Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3) Облік оплати праці.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
836.04 Кб
Скачать

3.3 Аналітичний і синтетичний облік оплати праці

Аналітичний облік розрахунків за виплатами працівникам у ВАТ «Радсад» Миколаївського району ведеться в Розрахунково-платіжній

відомості.

Розрахунково-платіжні відомості складаються по окремих структурних підрозділах. В них записують всіх працівників підрозділу за категоріями із зазначенням прізвища, табельного номера, професії, посади, відпрацьовано ДІЇ їв, годин.

В окремі графи «Нараховано» записують суми нарахованої основної і додаткової заробітної плати за її видами. Підставою для запису є Табел» облік) робочого часу, Накопичувальні відомості обліку роботи вантажного автотранспорту, Накопичувальні відомості обліку використання машинно-тракторного парку, Розрахунок нарахованої оплати праці працівникам рослинництва, наряд на відрядну роботу.

У розділі «утримано і виплачено» спочатку в окремих графах записують видану із каси заробітну плату. Підставою для цих записів є 'Звіти касира і платіжні відомості.

із заробітної плати працівників підприємства здійснюється утримання внесків до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування на випадок безробіття, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до чинного законодавства. Можуть бути здійснені и інші утримання: за виконавчими листами, відшкодування витрат від браку продукції, неповернуті підзвітні суми в установлений термін, а також за бажанням працівників. Крім того, може проводитись утримання профспілкових внесків. Після цього визначають залишок на кінець місяця та суму, яка належить до видачі.

Розрахунково-платіжні відомості, підписані керівником і головним Сл хгалтером підприємства, одночасно є особовим рахунком працюючих та оборотними відомостями до рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам»

. при веденні розрахунково-платіжних відомостей не включаються виплати, які не входять до фонду заробітної плаги і заробітну плату працівників при підрахунку її середніх розмірів, а також суми, які иі.одатковуються податком з доходів фізичних осіб (одноразова допомога, добові при службових відрядженнях, допомога при народженні дитини, допомога малозабезпеченим сім’ям на дітей, допомога на поховання). Ці суми виплачуються по окремим платіжним відомостям або видатковим касовим ордерам.

Синтетичний облік за розрахунками з персоналом з оплати праці, а також з не отриманої персоналом встановлений термін суми по оплаті праці у ВАТ «Радсад» Миколаївського району ведеться на рахунку 66 «Розрахунки са виплатами працівникам».

Приклади господарських операцій з обліку праці та її оплати в ВАТ «І-адсад» Миколаївського району наведемо в таблиці 3.5.

Утримання збору з працюючих громадян відображують по кредиту рахунку 65 субрахунок 651 і дебету рахунку 66 «Розрахунки за виплатами іі[ а ці вішкам».

Гіри перерахуванні коштів до Пенсійного фонду дебетується рахунок 65 субрахунок 651 і кредитується відповідний рахунок грошових коштів у банках, які зосереджені на рахунку 31 «Рахунки в банках».

виплата працівник заробітний

Таблиця 3.5

Зміст операції

Кореспондуючі

рахунки

Сума,

гри

Дт

Кт

Нарахована заробітна головному бухгалтеру

92

661

1114,40

Видано аванс з каси

661

301

405,00

Утриманий збір на обов’язкове пенсійне

! .".рахування

661

651

?9

У фимааий збір на обов’язкове соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою

працездатності

661

652

11,14

і У триманий збір на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття

661

653

5,57

Утримано із заробітної плати податок на доходи фізичних осіб

661

6413

161,31

Виплачено з каси підприємства головному бухгалтеру належна сума заробітної плати

661

301

509,09

Розрахунки з нарахування сум збору до Фонду соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття відображують на субрахунках 652 «За соціальним страхуванням» і 653 «За страхуванням на випадок безробіття» рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням».

По кредиту названих субрахунків відображують суми:

  • нарахованого страхового збору в кореспонденції з дебетом рах>пкіз, на які віднесено нараховану заробітну плату, премії і винагороди;

  • отриманої від працівників часткової сплати за путівки, видані за рахунок коштів фонду, у кореспонденції з дебетом рахунку ЗО «Каса»;

  • отримані від профспілкового органу чи органу соціального страхування (у випадках перевищення витрат над сумою відрахувань) у кореспонденції з дебетом рахунку 31 «Рахунки в банках».

  • По дебету субрахунків 652 і 653 ведеться облік сум перерахованих з поточного рахунку у сплату здійснених відрахувань, а також сум, які відповідно до діючих положень виплачуються за рахунок коштів фонду, річних видів допомоги працівникам.

  • Суми нарахованої допомоги та інші витрати, здійснені за рахунок врахувань на соціальне страхування, відносять з кредиту рахунку 66 в, субрахунку 652 рахунку 65.

  • Розподіл оплати праці та відрахувань на соціальні заходи за об’єктами облік) відображається у Зведеній відомості нарахування та розподілу оплати ні а ці та відрахувань від неї за об’єктами обліку. Ця відомість складається ні підставі первинних документів з обліку праці, накопичувальних відомостей, журналів обліку витрат. У ній відображають кількість відпрацьованих людино - годин, суму нарахованої оплати праці та відрахувань від неї на ,\,ц.альпі заходи.

  • Для контролю за використанням фонду оплати праці і станом розрахунків з оплати праці з робітниками і службовцями складається Зведена відомість з розрахунків з робітниками і службовцями. Ця відомість владається на підставі показників розрахунково-платіжних відомостей за І з лтіий місяць.

  • У відомості узагальнюються дані загалом по підприємству: про суму Нарахованої оплати праці, суми оплати праці, виданої готівкою в поточному і..і;лці, про розміри депонованої оплати праці, а також суми утримань за їх видами. За даними цієї відомості виписуються чеки на отримання грошей з поточного рахунку в банку, а також для отримання даних про перерахування ,ю бюджету податку з доходів фізичних осіб, утриманого із заробітної плати, та інші утримання. За цією самою відомістю складають довідки про використання фонду оплати праці.

  • Синтетичний облік розрахунків з оплати праці на підприємстві ждеться в журналі-ордері по рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» за допомогою бухгалтерської програми «Автоматизація

  • б\ хгалтерії підприємств: розрахунки заробітної плати, складський облік, матеріали, основні засоби, баланс, розрахунки із постачальниками та : а ловииками».

  • Послідовність записів в регістри з обліку розрахунків у ВАТ «Радсад» і оплати праці показано у додатку Б.

  • Інформація про заборгованість підприємства із заробітної плати на '„в.тну дату (дату балансу) наводиться у формі №1 «Баланс» у ряд.580 «Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці»

  • Отже, можна зробити висновок, що аналітичний та синтетичний облік розрахунків за виплатами працівникам відповідає вимогам ведення, тобто автоматизовано за допомогою бухгалтерської програми бухгалтерського обліку «Автоматизація бухгалтерії підприємств: розрахунки заробітної плати, складський облік, матеріали, основні засоби, баланс, розрахунки із постачальниками та замовниками».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]