Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
524997_68B65_shpargalki_z_istori_pedagogiki_ped...doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
532.99 Кб
Скачать
  1. Педагогічні ідеї т. Мора.

Думка про виховання молодого покоління в процесі трудової діяльності була вперше висловлена англійським гуманістом Томасом Мором (1478—1535). Він був англійським письменником уто­пічного соціалізму. У творі «Золота книга про найкращий люд і про новий острів «Утопія» намалював картину ідеального суспільного ладу, де була відсутня приватна власність, панувала суспільна ор­ганізація виробництва і розподілу. У змальованій Т. Мором дер­жаві вона піклується про освіту і виховання своїх громадян. На­вчання є загальним для дітей обох статей, ведеться рідною мовою.

Поряд з елементарною освітою учням-утопійцям даються та­кож знання з музики, діалектики, науки числа і виміру, а також астрономії. Молодь виховується в дусі гуманістичної моралі, фізичного розвитку, підготовки до трудової діяльності. Землеробст­во вивчається теоретично в школі і практично на полях. Люди, які займаються наукою, звільнені від фізичної праці, а ті, які не ви­правдовують покладених надій, поверталися до землеробства і ре­месел. Все доросле населення Утопії може на дозвіллі займатися наукою і мистецтвом в спеціально відведених для цього місцях.

Т. Мор проголошує принципи загального навчання, рівно­правної освіти для обох статей, висловлює думку про організацію самоосвіти, підкреслює велику роль праці у вихованні дітей, впе­рше висловлює думку про знищення протилежності між фізич­ною та розумовою працею.

Т. Мором було висунуто ряд нових педагогічних ідей:

  • ідея загального громадського виховання для всіх дітей;

  • принцип обов’язкового для всіх навчання;

  • ідея навчання рідною мовою;

  • рівність чоловіків i жінок в одержанні освіти;

  • ідея трудового виховання, поєднання навчання з працею;

  • висунуто ряд думок про широку організацію самоосвіти.

  1. Педагогічні ідеї в. Ратке.

Вольфганг Ратке (Ратіхій) (нім. Wolfgang Ratke, 18 жовтня 1571, Вільстер - 27 квітня 1635, Ерфурт) - німецький педагог.

Біографія

Народився в місті Вільстер недалеко від Гамбурга, де закінчив гімназію. Закінчив лютеранський університет у Ростоку, де вивчав теологію та філософію. Проте його інтереси дуже скоро зосередилися на вивченні іноземних мов і вдосконаленні методів навчання ім. Він прагнув зробити навчання іноземним мовам ліг ¬ тичним і приємним для учнів. Від методів навчання іноземним мовам В. Ратке перейшов до загальних питань організації шкільної справи і дидактики, висловлюючи нерідко міркування соціально-політичного характеру. У 1612 р. у Франкфурті-на-Майні, де він тоді жив, В. Ратке звернувся до з'їзду німецьких князів і представите ¬ лям місцевого міського магістрату з отримав широку популярність в різних німецьких князівствах «Франкфуртським меморіалом» (пам'ятною запискою), у якому виклав свої реформаторські задуми, що стосувалися шкільної справи і навіть проблем релігійного і політичного життя всіх німецьких держав того часу. "У своєму« Меморіалі »В. Ратке виділив три групи питань: реформа навчання в школі мов, реформа всього шкільного справи, реформа політичного та релігійного життя в Німеччині в цілому".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]