгостроковій перспективі знаходилась у стані рівноваги?

Завдання 4

Фірма виробляє біжутерію (тис. шт. на рік) і діє на ринку монополістичної конкуренції. Граничний дохід цієї фірми описується формулою MR = 20-2Q, граничні витрати в довгостроковому періоді (на зростаючій ділянці) – формулою МС =3Q-10. Якщо мінімальне значення довгострокових мінімальних середніх витрати (АС) складає 11, то який буде надлишок виробничих потужностей у цієї фірми?

Контрольні завдання

1. Чому може відбутися таємна змова відносно ціни в олігополістичних галузях? Визначте економічну бажаність, зумовлену таємним погодженням ціноутворення.

2. Поясніть, як лідерство в цінах могло б розвиватись і здійснюватись в олігополістичній галузі. Чи можна ціноутворення за принципом “витрати плюс” прирівняти до таємного зговору?

3. Які пропозиції відносно реакції конкурентів на зміни цін якої-небудь однієї фірми лежать в основі ламаної кривої попиту? Чому існує розрив у кривій граничного прибутку?

4. Припустимо, що одна з фірм галузі порушує узгодження за допомогою обману і вважає, що інша фірма збереже свою ціну незмінною. Якою буде реакція іншої фірми? Обґрунтуйте це рішення.

5. Поясніть, чому монополістична конкуренція являє собою монополію до того моменту, коли у споживача виникає бажання придбати продукти, які вважаються близькими замінниками та стають конкурентними.

6. Покажіть шляхом порівняння двох ринкових структур (чистої монополії та монополістичної конкуренції) ефективність розміщення ресурсів та виробничої ефективності.

7. Поясніть, чому в умовах монополістичної конкуренції фірми часто надають перевагу неціновій конкуренції над ціновою?