Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3) Облік оплати праці.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
836.04 Кб
Скачать

3.4 Шляхи вдосконалення обліку і контролю розрахунків з оплати праці

  • Облік розрахунків за виплатами працівникам на підприємстві займає особливе місце серед найбільш трудомістких ділянок бухгалтерського обліку. Для роботи на даній ділянці необхідні: висока точність, акуратність, максимум уваги і, безумовно, своєчасне виконання всіх розрахункових операцій.

  • Основою забезпечення успішного обліку розрахунків з оплати праці і в цілому діяльності підприємства є чіткий механізм обліку господарських процесів, у т. ч. в частині бухгалтерського обліку, який включає в себе не тільки фіксування господарських операцій, але й етапи обігу документів, у яких вони зафіксовані.

  • Для ефективності управління та контролю керівник підприємства повинен вибрати певний порядок обліку і документування господарських

  • операцій з урахуванням особливостей діяльності підприємства. Це досягається шляхом запровадження облікової політики підприємства.

  • Для цього керівництву підприємства необхідно вжити ряд заходів, а саліе: додати до наказу про облікову політику на підприємстві графік ;к кументообігу.

  • Під документообігом розуміють організовану систему створення, перевірки та обробки первинних документів в бухгалтерському обліку від моменту їх складання до здачі в архів. Крім того на підприємстві необхідне аа.іровадження графіку документообігу.

  • Розробка механізму управління документообігом є необхідною складовою організації бухгалтерського обліку, що забезпечує: стабільність роботи бухгалтерської служби; чіткість руху та оперативність обробки документів; своєчасність прийняття управлінських рішень.

  • Графік документообігу - затверджений порядок обробки інформації, іцо зазначена в первинних документах. Графік регламентує терміни складання, надання та обробки первинних документів; визначає перелік документів, час їх просування та обробки, посадових осіб, відповідальних за складання документів, порядок передачі документів по інспекціях для обробки, строк надходження документів до бухгалтерії, термін обробки і іі|оходження документів всередині бухгалтерської служби і завершення всіх робіт за звітний період до складання бухгалтерського балансу та звітності.

  • Але на підприємстві графік документообігу має безліч недоліків, а саме в ньому не розкривається інформація про строки надання документів, яка І К, б ота виконується в момент складання.

  • і'ому нами запропоновано внести корективи до графіку документообігу на підприємстві, який сприятиме покращенню усієї роботи на підприємстві, посиленню контрольних функцій бухгалтерського обліку на підприємстві.

  • На сьогоднішній день, за проведеними дослідженнями, на підприємствах не створена на високому рівні належна система внутрішнього

контролю, яка забезпечила б інформацією про діяльність підприємства не лише керівництво, а й власників майнових паїв. До теперішнього часу в сільськогосподарських підприємствах функції внутрішнього контролю пс кладено на ревізійну та інвентаризаційну комісії. Дані комісії повністю підпорядковані керівництву підприємства і відображають у своїх звітах інформацію, бажану для адміністрації. Виключенням можуть бути акціонерні товариства як відкритого так і закритого типу, в яких контрольні функції виконує ще й Спостережна рада.

Крім того можна запропонувати на підприємстві проведення внутрішнього аудиту розрахунків за виплатами працівникам.

Гак, в економічно розвинутих державах внутрішньому аудиту надається так ж пильна увага як і зовнішньому(аудиторські комітети '-ооов’язанні створювати всі компанії, акції яких контролюються на біржі). Внутрішній аудит - незалежна оцінка діяльності підприємства, визначення його платоспроможності та запобігання банкрутству. За внутрішній аудит відповідає саме підприємство або один з його відділів, тобто контрольний орган підприємства. Керівник такого контрольного органу (або внутрішнії! аудитор) підпорядкований керівництву підприємства. Внутрішній контрольний орган здійснює аудиторські перевірки на самому підприємстві або в його підрозділах.

