Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3) Облік оплати праці.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
836.04 Кб
Скачать

3.2 Принципи обчислення середнього заробітку та оподаткування заробітної плати

Порядок обчислення середньої заробітної плати у ВАТ «Радсад» Миколаївського району здійснюється на основі Постанови Кабінету Мллітрів України від 08.02.95р. №100 «Про порядок обчислення середньої заробітної плати» [37], який застосовується у таких випадках:

надання працівникам щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або виплати їх компенсації за невикористані відпустки;

переведення працівників на іншу легшу нижче оплачувану роботу за станом здоров’я;

переведення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до . років, на іншу, легшу роботу;

службових відряджень; вимушеного прогулу;

направлення працівників на обстеження до медичних закладів; звільнення працівників-донорів від роботи.

При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження враховуються: основна заробітна плата; доплати та надбавки; виробничі премії; винагороди за підсумками річної роботи та вислугу років.

Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років включається до середнього заробітку додаванням до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Усі виплати включаються в розрахунок середньої заробітної плати в тому розмірі, в якому вони нараховані, без виключення сум відрахувань на податки, стягнення аліментів тощо.

Оплата по лікарняним листам здійснюється на основі Постанови від 21.09.2001 року №1256 «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунків виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, за внесками на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою Прагою непрацездатності та витратами пов’язаними з народженням і від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності».

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності допомогу нараховують а рахунок коштів підприємства чи фізичної особи, яка використовує працю найманих робітників. Цей порядок поширюється на всі підприємства незалежно від форм власності і організаційно - правових форм, а також - і на фізичних осіб.

Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата для розрахунків страхових виплат і перших п’яти днів є період роботи .а останнім основним місцем роботи перед настанням страхового випадку, протягом якого застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески, для застрахованих осіб розрахунковим періодом є останні шість місяців з ьеріїюго по перше число, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок. Якщо менше шести місяців, то середній заробіток обчислюється за фактично відпрацьований календарний місяць. Якщо особа працює на підприємстві менше одного місяця, то середній заробіток обчислюється за фактично відпрацьований час перед настанням страхового випадку. Якщо перед настанням страхового випадку особа не мала заробітку: тобто це сталось в перший робочий день, то середній заробіток для розрахунку страхових виплат та перших п’ять днів непрацездатності визначається з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої на момент і катання страхового випадку.

Якщо встановлено неповний робочий день (тиждень), го середній заробіток обчислюється виходячи з частини місячної тарифної ставки посадового окладу встановленого на цей момент.

Також сума допомоги з тимчасової непрацездатності залежить від страхового стажу.

Страховий стаж - це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою непрацездатності та сплачує або за неї сплачують страхові внески до Фонду в порядку, встановленому законодавством.

До страхового стажу зараховується період тимчасової втрати працездатності, перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами, перебування застрахованої особи у відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності (згідно ст.37 Закону ,\''2240), виплачується в залежності від страхового стажу:

  • 60 відсотків середньої заробітної плати: застрахованим особам, страховий стаж яких менше 5 років;

  • 80 відсотків - при страховому стажі від п’ять до восьми років,

  • 100 відсотків середньої заробітної плати при страховому стажі понад восоми років, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветеранам війни тощо.

Умовою для нарахування сум по непрацездатності є Лікарняний лист і і с 11 рацездатності.

Листок непрацездатності видається лікуючим лікарем або молодшим медичним працівником з медичною освітою на весь період тимчасової непрацездатності, до її відновлення або до встановлення групи інвалідності і\к дико-соціальною експертною комісією.

Листок непрацездатності у ВАТ «Радсад» Миколаївського району не оплачують, якщо працівник:

  • травмувався або захворів при вчиненні ним злочину;

  • навмисне заподіяв шкоду своєму здоров’ю, щоб ухилитися від роботи, або стимулював роботу;

  • хворів під час відпустки без збереження заробітної плати.

Листок непрацездатності передають до відділу кадрів підприємства. В заповнюють необхідні дані, зокрема, страховий стаж, право на отримання допомоги на пільгових умовах (якщо воно є). Після цього комісія із соціального страхування розглядає підставу і правильність видачі листка непрацездатності і виносить по ньому рішення, потім бухгалтерія приватного сільськогосподарського підприємства вносить по ньому рішення.

