Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Analiz_tantsyuvalnoyi_ta_baletnoyi_muziki.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
230.06 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

Академія Російського балету імені А.Я. Ваганової

Г. А. Безугла

АНАЛІЗ ТАНЦЮВАЛЬНОЇ ТА БАЛЕТНОЇ МУЗИКИ

Допущено навчально-методичним об’єднанням вищих навчальних закладів Російської Федерації з освіти в галузі хореографічного мистецтва як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів музично-теоретичної освітньої програми циклу спеціальних дисциплін напряму підготовки 071200 «Хореографічне мистецтво» (бакалавр)

Санкт-Петербург

Видавництво Політехнічного університету

2009

БЕК 85.317я73

ББК 85.317я73

Б 40

Рецензенти:

Кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри гармонії і методики викладання музично-теоретичних дисциплін

Санкт-Петербурзької державної консерваторії

ім. Н. А. Римського-Корсакова І. С Воробйов

Кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри історії та теорії музики

Санкт-Петербурзького державного університету культури

і мистецтв О. І Гладкова

Безугла Г. А.Аналіз танцювальної та балетної музики: навч.

посібник /Г. А. Безугла. - СПб.: Вид-во Політех, ун-ту, 2009. - 177 с.

Лекційно-практичний курс «Аналіз танцювальної та балетної музики» є частиною музично-теоретичної освітньої програми, що відноситься до циклу спеціальних дисциплін напряму підготовки 071200 «Хореографічне мистецтво» (бакалавр).

Враховуючи пріоритетні напрями підготовки студентів, «Аналіз танцювальної та балетної музики» представляє собою спеціалізоване доповнення і розвиток курсів «Теорія музики», «Історія музики», «Музична драматургія балету».

Пропонований навчальний посібник містить лекційний матеріал курсу, а також теоретико-аналітичну складову практичних занять. Метою занять є поглиблення і систематизація знань студентів, формування спеціальних навичок аналізу музичних творів танцювальних жанрів, навичок постановочної роботи.

ISBN 978-5-7422-2521-8 © Академія Російського балету імені А. Я. Ваганової, 2009

© СПбГПУ, 2009

Цілі і завдання курсу

Однією з важливих цілей, переслідуваних при вивченні дисциплін спеціального циклу, є осягнення синтетичної природи балетного мистецтва. Навчальний курс «Аналіз танцювальної та балетної музики» фокусує увагу на музичній складовій танцювально-музичної єдності.

Ясність музичних вистав, що сприяє повноцінному включенню в процес роботи з музикою, звичайно, є одним з важливих умов успішної виконавської і педагогічної діяльності хореографа. Очевидно також, що вивчення специфіки взаємозв’язку виражальних засобів музики і танцю неможливе без поглиблення та систематизації музичних пізнань. Тому при тому, що важливою кінцевою метою навчання є вивчення музично-пластичної взаємодії, досягнення цієї мети неможливе без вирішення комплексу музичних завдань навчання. Ці завдання можна сформулювати так:

• розширення і систематизація музично-теоретичних знань, набутих у процесі вивчення курсів історії та теорії музики;

• формування здатності застосовувати їх практично - в професійній роботі;

• придбання досвіду аналітичної та постановочної роботи з музичними творами танцювального характеру;

• підготовка до майбутньої спільної роботи з концертмейстером, оволодіння здатністю координувати взаємні дії на уроці або репетиції.

Аналіз танцювальної музики в синтетичному баченні дозволить розширити уявлення не тільки про звукову й інтонаційну суті музичного мистецтва, а й виявити основні закономірності синтезу музики і пластики. Аналіз («розкласти, розібрати» - грец.) - процес уявного або практичного детального розгляду роз’єднаних частин цілого. Метою аналізу, як правило, є наступна фаза дослідження - синтез (суміщення, поміщення разом –грец.), що приводить до нового етапу пізнання. Синтез, таким чином, являє собою розгляд цілого в комплексі, у взаємодії компонентів. Аналіз музичного твору в нашому випадку не обмежується, звичайно, вивченням окремих елементів музичного цілого (гармонії, мелодики, поліфонії, метрики, тембру і т.п.), але розглядає систему у взаємодії її елементів.

При вивченні курсу основна увага приділяється музиці як компоненту творчої діяльності хореографа, як невід’ємний складової навчальної та сценічної форм танцю. Підготовка до професійної педагогічної діяльності передбачає не тільки ознайомлення з особливостями побутування музики в навчальній сфері, але також і поглиблене вивчення принципів музичного супроводу уроку танцю, специфіки роботи з музичним матеріалом на уроках танцю (класичного, дуетно-класичного, характерного, історико-побутового), акторської майстерності. Вивчення та аналіз музики, представленої творами театрального балетного репертуару, сприяють більш ємному розумінню її змісту, образності, формує усвідомлене і зріле ставлення до ролі музики в балетному спектаклі.

Курс проводиться у формі лекційних та практичних занять. Навчальний посібник містить лекційний матеріал курсу, а також аналітичну і теоретичну складову практичних занять.

Розділ 1. Взаємозв’язок виразних засобів музики і танцю

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]