Необхідність розвитку та підвищення надійності і ефективності внутрішнього аудиту як підсистеми системи внутрішнього контролю (СВК) па середніх та великих підприємствах в умовах сьогодення в Україні .)мовлена такими причинами як:

  1. на макрорівні:

  • наявність поточних проблем, зумовлених економічною кризою у світі та в Україні;

  • глобалізація бізнесу;

  • посилення конкурентної боротьби між підприємствами;

  1. на мікрорівні:

ускладнення організаційної структури підприємств; необхідність впорядкування структури та організації бізнес-

іі) оцесів;

потреба забезпечення ефективної взаємодії з відповідними с;. • л:бам и п ідприємства;

потреба належного функціонування та сталого розвитку в і . с о к о е ф е кти вної системи бухгалтерського обліку і СВК; відсутність досвіду побудови належних, ефективних СВК європейського типу;

  • потреба збереження комерційної таємниці;

  • намагання керівництва підприємства отримати достатньо об’єктивну і незалежну оцінку дій менеджерів усіх рівнів;

  • погреба своєчасного отримання керівництвом підприємства га іншими користувачами (інвесторами, кредиторами) об’єктивної та достовірної інформації про фінансово-господарську діяльність підприємства для прийняття якісних рішень;

  • потреба підтвердження достовірності звітів відособлених структурних підрозділів;

  • необхідність вдоволення потреб органів управління в частині надання контрольної інформації за різними питаннями;

  • потреба своєчасного виявлення та попередження виникнення порушень, прихованих недоліків та відхилень; необхідність оперативного реагування на ризики, притаманні господарській діяльності;

  • потреба мінімізації витрат виробничих запасів, коштів, основних к\- літі в та ін.

Перевіряючи правильність нарахування заробітної плати і віднесення її на собівартість продукції, необхідно перевірити правильність відрахувань до Пенсійного фонду, фонду соціального страхування та на випадок безробіття, а аі.чі/А податку з доходів фізичних осіб. Тому можна запропонувати під час проведення внутрішнього контролю використовувати Таблицю вибіркового контролю правильності утримання збору до Пенсійного Фонду (додаток Д).

Зміни, що відбуваються в суспільно-політичному й економічному житті України, реформування всієї системи виробничих відноснії вимагають .. .< * V11 і їм принципово нової системи управління персоналом. Актуальними на сьогодні є розробка й впровадження систем стимулювання керівних кадрів як найбільш діючого каталізатору в підвищенні трудової активності, сприянні в досягненні особистих цілей і цілей підприємства.

Суттєвим елементом оновленої системи управління діяльністю є управління персоналом підприємства основою якого була і залишається система матеріального стимулювання працівників, що дозволяє значно підвищити кінцеві результати трудової діяльності та досягти генеральної г.к ги підприємства - максимізації прибутку. У зв’язку з цим освіта та спеціалізація робітників стали грати другорядне значення при визначені розмірів оплати їх праці, оскільки між стабільністю, фінансовою стійкістю пі. „приємства і життєвим рівнем добробуту його персоналу існує нерозривний двосторонній зв’язок. З одного боку, життєвий рівень персоналу та ного поліпшення залежить від стабільності і прибутковості результатів діяльності підприємства, а також від ефективності діючої системи оплати іі|..аці. З іншого боку фінансово-господарська діяльність багато в чому визначається професійними якостями і працездатністю персоналу, що лежать, у свою чергу, від дієвості системи матеріального стимулювання робітників.

Сьогодні на багатьох підприємствах України застосовуються лише окремі елементи системи стимулювання. Така система не має комплексного характеру, оскільки традиційно ці елементи не поєднані один з одним, використовуються окремо. Ще одним недоліком такої системи стимулювання і мотивації є те, що вона має поточний, короткотерміновий характер, не націлена на майбутнє. У більшості вітчизняних компаній керівництво не приділяє стратегічної уваги розробці системи стимулювання.

