Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
524997_68B65_shpargalki_z_istori_pedagogiki_ped...doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
532.99 Кб
Скачать
  1. Педагогічні ідеї г. Спенсера.

Герберт Спенсер (1820-1903 рр.) жив у той час, коли йшов інтенсивний розвиток педагогічної думки, створювалися передумови для формування педагогіки як науки, що спиралася як на висновки зі шкільного досвіду, так і на філософію і психологію, котрі, у свою чергу, переживали стадію оформлення в самостійну науку, і Г. Спенсер був одним із впливових реформаторів у свій час.

Виховання Г. Спенсер розглядав не як щось таке, що накладається на дитину ззовні, а як зростання, розвиток тих властивостей і здібностей, з якими вона з’являється на світ. Методи виховання, на його думку, треба вибудовувати, звертаючись до безпосереднього досвіду дітей, коли засвоєння певних знань стає для них необхідним. Розуміючи під вихованням зростання схильностей і здібностей дитини, він убачав у цьому єдино правильний шлях підготовки дитини до дорослого життя і діяльності.

Цікавою була ідея Г. Спенсера розглянути суспільство як організм, у якому виживає той індивід, котрий найбільш пристосований до життя. І саме моральність, на думку англійського філософа, повинна допомогти людині пристосуватися до життя. Ідею еволюції як процесу поступових, безупинних прогресивних змін у природі й суспільстві Г. Спенсер поєднав з ідеєю Ч. Дарвіна про боротьбу за існування.

Г. Спенсер зумів синтезувати популярні в природничо-наукових колах того часу погляди з ідеєю розвитку, боротьби за існування, природного добору, успадкування набутих рис, надавши їм вигляду наукової теорії.

Згідно з його науковою теорією, у результаті нормальної еволюції та прогресу мирної праці, яка змінює природу людини, войовниче суспільство перетворюється в індустріальне, що має винятково мирні цілі й цим принципово відрізняється від суспільства воєнного типу. Головною функцією уряду такого суспільства є виховання громадян, а головною суспільною доброчинністю є свобода індивіда. Добровільна взаємодія індивідів змінює примусову кооперацію, система угоди ієрархічну систему статусів, індустріальний суспільний порядок, що ґрунтується на обміні виробничою діяльністю, дає кожному громадянину повну свободу дій, узгоджену зі свободою дій інших індивідів. Кооперація із примусової стає добровільною, а місце сили займає симпатія і право.

Г. Спенсер ще у свій час зміг передбачити, що майбутній розвиток капіталістичного суспільства поступово набуде рис ідеального суспільного ладу з гарантіями повної свободи індивіда й розвитку його творчої активності.

Згідно із соціально-філософськими поглядами Г. Спенсера, виявляються два взаємозалежних блоки ідей: індивідуалістична концепція утилітаризму, що підпорядковує усе вигоді; концепція еволюції, що визначає волю і щастя як мету існування людини. Відповідно до його теорії людство неминуче прийде до індивідуалізму, пройшовши еру соціальних воєн, у яких ключем до розуміння життя буде виживаність. Тому таке велике значення в педагогічній спадщині Г. Спенсера посідає ідея індивідуального виховання.

Герберт Спенсер захищав такий тип освіти, який іноді називають “науковим”. Його педагогічні погляди настільки цікаві й важливі, що ставлять його в один ряд з класиками педагогіки, а тому заслуговують на більш докладе дослідження. Вивчення міжнародного та вітчизняного досвіду реформування освіти має безсумнівний теоретичний інтерес. Воно розширює уявлення про світовий педагогічний процес, уможливлює краще усвідомити його закономірності, розмежувати загальне, особливе та одиничне в його розвитку, сформувати подальші шляхи розвитку освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]