В бухгалтерському обліку це відображається такими проводками:

  • лікарняні за рахунок підприємства:

Дебет рахунку 23 «Виробництво» субрахунок 231 «Рослинництво»

Кредит рахунку 663 «Розрахунки за виплатами працівникам» - 243,55 гри

  • лікарняні за рахунок фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності:

Дебет рахунку 652 «За соціальним страхуванням»

Кредит рахунку 663 «Розрахунки за виплатами працівникам» - 681,94 гри

Згідно із Законом України «Про відпустки», робітники мають право на щорічні оплачувані відпустки. Працівникам надають такі відпустки: щорічну основну тривалістю не менше ніж 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік; додаткові відпустки за роботи із шкідливими і тяжкими умовами праці та за особливий характер роботи тощо; додаткові відпустки у зв’язку з навчанням; соціальні відпустки; відпустки без збереження заробітної плати.

Оплата відпусток розраховується виходячи із середньої заробітної плати, обліченої за 12 місяців, що передують місяцю відпустки. Одержана с_> .ма заробітку за 12 місяців ділиться на кількість календарних днів за цеп період, за виключенням святкових і неробочих днів, установлених законодавством України. Одержаний результат множать па кількість календарних днів відпустки. Святкові і неробочі дні, які приходять на період відпустки, при розрахунку тривалості відпустки не ураховуються і не оплачуються.

При звільненні працівника згідно із його заявою нараховують компенсацію за невикористану відпустку, тривалість якої визначається тривалістю роботи працівника після чергової відпустки.

У разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості із бухгалтерії ВАТ «Радсад» проводить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого часу.

Для визначення середнього заробітку включають зарплату, нараховану :а виконану роботу за відрядними розцінками, тарифними ставками, посадовими окладами незалежно від форми і системи оплати праці, на підприємстві; вартість продукції, виданої в порядку натуральної оплати працівникам сільського господарства; надбавки та доплати до тарифних ставок і посадових окладів у розмірах, передбачених чинним законодавством України, допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Бухгалтерія ВАТ «Радсад» Миколаївського району не тільки нараховує заробітну плату, але й здійснює утримання й відрахування з неї.

Всі види утримань поділяють на обов’язкові, відповідно до діючого законодавства, і утримання за згодою працівників.

До першої групи відносять: податок з доходів фізичних осіб, утримання в Пенсійний фонд, утримання збору на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, утримання збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття й утримання по виконавчих листах за рішенням судових органів (аліменти, погашення сум розтрат і розкрадань).

Друга група охоплює утримання за згодою працівника по його письмовій заяві: профспілкові внески, погашення сум дрібних нестач, вартість харчування і т.д.

У ВАТ «Радсад» із заробітної плати працівників, крім обов’язкової групи утримань утримують профспілкові внески.

'Гак, об’єктом оподаткування ПДФО є загальний місячний дохід, вменшений на суму збору до Пенсійного фонду та внесків до фондів за альнообов’язкового державного соціального страхування. Загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати зменшується на су.VI)' податкової соціальної пільги.

Ставка податку з доходів фізичних осіб з 1 січня 2009 р. становить. 5%.

Утримання по виконавчим листам здійснюється на підставі виконавчих листів, письмових розпоряджень громадян про добровільну сплату аліментів.

Виконавчі документи у ВАТ «Радсад» Миколаївського району зберігаються у сейфі. У разі одержання виконавчих листів бухгалтерія рссструє їх у спеціальному журналі з обов’язковим зазначенням часу їх надходження. Аліменти також можуть утримуватися на основі поданої заяви працівника. Суму виплачених аліментів не включають до оподатковуваного доходу їх одержувача. Тому з аліментів не утримують податок з доході.і фізичних осіб, не нараховують і не утримують внески до Пенсійного та соціальних фондів.

