Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3) Облік оплати праці.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
836.04 Кб
Скачать

3.1 Первинний і зведений облік розрахунків за виплатами працівникам ват «Радсад» Миколаївського району

Відповідно до статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 року №996-ХІУ (зі змінами і доповненнями), підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій [5].

Первинні документи - це письмові свідоцтва, що фіксують і підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження і дозволи адміністрації (власника) на їх проведення. Порядок упорядкуванню, прийняття, збереження первинної документації регулюється Положенням «Про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 4 травня 1995 року [35].

Основним документом по обліку виходу на роботу та відпрацьованого чоту на підприємстві є Табель обліку робочого часу. Він складається в одному примірнику впродовж місяця окремо по виробничих підрозділах і категоріях працюючих. Табель обліку робочого часу у відділках, у бригадах, в ремонтних майстернях та інших виробничих підрозділах ведуть спеціально призначені працівники або керівники підрозділів. Для кожного працівника в табелі відводять окремий рядок, у якому записують кількість відпрацьованих .. ілп. умовними літерами зазначають причини невиходу на роботу, наприклад, вихідні або святкові дні -“ВС”, дні хвороби -“X”, відрядження - 4'І;Д”, відпустка -“В”, тощо. У табелі також зазначають посаду працівника, його оклад, вид оплати, суму заробітної плати, табельний номер, код синтетичного і аналітичного обліку. В кінці місяця табель обліку робочого часу передають у бухгалтерію для нарахування оплати праці.

Для обліку ручних та кінно-ручних робіт застосовують Обліковий лист і.і лді та виконаних робіт у двох варіантах: перший (форма №>.ПСГ-2). В облікових листах відображають назву робіт за відповідне число, відпрацьований час, обсяг виконаної роботи та нарахована сума оплати праці. По кожному виду робіт записують одиницю виміру, норм)' виробітку і розцінку. Кількість відпрацьованих коне-днів наводиться в останньому рядку і і, кожному виду робіт, які здійснювалися з допомогою коней.

Обліковий лист тракториста - машиніста застосовується для обліку робіт трактористів машиністів протягом 5, 10, 15 днів, тобто залежно від того, як це передбачено планом документообігу. В обліковому листі тракториста - машиніста відображуються виконані робота, під ту чи іншу культуру, склад агрегату і агротехнічні умови їх виконання.

Виконані транспортні роботи тракторами оформляють Дорожнім листом трактора. Дорожній лист трактора виписує механік або бригадир кожного дня перед виїздом із гаражу видають на руки трактористу. На лицьовому боці записують завдання трактористу в якому відмічають в чиєму розпорядженні знаходиться тракторист, відкіля і куди доставляти вантаж, клас і кількість вантажу, який необхідно перевести, відстань перевезення. Гірн заправленні трактора пальним заправник відмічає в дорожньому листі залишок пального при виїзді, кількість виданого пального і затверджує це своїм підписом. Механік перевіряє справність трактора, дає дозвіл на виїзд і ні. їм і чає час початку роботи, затверджує це своїм підписом, а тракторист рсзлксусться про прийняття трактора ( в справному стані).

На зворотному боці листа відображується виконання завдання, що: відчується підписом відправника і одержувача вантажу.

Первинний облік нарахування заробітної плати водіям та облік перевезення вантажів автомобільним транспортом регулюється «Інструкцією про порядок виготовлення, зберігання, застосування єдиної первинної транспортної документації для перевезення вантажів автомобільним транспортом та обліку транспортної роботи», затверджено наказом Мінстату України і Мінтрансу України від 07.08.1996 року №228/253 [20]. Цією і н т:р) кціею затверджено такі форми єдиної первинної транспортної документації: Подорожний лист вантажного автомобіля. Подорожні листи типових форм що оформлені належним чином, видаються водію під розпис.

Всі подорожні листи після виконання завдання здають до бухгалтерії, де на їх основі нараховують оплату праці за робочий день га визначають обсяг виконаних робіт чи наданих послуг.

У ВАТ «Радсад» облік праці допоміжних робот ведеться з використанням Наряду на відрядну роботу (ф. №ПСГ-5). У ньому на лицьовому боці віаїзують завдання, розряд роботи, норму часу і розцінку за одиницю робіт. На зворотному Гліці заповнюють табель, в якому обліковується час, відпрацьований коленим працівником. Заробіток кожного члена бригади визначається в табелі пропорційно до виконаних робіт, відпрацьованого часу, розряду робіт і встановлених розцінок.

Для обліку виконаних робіт у тваринництві використовують Розрахунок нарахування оплати праці працівників тваринництва, в якому зазначають прізвища виконавців,посаду, кількість відпрацьованих годин,часову тарифну „•тазку в день та суму нарахованої заробітної плати.

Нарахування заробітної плати за чергову або навчальну відпустку, а іакож при звільненні з роботи до закінчення місяця та всіх інших виплат за відпрацьований час оформляється Розрахунком по заробітній платі (ф. Лг [ [СГ-б), де обчислюється середній заробіток за місяць і день, показуються усі види оплати та утримань, а також визначається сума, що належить до .іп плати.

Оплата праці за виконання громадських обов’язків, позапланові .рахування, натуральні видачі та інші виплати, а також утримання із заробітної плати, разові аванси, виплати виконавчими листами відображають у В.домості інших доплат та утримань (ф. №ПСГ-7).

Перевірені і затверджені первинні документи з обліку праці та її оплати повинні бути узагальнені і згруповані за кожним працівником господарства для організації розрахунків з ними.