В цілому в сільському господарстві середньомісячна заробітна плата одною штатного працівника найнижча серед усіх галузей економіки і слвідає 46 відсотків від середньомісячної заробітної плати працівника в цілому по галузях економіки. На значній частині підприємств не дотримуються міжкваліфікаційні, міжпосадові співвідношення. Не встановлюються і не виплачуються гарантовані законодавством і угодою доплати і надбавки за шкідливі і особливо шкідливі умови праці, за роботу в надурочний час, у нічну зміну та інші. Обсяг натуральної оплати на ік-реважній більшості підприємств перевищує 50 відсотків, а вартість продукції, якою вона виплачується, значно вища за собівартість. Окрім того, в ;’ і:ьс вкогосподарському виробництві питома вага фонду оплати праці у валових витратах складає лише 13%, а на окремих підприємствах - 7-8%. Як відомо, увага до того чи іншого суспільного явища значною мірою визначається затвердженими формами бухгалтерської звітності та державних ет йти стичних спостережень.

Стимулювання персоналу на підприємстві є стратегічним фактором розвитку підприємства.

'1'ому, відпрацювавши ефективний механізм стимулювання праці персоналу, підприємство одночасно із вирішенням багатьох соціальних пі.гань персоналу, вирішує одну з основних стратегічних задач - ефективність та продуктивність праці персоналу, що, у свою чергу, неодмінно виступає позитивним фактором фінансового розвитку підприємства.

Реформування організації оплати праці повинно охоплювати удосконалення державно-нормативного регулювання та розвито.: колективно-договірного регулювання на усіх рівнях. Необхідна оптимальна модель співвідношення законодавства про працю, колективних угод, індивідуальних трудових угод та принципів управління оплатою праці на підприємствах.

На мікроекономічному рівні головними елементами регулювання відносин з приводу оплати праці є: індивідуальне регулювання на базі трудової угоди; регулювання оплати праці локальними актами соціального партнерства, насамперед колективними угодами.

О

тже, запропоновані шляхи удосконалення обліку і розрахунків за виплатами, будемо сподіватися, принесуть результатів та покращать діяльність підприємства.

Отже, запропоновані шляхи удосконалення обліку і розрахунків за виплатами, будемо сподіватися, принесуть результатів та покращатьи

ВИСНОВКИ

  1. Облік праці і її оплати - одна з найбільш важливих і складних ділянок роботи, що потребує точних і оперативних даних, в яких підтверджуються зміни чисельності працюючих, витрати робочого часу, категорії працівників, виробничих витрат, здійснення контролю за використанням трудових ресурсів.

  2. ВАТ «Радсад» господарство спеціалізуються на виробництві продукції рослинництва, а саме зерна, соняшнику та винограду.

  3. Протягом досліджуваного періоду чисельність працюючих у сільськогосподарському виробництві мала тенденцію до зменшення.

  4. Фінансовий стан господарства знаходиться на низькому рівні, а про це свідчить показники фінансових результатів в динаміці за 2007-2009 рр., показники фінансової незалежності та ліквідності, аналіз майна господарства, довгострокових та поточних зобов’язань.

  5. На підприємстві використовують як погодинну, гак і відрядну ферми оплати праці. Погодинну оплату праці використовують переважно на роботах, які важко або неможливо облічити в інших, крім часу, вимірниках.

  6. Щодо первинної та зведеної документації, то в господарстві ведуться усі документи. Всі нарахування і відрахування здійснюються згідно з чинним законодавством і в строк за допомогою бухгалтерської програми

:С Бухгалтерія версія 7.7.

  1. Аналітичний облік оплати праці на підприємстві ведеться в Розрахунково-платіжній відомості та особових рахунках на коленого працівника. Синтетичний облік - в журналі-ордері за рахунком 66.

  2. Організація обліку оплати праці є однією із важливих ділянок облікової роботи на підприємстві. Якість її проведення значною мірою залежить від контролю за обліком обсягу виконаних робіт і нарахованої оплати.

  3. Основою забезпечення успішного обліку розрахунків з оплати і,раді і в цілому діяльності підприємства є чіткий механізм обліку

  4. господарських процесів, у т. ч. в частині бухгалтерського обліку, який включає в себе не тільки фіксування господарських операцій, але й етапи осігу документів, у яких вони зафіксовані. Для цього керівництву підприємства необхідно вжити ряд заходів, а саме: додати до наказу про о, і.іссьу політику на підприємстві графік документообігу.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Бухгалтерський облік на сільськогосподарських підприємствах > країни/ за заг. ред. А.М.Коваленко. - Дніпропетровськ: ВКК «Баланс-Клуб»,

2009. - 736 с.

