Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Analiz_tantsyuvalnoyi_ta_baletnoyi_muziki.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
230.06 Кб
Скачать

Тема 3. Система засобів музичної виразності

Загальна характеристика 

В результаті тривалої історії свого розвитку професійне музичне мистецтво набуло надзвичайно багату і різноманітну палітру засобів, що втілюють музичний зміст. Інтонація і мелодія, метроритм і темп, лад і гармонія, фактура, тембр і т.д. - Всі засоби музики, взяті в сукупності, утворюють складно організовану багатосторонню систему Кожен елемент системи взаємодіє з іншими її складовими. 

Деякі засоби виразності, наприклад мелодія, лад, притаманні саме музиці як звуковому та інтонаційному виду мистецтва. Тому їх називають суто музичними. Інші, проявляючись у різних видах мистецтва, розглядаються і як міжвидових понять (ритм, артикуляція, синтаксис і т.д.).

Очевидно, що міжвидові засоби виразності, будучи приналежністю музичної системи, а не чимось зовнішнім по відношенню до неї, поряд із загальними властивостями, що характеризують їх в цілому, придбали і специфічні якості, що відповідають музичній формі вираження. Так, наприклад, ритм виконує свою основну функцію художнього упорядкування часу у всіх тимчасових мистецтвах, у той час як музичний ритм, теж розподіляючи і організовуючи час, втілюється в звуках та інтонаціях і проявляє свої властивості в динаміці, фразуванні, фактурі, гармонії і т. д.

Подібно живому організму, система засобів музичної виразності динамічна і знаходиться в постійному розвитку.

Історично процес формування та розвитку елементів музичної мови дуже неоднорідний. В залежності від естетичних норм епохи, художніх устремлінь, соціальних умов, особливостей композиторського мислення і стилю, та чи інша група виражальних засобів викликає великий художній інтерес і активно розвивається. Музичне мистецтво тим самим постійно оновлюється, розширюючи горизонти музичного мислення, сприйняття, музичної практики і музикознавства, приймаючи нові структури, звуковисотні системи, композиторські техніки і т.д.

Народження виразного ефекту обумовлено сутністю елементів музики, кожен з яких вже сам по собі володіє досить великим і гнучким діапазоном виражальних можливостей. Наприклад, динамічний діапазон представлений приблизно в 100 градаціях сили звуковидобування (від ррррр до ffffff). Крайні, полярні прояви виразних властивостей елемента можна протиставити один одному в якості опозицій.

Зазначимо, що потенціал виразних властивостей елементів музики значно збагачується, завдяки можливості контрастного протиставлення, тому при подальшому, більш детальному розгляді кожного засобу виразності, увага буде приділятися і таким опозиціям.

Уявімо для прикладу опозицію ритмічної властивості – контрастне протиставлення довгих і коротких тривалостей: зіграємо один і той же звук спочатку як дуже короткий, потім як довгий.

Приклад 1.

Наше м’язове почуття обов’язково відгукнеться на подібне ритмічне сполучення: немов хтось підштовхнув – зараз щось станеться. Ми відчуємо невеликий емоційний імпульс, особливо якщо короткий звук буде дуже уривчастим, а довгий буде дійсно довгим. Проте поки музичне враження дуже неясне і неповне. Якщо зіграти цей же звук голосно (динаміка), одночасно високо і низько (в різних регістрах), в октавному подвоєнні (фактура), то виразний ефект буде більш визначеним. Додасться відчуття очікування чогось важливого, значимого, можливо навіть урочистого. Але що саме станеться, що піде за цим закликом до уваги? Якщо октави замінять мінорні тризвуки (лад), то характер їх звучання викличе передчуття якоїсь трагічної музичної події.

Приклад 2.

Зміна тризвуки на мажорний, в свою чергу, змінить характер очікувань на більш сприятливий. Ми отримали так званий «комплексний елемент» - єдність, що утворюється у взаємозв’язку елементів музики. Воно володіє особливими виразними властивостями, а в даному випадку ще і досить ясно усвідомленим музичним значенням. Ми розуміємо, «про що це», завдяки набутому досвіду сприйняття музики, зв’язку, що встановився з позамузичними асоціаціями, виникнення і повторення яких у ряді подібних, схожих ситуацій дозволило нам усвідомити музичний зміст цього елемента.

Музику втілюють всі засоби музики. При цьому, як правило, головними, котрі «відповідають» за звукову реалізацію виразного ефекту є кілька найважливіших (в даному музичному контексті, в творі певного композитора, в конкретну епоху, в національній музичній культурі). Інші елементи можуть або допомагати посиленню ефекту, або створювати контрастне сполучення, що сприяє уникненню зайвої прямолінійності і народжує більш багатогранне, неоднозначне враження. Виявлення ролі засобів музики у втіленні музичного сенсу, розгляд їх почергово і у взаємодії допомагає глибше усвідомити задум композитора, а також зрозуміти й оцінити художні наміри музиканта-виконавця.

Осягнення сутності музичної мови, отримання більш ємних уявлень про систему засобів музичної виразності дозволить звернутися до безпосередньої мети вивчення даного курсу: розгляду художнього взаємодії засобів музики в контексті музично-пластичного єдності танцю.

У зв’язку з цим видається цікавим, по-перше, виявити особливі «кінетичні» властивості, специфічні якості музики, завдяки яким стає можливою поява позамузичних, зокрема, танцювальних асоціацій (чому і як звуки музики здатні народжувати уявлення про образи руху?).

По-друге, слід приділити особливу увагу тим елементам музики, властивості яких повністю розкриваються в синтетичному просторово-часовому контексті. При сприйнятті цілісного балетного твору вони, перш за все, проявляються як композиційно-драматургічні компоненти танцювально-музичної єдності. Вивченню їх ролі і значення присвячено зміст курсу «Музична драматургія балету».

При розгляді ж невеликих смислових одиниць музично-хореографічного матеріалу (протягом мотиву, фрази, речення, періоду, простої двох-, трьохчастинної форми) сприйняття виділяє в якості важливого об’єкта уваги метроритмічні і артікуляційно-синтаксичні засоби. В межах малих тимчасових структур саме вони, в силу належності їх до обох систем (музики і танцю), стають центральною сферою взаємодії і стрижнем музично-хореографічної єдності. Враховуючи цю обставину, саме цим елементам системи засобів виразності музики нижче приділено найбільшу увагу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]