Усі первинні документи з обліку робочого часу і виробітку працівників, які розглядалися в попередніх задачах, у строки, встановлені планом документообігу, здають у бухгалтерію підприємства. В бухгалтерії ці документи перевіряють з точки зору правильності заповнення показників щодо кількості і якості продукції або об’єкта виконаних робіт і використання затверджених розцінок. Така перевірка здійснюється зіставленням документів з обліку праці із зустрічними документами. Крім того, в бухгалтерії перевіряють повноту і правильність заповнених реквізитів документів, а також правильність здійснених арифметичних розрахунків.

Перевірені первинні документи з обліку робочого часу і виробітку працівників передаються керівнику підприємства для затвердження.

Групування даних про нараховану заробітну плату за кожним працівником у ВАТ «Радсад» Миколаївського району проводять у таких реєстрах і документах на аркушах довільної форми: Табель обліку робочого пасу (ф. №ПСГ-1), Накопичувальна відомість обліку виконання машинно- тракторного парку, Накопичувальна відомість обліку роботи вантажного .;... о і ранспорту, Наряд на відрядну роботу, Журнал обліку робіт і затрат.

Облікові листи трактористів - машиністів групують у Накопичувальній відомості обліку використання машинно-тракторного парку. У ній на кожного і р актор и ста-маш и н і ста відкривається сторінка, на якій послідовно записують: прізвище, ім’я та по батькові механізатора, його класність і стаж роботи, марку та господарський номер трактора. В окремих графах на підставі Облікових листів тракториста-машиніста і Дорожніх листах трактора за кожну дату відображають кількість відпрацьованих машино днів, .длино-змін, годин та нараховану заробітну плату.

Накопичувальна відомість обліку роботи вантажного автотранспорту побудована за тим самим принципом, що і Накопичувальна відомість обліку .використання машинно-тракторного парку. В цій відомості за кожним и . змобілем та водієм накопичуються дані із Подорожніх листів про виконані роботи і нараховану заробітну плату. В окремих графах виконані роботи розподіляють за споживачами послуг автопарку.

До Журналу обліку робіт і затрат за кожною культуроювидом і групами тварин тощо записують назву роботи, дату і номер документа, обсяг виконаних робіт, суму оплати праці трактористів- та інших працівників із визначенням відпрацьованого часу, кількості витраченого палива, інших окремих витрат.

На підставі Журналу обліку робіт, накопичувальних відомостей на підприємстві складається Звіт про витрати та вихід продукції основного виробництва.

В ВАТ «Радсад» Миколаївського району крім первинної та зведеної документації, складають та подають до органу державної статистики такі види:

«Звіт з праці» (форма№1-ПВ), термінова - місячна, та термінова - квартальна та «Звіт про використання робочого часу» (форма №3-Г1В) д .рміиова, піврічна).

Звіт з праці (термінова - місячна) - це місячна форма, яка подається до 7-го числа після звітного періоду. Даний звіт складається з двох розділів: перший - чисельність та фонд оплати праці, де відображається еередньооблікова чисельність персоналу в еквіваленті повної зайнятості, - оплати праці, середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу, сума податку, кількість людино-годин, за які була .^рахована заробітна плата штатним працівникам (крім тимчасової непрацездатності) та з них відпрацьовано; другий - розподіл заборгованість перед працівниками із виплати заробітної плати та допомоги по соціальному страхуванню.

Звіт з праці (термінова - квартальна) - це квартальна форма, яка подасться до 7-го числа після звітного періоду. Однойменні показники, що .иістяться у формі №1-ПВ термінова - квартальна та інших формах державних латистичних спостережень, за відповідні періоди заповнюються за однією іо.іл'.;оі і< ю та узгоджуються між собою. Усі показники названої форми, за .я.иятком розділу III, заповнюються за період з початку року (кумулятивно): :і тень - березень, січень - червень, січень - вересень, січень - грудень. Ллслзники рядків 4120 - 4150 розділу І заповнюються у звіті за січень - .[удень.

Підставою для складання Звіту про використання робочого часу (ф. Л1'3-ПВ) є: форми первинної облікової документації підприємства, установи, організації: накази (розпорядження) про прийняття на роботу, переведення на іи.ну роботу, припинення трудового договору; накази (розпорядження) про падання відпустки; табель обліку використання робочого часу; довідки й інші офіційні документи, що підтверджують відсутність працівника на роботі; укладений колективний договір підприємства; документи бухгалтерського об ліку та фінансової звітності.

Цей звіт складається з трьох розділів:

  • розділ 1 «Показники щодо використання робочого часу», всі пиказники якого стосуються категорій працівників, які враховуються в середиьообліковій кількості штатних працівників;

  • розділ 2 «Показники щодо стану укладання колективних договорів», показники якого заповнюються в цілому по підприємству (за юридичну особу або відокремлений підрозділ), тобто, уключаючи найманих працівників структурних підрозділів незалежно від їхнього територіального розташування, станом на ЗО червня та 31 грудня звітного року.

розділ 3 «Показники щодо витрат на утримання робочої сили», показники якого відображають фактичні витрати підприємств, які здійснюють господарську діяльність з метою одержання прибутку, що направлені на забезпечення соціальних, культурно-побутових потреб працівників, а також інші витрати, пов’язані з утриманням робочої сили, незалежно від наявності укладеного колективного договору. Показники розділу заповнюються в цілому по підприємству (за юридичну особу або відокремлений підрозділ) за період з 1 січня до 31 грудня попереднього року у звіті за січень - червень звітного року. До складу витрат, що відображаються у розділі III, не включаються виплати, які входять до складу фоьду оплати праці.

Отже, можна зробити висновок, що первинний облік та зведений облік розрахунків за виплатами працівникам на підприємстві відповідає вимогам ведення та ведеться за допомогою бухгалтерської програми І С:Бухгалтерія версія 7.7.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]