  1. Волкова І.А. Фінансовий облік -2: [навч. посіб.] / І.А.Волкова. — К.: Центр учбової літератури, 2009. — 224 с.

  2. Гладких Т.В. Фінансовий облік: [навч. посібник] / Т.В.Гладких. - К.: Центр навчальної літератури, 2007. - 480 с.

  3. Закон України «Про аудиторьску діяльність» від 14.09.06р. №140У.

  4. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в У .:раїні» від 16.07.99р. № 996 - XIV зі змінами і доповненнями.

  5. Закон України «Про відпустки» від 15.11.96р. № 504/96-ВР.

  6. Закон України «Про державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.08р. №835-УІ.

  7. Закон України «Про державний реєстр фізичних осіб - платників га інших обов’язкових платежів» від 22.12.94р. №320/94-ВР.

[Закон України «Про державну податкову службу в Україні» №509-ХІІ.

  1. Закон України «Про загальнообовязкове державне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000р. № 15333-ІИ.

  2. Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне сі рахування» від 09.07.03р.№1058-ІУ.

  3. Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами '..умовленими народженням і похованням» від 18.01.01р. №2240-111.

  4. Закон України «Про індексацію грошових коштів населення» від и6.02.03 р. №491-IV.

  5. Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. №108/95-ВР

  6. Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. №889-ІУ.

  7. Закон України «Про підприємства в Україні» від 27.03.91р. №887-

  1. Закон України «Про колективні договори й угоди» від 01.07.93р. ЛІ-3356-ХІІ (зі змінами та доповненнями).

  2. Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії дгільності» від 15.09.99р. № 1045-ХІУ.

  3. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського ослку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств та організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів України від ЗС.1 1.99 р. №291.

  4. Кримінальний кодекс України від 05.04.01р. № 2341-III.

  5. Лень В.С. Бухгалтерський облік в Україні: основи та практика / Іі. Е.Лень, В.В.Гливенко. - К.: Центр навчальної літератури, 2007. - 556 с.

  6. Матійчук О.І. Соціально-економічна роль заробітної плати та її регулювання / О.І. Матійчук // Вісник Дніпропетровоської державної фінансової академії. - 2008. - №1(19) - С.50-53.

  7. Методичні рекомендації щодо застосування регістрів журнально- ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств, затверджені гіі.казом Міністерства аграрної політики України від 04.06. 09 р. № 390.

  8. Мельник Т.Г. Облік, аналіз та аудит праці і її оплати : дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Т.Г.Мельник; Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2005. - 284 с.

  9. Наказ Державного комітету статистики України «Про г.а л.ерд/кення типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. №489.

  10. Ніколаєнко В.О. Стимулювання персоналу як складова страетгічного розвитку підприємства / В.О. Ніколаєнко // Вісник Дніпропетровоської державної фінансової академії. - 2008. - №1(19) - С.37

З 1. Новак І. Соціальний пакет як механізм удосконалення оплати / 1.1 іозак // Україна: аспекти праці. - 2008. - №2. - С. 6-12.

32. ІІавловська О. Вплив доходів та заробітної плати на зайнятість населення / О.Павловська // Україна: аспекти праці. - 2008. - №4. - С. 3-8.

  1. ГІавлюк В.В. Контроль і ревізія: [навч. посіб.] / іЗ.В.Паьлюк, Ь. VI.Сердюк, Ш.М.Акаєв. - К.: Центр навчальної літератури, 2006. — 196 с.

  2. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, з.гЗоУязань і господарських операцій підприємств і організацій.

  3. Положення «Про документальне забезпечення записів у б у х га лтерському обліку», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 4 травня 1995 року №88.

  4. Положення про Державну службу боротьби з економічною злочинністю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.93р. №510.

  5. Постанова Кабінету Міністрів України «Про порядок обчислення середньої заробітної плати» від 08.02.95р. №100.

  6. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення» від 17 липня 2003 року №1078.

  7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджене наказом Міністерства Фінансів України від 24.02.2000 р. № 87.

Размещено на Allbest.ru

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]