Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3) Облік оплати праці.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
836.04 Кб
Скачать

Размещено на http://www.Allbest.Ru/

ЗМІСТ

ВСТУП

В умовах переходу економіки України до ринкових умов господарювання найбільш суттєві зміни відбулися у сфері соціально- трудових відносин. Питання і проблеми, які тут виникли, надзвичайно гострі та складні, оскільки зачіпають інтереси всього населення країни. Кожний суб'єкт ринкового господарства одночасно є й суб'єктом трудових відносин, тому від знання економічних законів і закономірностей функціонування ринку праці, зайнятості, організації та оплати праці великою мірою залежить ефективність використання такого важливого виробничого ресурсу, як робоча сила, а отже, успіх підприємця і рівень життя населення країни.

Кожне сільськогосподарське підприємство для виробництва продукції використовує матеріальні і трудові ресурси. Необхідна кількість працівників визначається розмірами виробництва, рівнем механізації, напрямком спеціалізації. Це зумовлює якісний і кількісний склад працюючих у господарстві. Залежно від галузі працівників підприємства групують: зайняті в сільськогосподарському виробництві; зайняті в підсобних промислових виробництвах; працівники житлово-комунального господарства; культурно- побутових закладів; торгівлі і громадського харчування; зайняті на будівництві господарським способом; зайняті іншим видом діяльності.

Облік праці і її оплати - одна з найбільш важливих і складних ділянок роботи, що потребує, точних і оперативних даних, в яких підтверджуються зміни чисельності працюючих, витрати робочого часу, категорії працівників, виробничих витрат і здійснення контролю за використанням трудових ресурсів.

Особливості праці як об'єкту дослідження полягає в тому, що по-перше праця - це доцільна діяльність людей по створенню благ і послуг, що повинна бути ефективною і раціонально організованою; по-друге, праця є однією з головних умов життєдіяльності не лише окремої особи, але і будь-якого підприємства чи організації, а також суспільства в цілому; по-третє, в процесі праці формується система соціально-трудових відносин, які утворюють осередок суспільних відносин на рівні економічних в цілому, рівні господарства і колективу.

Оплата праці на сільськогосподарських підприємствах здійснюється відповідно до її кількості та якості. Вона становить планомірно розподілену частину валового доходу підприємства, яка виплачується його працівникам. Система заробітної плати (оплати праці) і матеріального стимулювання має відповідати вимогам прискорення науково-технічного прогресу, переходу на інтенсивні методи господарювання, підвищення якості продукції. Тому перед бухгалтерським обліком стоять особливі завдання щодо організації оплати праці.

Метою роботи є розгляд розрахунків з оплати праці, вивчення існуючого стану обліку оплати праці, аналіз використання фонду оплати праці та розробка окремих пропозицій щодо вдосконалення обліку в ВАТ «Радсад» Миколаївського району.

Об'єктом дослідження обрано сільськогосподарське відкрите акціонерне товариство «Радсад» Миколаївського району Миколаївської області (далі ВАТ «Радсад»).

Для досягнення мети дослідження визначено наступні завдання:

  • проаналізувати законодавчо-нормативні основи бухгалтерського обліку розрахунків з заробітної плати;

  • розглянути з позиції ринкових відносин роль обліку і контролю розрахунків за виплатами працівників в сучасних умовах господарювання;

  • проаналізувати фінансово-економічне становище досліджуваного господарства;

  • уточнити та встановити відповідність законодавству правильність заповнення регістрів аналітичного і синтетичного обліку щодо розрахунків з оплати праці на прикладі ВАТ «Радсад»;

  • висвітлити синтетичний і аналітичний облік оплати праці.

- запропонувати шляхи вдосконалення обліку розрахунків з оплати праці.

Теоретичною та методологічною основою дослідження стали законодавчі та нормативні акти України, інструктивні матеріали, що регламентують організацію оплати праці на сільськогосподарських підприємствах, методику її обліку, наукові розробки вітчизняних і зарубіжних економістів з обліку і аналізу заробітної плати. У процесі дослідження використовувались дані бухгалтерської та статистичної звітності ВАТ «Радсад» Миколаївського району, матеріали періодичних видань.

Забезпечення виконання завдань, бухгалтерський облік праці має великий вплив на трудову дисципліну. Він повинен бути організований таким чином, щоб сприяти підвищенню продуктивності праці, підвищенню якості виробництва продукції, виконання робіт та послуг.

Період дослідження 2008-2010 роки.

Курсова робота складається із вступу, трьох розділів, висновків і списку використаних джерел.

РОЗДІЛ 1. Законодавчо-нормативні та теоретичні аспекти обліку розрахунків за виплатами працівникам

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]