Утримання із заробітної плати головного агронома в обліку відображаються записами (таблиця 3.4):

Таблиця 3.4

Господарські операції з обліку утримань із заробітної плати агронома за лютий 2009 року

Зміст господарської операції

Сума,

грн

Кореспондуючі

рахунки

Дебет

Кредит

Нарахована заробітна головному агроному

1040,00

911

661

Утримано із заробітної плати податок з доходів фізичних осіб

150,54

661

641

Утримано із заробітної плати внесок на обов’язкове державне пенсійне страхування

20,80

66 і

651

Утримано із заробітної плати внесок до Фонду страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

10,40

661

652

Утримано із заробітної плати внесок на обов’язкове страхування на випадок безробіття

5 2

661

653

Утримано профспілкові внески

10,40

661

685

Утримано із заробітної плати аліменти

213,65

661

685

Видано заробітну плату Василенку І.П. з каси

підприємства

629,01

661

301

Згідно із вимогами Закону України «Про державний реєстр фізичних осіб - платників та інших обов’язкових платежів» від 22.12.94р. №320/94-ВР [81 ВАТ «Радсад» Миколаївського району складає та подає відомості про є;, ми виплачених доходів і утриманих з них податків та інших обов’язкових платежів за формою №1ДФ.

Дана довідка заповнюється юридичними особами та фізичними особами - суб’єктами підприємницької діяльності про всіх фізичних осіб, які перебували з ним у трудових відносинах. Тобто конкретно необхідно подавати відомості про всіх працівників за штатом, сумісництвом, а також працюючих за трудовими угодами, договорами, контрактами, які виконували тимчасову або разову роботу. її обов’язково підписують керівник підприємства і головний бухгалтер.

На заробітну плату в ВАТ «Радсад» Миколаївського району нараховувались такі внески: - до Фонду загальнообов’язкового державного пенсійного страхування - з 01.01.2008р. - 01.12.2008р. - 33,2%.

- до Фонду загальнообов’язкового соціального страхування у зв’язку з димчасовою втратою працездатності - 01.01.2008р. - 01.12.2008р. - 1,3%

  • до Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття - з 2006р. по 2008р. - 1,3%;

  • до Фонду загальнообов’язкового соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань - з 2006 р. по 2008 р. - 1,2%.

Нарахування внесків до Фондів проводиться у зведеному виробничому •..лі господарства.

ВАТ «Радсад» Миколаївського району щомісяця складає у двох примірниках Розрахунок зобов’язання зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Ця форма розрахунку подається платником до органів Пенсійного фонду України протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду. В ні.і розкриваються такі дані, як назва організації, яка заповнює цеп розрахунок, номер реєстрації платника податку, середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу, також зазначається сума заборгованості з виплати заробітної плати на кінець звітного місяця, загальна сума нарахованого фонду оплати праці, загальна сума виплат, на які нараховується збір, також зазначається загальна сума зобов’язання (пеня, пі. раф).

Платники збору, які мають заборгованість з виплати заробітної плати до розрахунку зобов’язання зі сплати збору подають додаток про обчислення пдчежної до сплати суми, що надається у рядку 7 розрахунку.

Підприємство щокварталу наростаючим підсумком складає у двох примірниках Розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального ст рахування України на випадок безробіття, один екземпляр якої подається ґк центру зайнятості Миколаївського району: 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 5 січня. Дана відомість складається з таких розділів:

  1. Загальна сума виплат, на які нараховуються страхові внески (в гри) для роботодавців та застрахованих осіб;

  2. Розрахунок страхових внесків до Фонду (грн), де зазначається :;аГюргованість на початок року за платниками або за фондом, сума нарахованих та перерахованих страхових внесків;

  3. Сума заборгованості з виплати заробітної плати на кінець звітного періоду (грн);

  4. Сума несплачених страхових внесків.

Крім зазначених вище розрахунків підприємство складає та подає наростаючим підсумком з початку року щоквартально Звіт про нараховані внески та витрати пов’язані із загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Він складається з таких розділів:

  1. Нарахована сума фактичних витрат на оплату праці найманих працівників та оподаткованого доходу, з якої справляються страхові внески (за розміром внесків);

  2. Нарахована сума оплати праці найманих працівників, з якої утримуються страхові внески;

  3. Розрахунки зі страхувальником;

  4. Витрати по страхових коштах;

  5. Заборгованість за страхувальником;

Розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України складається підприємством наростаючим підсумком з початку року і подається щоквартально до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня, 25 січня. В цій відомості іііч азуеться загальна сума виплат, на які нараховуються страхові внески, розрахунок страхових внесків до Фонду також середньооблікова чисельність персоналу в еквіваленті повної зайнятості, сума неоплачених страхових ііі.соків па кінець звітного періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]